Krop

Sov godt – men hvordan?

25. september 2009

Du kender det måske alt for godt: Du stresser rundt hele dagen, er effektiv på arbejdet, og når du får fri, venter der endnu en lang række gøremål. Dagen igennem ser du frem til det øjeblik, hvor du kan lægge hovedet på puden og falde i den dejlige, opladende og rolige søvn…

Sådan en søvn, der får dig til at springe glad ud af sengen om 8 timer med masser af energi til endnu en dag. Men så snart, du kommer i seng, begynder tankerne at kværne, du gennemgår dagen, taler med dig selv om situationer, hvor du skulle/kunne have reageret anderledes, ting du glemte i forbifarten, telefonopkald, ting og sager, der venter i morgen, og alle dagens opgaver, du alligevel ikke nåede. Ingen dejlig, opladende og rolig søvn indfinder sig!

Og hvad gør man så? Det er let nok at komme til at ligge og kigge på klokken og regne ud hvor få timer, der er til uret ringer, hvor du så allerede fra morgenstunden vil være i søvnunderskud. Og herfra lander man i en dårlig spiral, der, forhåbentlig, kun varer en kort overgang!

Dårlig søvn tærer på helbredet og humøret, langvarige søvnproblemer kan give psykiske problemer. At nægte folk deres søvn er en velkendt torturmetode!

Hvad stiller man op? Prøv nogle af disse afspændende øvelser, og få din dag tilrettelagt lidt anderledes, så vil du kunne hjælpe dig selv.

God søvn starter i løbet af dagen

1. Sørg for at få frisk luft hver eneste dag. Har du ikke en hund, der skal luftes, så gå en tur med dig selv eller din familie efter aftensmaden. Det vil også holde dig frisk, så du ikke falder sammen på sofaen og småsover til TV Avisen. Småblunden er nok til at tage livet af gode sovevaner.

Løb og anden motion, gerne udendørs, vil desuden give en mere naturlig træthed, og du vil nemmere kunne falde i søvn.

2. Lav en antistressøvelse på vej hjem fra jobbet: Forestil dig at hele din arbejdsdag er en stor kommode med skuffer i. Luk nu omhyggeligt hver eneste skuffe i og beslut dig for, at du først åbner skufferne igen i morgen. Beslut, at når du alligevel ikke kan handle før i morgen, nytter det ikke noget at bruge kræfter på det – det er nyttesløst.

3. Undgå sukker, slik og for mange hurtige kulhydrater. Sørg for at få nok af essentielle fedtsyrer i din kost eller som kosttilskud. Lavt blodsukker eller et pludseligt blodsukkerdyk vil ødelægge søvnen.

Forbered din søvn inden sengetid

1. Du kender nok rådet med at undgå kaffe inden sengetid. Men faktisk viser det sig, at koffein er i blodet mange timer. Så du skal droppe kaffen allerede fra frokost.

2. Vin kan hjælpe med at falde i søvn, men til gengæld kan nogle have svært ved at holde søvnen og vågner således i løbet af natten og kan ikke falde i søvn igen. Så det er ikke sikkert, det er godt for dig.

3. Når du har klædt dig af for at hoppe i nattøjet, så tag en hamphandske og børst hele kroppen. Ligeledes kan en omgang hovedbundsmassage med hårbørsten være gavnligt. Tag godt fat og blive ved et stykke tid. Børst også gerne ørerne. Det varmer og beroliger.

4. Har du kolde fødder, så tag et kort varmet fodbad gerne med et par dråber lavendelolie i vandet. Smør efterfølgende fødderne ind i creme og tag evt. sokker på.

5. Dryp et par dråber lavendelolie på din hovedpude eller på et stykke køkkenrulle og læg det på natbordet. Lavendelduft beroliger.

INSPIRATION

– nu vi er ved afslapningen og tiden til det…

Eva Matjeka har gjort det igen, skrevet en dejlig bog, som voksne hellere end gerne vil læse for børnene. ”Har du tid” handler om tid, og hvad er mere aktuelt her i vores stressede verden? På fineste vis, på vers og med

Vif Dissings skønne tegninger undres barnet, over hvordan mor dog kan miste sit ellers gode humør på grund af, hvad viserne på uret fortæller. Og som barnet ønsker:

Til min næste fødselsdag

Vil jeg ønske mig et flag

Og en pose fuld af tid

Så min mor kan få en bid.

Dette er den femte bog fra Eva Matjekas hånd, og alle har båret præg af, at hun lytter, undrer sig og er i øjenhøjde med børnene. I bøger med titler, som ”Hvad har givet rosen duft?” og ”Kærlighed – hvad er det?” åbner hun på magisk vis op for det barnlige univers og stiller de spørgsmål, som vi voksne kunne have glæde af at dvæle ved og tænke over. Livets storhed, intet mindre. Det er dét, der er så glædeligt ved disse bøger: Tænk, hvis vi som voksne kunne se det tåbelige i at lade os stresse rundt i manegen, fordi uret viser, hvad klokken er og dermed dikterer, hvad vi skal føle. Og tænk, hvis vi turde stoppe det lige med det samme.

Bogen ”Har du tid?” vil give anledning til ikke bare en, men mange, hyggestunder i sofaen. Den kan, i lighed med Eva Matjekas andre dejlige bøger, tåles at blive læst igen og igen – så lov mig at give dig tid!

Læs mere på www.ordpaalivet.dk.

Når du er kommet i seng

1. Kommer tankerne strømmende, når du har slukket lyset, så hav en blok på natbordet og skriv dine tanker ned. Beslut dig så for, at de holder hvil der på blokken. Du kan også fore-stille dig, at der står en krukke ved siden af dit hoved og hver gang en sætning/tanke dukker op, lader du den glide ned i krukken.

2. Hvis du ligger og bider tænder eller presser tungen op mod ganen, spændes nakken, og så er det umuligt at falde i søvn. Massér tyggemusklerne, både på siderne af kæberne, foran ørerne og i tindingerne. Gab alt hvad du kan. Selvom du ikke trænger til at gabe, så gør det alligevel kunstigt, så kan du fremkalde et gab, der afslapper kæberne.

3. Gennemgå kroppen del for del roligt og grundigt. Mærk hvordan dine fødder har det, mærk tyngden af de afslappede muskler i læg-gene, afspændte muskler omkring knæene, lårenes tyngde osv. Hvis du har svært ved at slippe spændte muskler, hjælper det at spænde dem, alt hvad du kan først, og så slippe og mærke tyngden.

4. Hvis du har en dagdrøm, du holder af at vende tilbage til, når du har en ledig stund, kan den også bruges til at falde i søvn på.

5. Hav en musikafspiller liggende ved din seng med afspændingsmusik, du ved, du holder af. Brug lidt tid på at finde noget, du kan lide. Ikke alt virker beroligende på alle! Nogle folk kan lide naturlyde, andre klassisk musik, andre igen newage musik, men også her er der et hav af forskellige, nogle melodiske, andre ikke. gå evt. ind på www.fonix.dk. Her kan du lytte til småbidder af cd´erne og finde den, der falder i din smag.

Forrige artikelBliv ven med Jante og spring ud

Næste artikelStress – Du er ramt for livet

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.