De endeløse afbrudte nætter med gråd, uro, gåture op og ned ad stuegulvet, køreture på de mørke veje med barnevognen eller i bilen trækker al overskud ud af familien. Alt bliver prøvet for at få den lille til at sove. Alt!
Men med lidt ekstra hjælp fra naturen og med viden om søvnens væsen, så kan der faktisk være rigtig god hjælp at hente, så hele familien igen kan få en god nats søvn.
Søvncentret sidder i hjernen. Herfra styres søvnens faser. Når man falder i søvn, skifter de elektriske signaler i hjernen fra korte bølger til længere nærmest rullende bølger. Man kan sige, at hjernen sætter tempoet ned. Hjernen har brug for bestemte betingelser for, at søvncentret kan fungere bedst muligt. Der skal være flere forskellige ting til stede. Læs med her og lær, hvordan du kan optimere dit barns søvn.
Hjernen har brug for frisk ilt – og det betyder noget, når det kommer til børn og søvn. Sørg derfor for at lufte ud på dit barns værelse hver dag. Lad gerne vinduet stå på klem om natten, hvis der er mulighed for det – alt efter luftens temperatur udenfor.
De vigtige omega 3-fedtsyrer DHA og EPA har stor betydning for hjernens funktion. DHA og EPA findes kun i fisk og i alger. Rigtig mange børn får ikke spist tilstrækkeligt med fisk hver uge. Derudover kan det være svært at spise nok fisk og samtidig undgå tungmetaller og også undgå at bidrage til forurening fra konventionelle dampbrug.
Et tilskud af en god kvalitets-fiskeolie kan være en rigtig god løsning. Undersøgelser fra England har vist, at gravide, der tog et tilskud af fiskeolie, fik børn, der sov bedre end kontrolgruppen. En anden undersøgelse fra England har vist, at skolebørn, der fik fiskeolie, i gennemsnit kom til at sove 45 minutter mere hver nat end de børn, der fik placebo. Så hvis søvnen driller i jeres familie, kan det være værd at skrue op for DHA og EPA. Vælg en kvalitetsolie uden tungmetaller, med en frisk duft og smag – og med mindst 250 mg DHA og 250 mg EPA i en dagsdosis.
Hjernen har i høj grad brug for et stabilt blodsukker. Den kan kun fungere i få minutter uden glukose i blodbanen. Kroppen har forskellige mekanismer til at holde blodsukkeret stabilt. Den kan lagre og frigive glukose til og fra depoter.
Hvis blodsukkeret falder eller er meget ustabilt, så frigiver hjernen stresshormoner for at frigive glukose. På den måde får hjernen noget brændstof at køre på. Til gengæld påvirker stresshormoner børn og søvn negativt. Det er derfor vigtigt, at dit barn har så stabilt et blodsukker igennem dagen som muligt.
Hvis dit barn bliver ammet, kan mor gøre en forskel via sin egen kost. Det har nemlig en betydning for ammemælkens sammensætning, hvad mor spiser.
Sørg derfor for at spise masser af sunde fedtstoffer, grøntsager, nødder, frø og kerner og hold igen med de hurtige kulhydrater som brød, hvid pasta, ris og sukker. Hold dig selvfølgelig også fra kaffe og store mængder grøn te på grund af koffeinindholdet, som også kan forstyrre søvnen.
Hvis barnet spiser selv, så sørg for at alle måltider indeholder fedtstoffer og protein (ikke så meget protein til børn under et år). Tilbyd evt. dit barn lidt blodsukkerstabiliserende mad en halv time inden sengetid.
Melatonin er et meget vigtigt hormon i kroppen. Det har betydning for bl.a. immunforsvaret, for humøret, for døgnrytmen og ikke mindst for søvnen. Manglende melatonin giver en dårligere søvn.
Melatonin dannes i pinealkirtlen i hjernen, og det meste af produktionen foregår om natten. For at danne melatonin er der brug for flere forskellige ting: Aminosyren tryptofan som byggesten og B-vitaminer til processen. Melatoninproduktionen er også afhængig af komplet mørke om natten og dagslys om dagen.
