For lidt søvn sætter spor på hjernen og i kroppen. Selvom det bare er en time, du skærer bort, bliver virkningen stor på længere sigt.
Meget tyder på, at vi skal have mere søvn, end de fleste af os får. Nogle mærker søvnmanglen allerede, når de slæber sig ud af sengen om morgenen. Men selv folk, der føler sig friske, bør være opmærksomme på, om de alligevel lider under følgerne af søvnmangel.
På msnbc.com gør den amerikanske søvnlæge Lawrance J. Epstein fra Harvard Medical School opmærksom på problemet. Han er forfatter til bogen 'The Harvard Medical School Guide: Guide To A Good Night's sleep'.
Vi har forskellige søvnbehov, men Lawrence J. Epstein mener, at flertallet som udgangspunkt skal have mindst 7 timers søvn – og helt op til 10 timer – for ikke at få søvnmangel.
Til gengæld går det den modsatte vej for gennemsnittet – i 2005 sov amerikanerne kun 6,9 timer om natten, det er en time mindre end for 50 år siden – de sidste 20 minutter er skåret af siden 2001.
Samme tendens ser vi I Danmark, hvor den gennemsnitlige nattesøvn er blevet en time til halvanden mindre på 100 år.
Det kan ifølge Lawrence J. Epstein være et stort problem, selvom vi ikke altid opfatter de skadelige bivirkninger ved søvnmangel.
Der er lavet flere forskellige forsøg af, hvad søvnmangel gør ved os. Bl.a. har forskere fra University of Pennsylvania lavet forsøg, der viser, hvad en nattesøvn på seks timer gør ved os efter et par uger. Seks timers søvn er ikke nok, men et antal som mange lever med i det daglige.
Ligesom mange andre følte deltagerne sig ikke umiddelbart mere trætte, når de kun fik seks timers nattesøvn I to uger. Og de var faktisk overbevist om, at de fungerede normalt.
Deltagernes reaktionstid og cognitive evner blev testet under forsøget – og som dagene gik blev deltagerne langsommere. Efter to uger med kun seks timers nattesøvn var deltagernes hjerneaktivitet og reaktionsevne faldet til et niveau, som hvis de ikke havde sovet i to døgn.
På University of Chicago har forskere påvist, at vores krop også reagerer anderledes ved søvnmangel. Kroppen ændrer på udskillelsen af bestemte hormoner, når den ikke får den hvile, som den skal have.
Ændringerne vil bl.a. øge vores appetit, kroppens behov for sukker bliver større og oveni vil vi opleve en dårligere mæthedsfornemmelse. Alt sammen forhold, der øger risikoen for at udvikle overvægt, som igen kan føre til livsstilssygdomme.
Teamet i Chicago erfarede dog, at det er muligt at rette op på hormonbalancen efter bare to dage, hvor kroppen får 10 timers søvn. Sammen med den genoprettede hormonbalance faldt appetitten også med 25 pct.
Kilde: Fpn.dk
(Oprettet den 28. juni 2009)