“Sover han godt om natten?” Det er ofte noget af det første, man bliver spurgt om, når man er blevet nybagte forældre. Alle, der har fået børn, ved nemlig, hvor meget det betyder for hele familiens trivsel, at børnene sover godt om natten.
Og det er bestemt ikke kun babyerne det drejer sig om. Også i familier med børn i børnehave- eller skolealderen har det stor betydning, hvis ikke søvnen fungerer ordentligt. Trætte børn og forældre har mindre overskud, kommer nemmere i konflikter, koncentrerer sig dårligere. Og på sigt kan det få betydning for immunforsvaret, appetitten og væksten. Men heldigvis findes der mange ting, som kan hjælpe barnet (og hele familien).
Det er vigtigt at have gode faste rutiner hver aften. Det hjælper kroppen og hjernen med at forberede sig på, at nu skal den ned i gear og slappe af. Gode rutiner kan f.eks. være et varmt bad, en god historie og en sang.
Inden sengetid kan det være en god idé at give barnet lidt kamillete. Hvis det er et lidt større barn med tendens til at tisse i sengen, skal man selvfølgelig være opmærksom på mængden af væske. Men kamille har en beroligende virkning og kan gøre det lidt nemmere at falde i søvn. Kamille er også godt, hvis barnet er lidt uroligt pga. maveproblemer eller tandfrembrud.
Op til sengetid er det vigtigt så vidt muligt at undgå fjernsyn, computer og elektroniske spil i mindst en halv time før sengetid. De hurtige skift af lyd og billede gør det svært for hjernen at falde til ro. Prøv i stedet at opfordre barnet til en rolig leg, tegne eller hvad barnet kan lide.
Et rigtigt virksomt middel til at hjælpe barnet med at falde i søvn, er at give barnet massage på sengekanten. Brug gerne en lavendelolie, da lavendel også virker beroligende. Massage frigør oxytocin, som får blodtryk og puls til at dale, hvilket øger følelsen af ro og velvære. Samtidig har massagen den effekt, at den øger tilknytningen mellem forældre og barn. Mange oplever, at mens de giver deres barn massage, får de snakket om nogle oplevelser fra den forgangne dag, som måske ellers ikke var blevet vendt.
Bachs Blomsterdråber kan hjælpe, hvis der er nogle kendte problemstillinger, som giver problemer med at falde i søvn. Bestemte remedier kan afhjælpe forskellige søvnproblemer. F.eks. er Mimulus rigtig god, hvis barnet frygter f.eks. mørke, en hund eller en film. Olive er god til børn, der bliver overtrætte. Vervain bruges til hyperaktive børn, der har svært ved at ligge sig ned og hvile, men i stedet prøver at holde sig vågne og kæmper imod søvnen – se mere i boksen.
Det homøopatiske middel Chamomilla comp. virker beroligende og er også god til f.eks. tandfrembrud eller børn, som bare har svært ved at falde til ro.
Lidt større børn kan have rigtig god gavn af at lytte til visualiseringshistorier, der får dem til at falde til ro. Carsten Sommerskov har lavet nogle dejlige historier til børn opdelt efter alderstrin (fra 3 år). De støtter samtidig op om dit barns selvværd. Du kan købe dem som CD eller download på www.carsten.sommerskov.dk.
Sørg for, at dit barn har et stabilt blodsukker. Hvis barnets blodsukker svinger for meget igennem natten, vil det få nogle børn til at vågne. Disse børn har brug for lidt at spise inden sengetid. Tilbyd lidt blodsukkerstabiliserende mad som f.eks. fuldkornsgrød med fedtstof. En smoothie med protein og fedtstof. En rest aftensmad kan også være en mulighed.
Mørke er vigtigt. Kun når der er helt mørkt i soveværelset, danner kroppen nok af signalstoffet melatonin, som spiller en rolle i reguleringen af døgnrytme, legemstemperatur, hormonudskillelse, søvn og oplevelsen af træthed samtidig med, at melatonin også kan påvirke humør og koncentrationsevne. Sørg derfor for, at der er helt mørkt på barnets værelse. Mørklægningsgardiner kan være nødvendige.
Hvis barnet vågner med mareridt, er der igen hjælp at hente med Bachs Blomsterdråber. Brug remediet Rock Rose eller Rescue. Har du på fornemmelsen, at dit barn har ondt, når det vågner, må du være opmærksom på, om der kan være problemer med ørerne. Hvis du er i tvivl så få tjekket dit barn hos egen læge eller øre-næsehalslæge.
Vær også opmærksom på, om der er problemer med dit barns fordøjelse, som kan give mavesmerter om natten. En undersøgelse på børneafdelingen af universitetshospitalet i Bruxelles af 17 børn, som vågnede og græd mange gange om natten uden forklaring, viste, at efter stop med komælk blev søvnen normal hos 15 børn efter fem uger. Der kom tilbagefald efter genoptagelse af komælk. (Pediatrics. 1989 Oct; 84(4): 595-603).
Når du synes, at det hele er allermest hårdt, og den manglende søvn kan ses i de mørke rande under øjnene, og hovedet føles tungt, så gør alt, hvad du kan for selv at få hvilet dig i løbet af dagen. Bare en powernap på 10 minutter kan gøre en forskel. Bed gerne om hjælp fra venner og familie, så du kan få lidt tid for dig selv. For det er svært at hjælpe sit barn, hvis man selv er udmattet og ikke har det store overskud. Sov godt!