Du kan optimere dit barns tryptofanindtag via f.eks. græskarkerner. De kan kværnes og drysses på grød eller andet, gerne til et godnat-måltid. Sørg så vidt muligt for, at både du selv og dit barn sover i komplet mørke. Bare en enkelt lille rød lampe fra en radio eller tilsvarende nedsætter produktionen af melatonin. Hvis dit barn er bange for mørke, så køb en lysdæmper og lav en gradvis nedtrapning. Brug gerne søvnbriller til at tage for øjnene, hvis der slipper lidt lys ind i soveværelset. Sørg for at komme udenfor i løbet af dagen – gerne uanset vejret.
Bølgerne i hjernen påvirkes ikke mindst igennem lyset igennem øjnene. Lys fra skærme: TV, tablets, telefoner og så videre holder hjernens svingninger kunstigt i gang, så det kan være svært for den at falde ned i søvnens bølgende sving.
Sørg for at slukke for dit barns elektronik gerne mindst en time før sovetid. Indfør nogle lidt mere afslappende aktiviteter som højtlæsning, evt. et roligt bad, hygge med et spil eller andet.
Magnesium er et vigtigt mineral i kroppen med mange funktioner. Faktisk er det det fjerde hyppigste mineral i kroppen, så vi skal bruge en del af det. Moderne dyrkningsmetoder og vores kostvaner betyder, at rigtigt mange mangler magnesium. Vi udskiller magnesium hver dag via blandt andet udånding, sved og urin.
Magnesium har stor betydning for søvnen, fordi det virker afslappende på både muskler og nervesystem. Undersøgelser har vist, at et tilskud af magnesium virker forbedrende på søvnen. Magnesium er nemt at give til børn, fordi det kan optages gennem huden, og derfor kan smøres på kroppen med en magnesiumlotion.
Vælg en magnesiumlotion frem for en olie, da olien kan svie lidt, og derfor ikke er så velegnet til børn. Smør lidt lotion på barnet 15-30 minutter før sengetid.
Hjernen påvirkes også af dufte. Lavendel er kendt som en beroligende og afslappende duft, der kan hjælpe på at fremkalde søvnen. Lavendel kan for eksempel anvendes som lavendelolie, der dryppes på et lille tørklæde eller andet, som barnet kan dufte til, mens det ligger i sengen.
Kamille er også en urt, der er kendt for sin beroligende effekt. Den er meget børnevenlig som te. Kamille fås også homøopatisk i midlet Chamomilla comp. Det kan gives som en akutdosis ved sengetid, hvis det især er indsovningen, som volder problemer: ti-25 dråber i et glas vand, som drikkes slurkvis over en halv times tid. Alternativt kan der gives to-syv dråber tre gange dagligt.
Spændinger i kroppen kan være en forstyrrende faktor på dit barns søvn. Hvis I oplever problemer med søvnen, vil det altid være en god ide at få barnet tjekket og eventuelt behandlet hos f.eks. en kranio sakral terapeut eller osteopat, der har erfaring med at behandle børn.
Der er således mange aspekter at overveje, hvis søvnen har trange kår. Når man er træt og mangler overskud, kan det være rigtigt svært at overskue, hvad der skal til for at ændre mønstret. Og det kan måske være fristende at vælge en af tingene ud fra artiklen for at se, om det virker.
Det kan man selvfølgelig godt gøre. Men kroppen er kompleks, så ofte er det, der virker, at gøre flere ting på en gang for at give kroppen de bedste betingelser. Så hvis I gerne vil have en forbedring af søvnen, så tænk på både at: Spise blodsukkerstabiliserende, sove i komplet mørke, spise tryptofan-rig mad, give tilskud af fiskeolie og magnesium, undgå skærm frem mod sovetid og få tjekket kroppen for eventuelle spændinger.
Og brug så evt. lavendel og kamille til det sidste boost af søvnen.
Vi ønsker hele familien en dejlig og nærende søvn.
Forrige artikel4 slankende effekter ved grøn te
Næste artikelKom med på Sund Livsstil messe i Øksnehallen