Skøn

SPA er fantastisk – også som DIY

Her giver vi inspiration til en spa-dag derhjemme, hvor du kan forkæle dig selv eller slappe af med veninder.

Foto: Shutterstock
1. august 2022

Bare jeg hører ordet falder min puls og skuldrene synker, vejrtrækningen bliver langsommere… Men en spa-weekend kræver både plads i kalenderen og volumen i tegnebogen, så her giver vi inspiration til en spa-dag derhjemme, hvor du kan forkæle dig selv eller slappe af med veninder.

Definitionen af et spabad er et sted, hvor der er mineralholdigt vand fra kilder brugt til at give helsebringende bade. Spa-byer og spa-steder findes også i områder med varme kilder. Mange spa-steder tilbyder ofte forskellige helse behandlinger, med vand, med ler og så alle de udvidede udgaver, vi kan finde det i i dag.

At mineralholdigt vand har helsefremmende egenskaber går helt tilbage til forhistoriske tider og har været populært over hele verden – ikke mindst i Europa og Japan.

Tyskland er særligt kendte for at have en lang tradition ikke mindst i områderne omkring Baden Baden (og det er sandt og ikke leg med ord!). Her kommer mange mennesker efter sygdomsperioder eller hospitalsophold, som en del af deres sundhedsforsikring, på spa-ophold med sund genopbyggende kost, frisk luft, smukke natur til øjne/sjæl, hvile og genopbyggende pleje.

I hele Danmark kan man i dag finde mulighed for at tage afsted på en spa-dag eller weekend. Alene, med sin partner eller veninder.

Men man kan også lave en spa-dag for sig selv, partner eller veninderne derhjemme eller ude i naturen. Faktisk kan selv et par timer eller en aften være lige det frikvarter, hele dit indre og ydre system trængte til…

Selve det afstressende element gør meget for vores skønhed. Vi ved hvor slidte og udmattede vi kan føle os, og det påvirker vores hud.

Spa-badets afslapning, kombineret med behandlinger til krop og ansigt, giver ekstra bonus for skønheden og velværet.

spa

Mærk, dufte, lyd, vejrtrækning

Lad det meget gerne starte i naturen – især hvis du føler dig disconnected – om det er i haven eller i skoven eller ved vandet. Hvis du kan få bare fødder og mærke jordbund, sten, sand eller vand. Såkaldt earthing, hvor man forbinder sig til jordens magneter.

Hvis du har mulighed for at sætte dig på jorden op ad et træ. Holde fokus på et punkt med øjnene afslappet, læg mærke til alle lyde omkring dig og læg mærke til følelsen af hvor din krop eller fødder berører jorden og almindelig rolig vejrtrækning. Disse ting vil kun lede dig til at være nærværende ikke i fortid eller fremtid, men lige nu.

Er du ikke i haven, skoven eller ved vandet, kan du bruge ægte æteriske olier til at lave den aromaterapeutiske forbindelse. Det kan være med dufte fra skoven, fyrrenåle, gran og også dufte som lavendel, ylang ylang eller bergamot kan skabe en afstressende stemning.

Evt. sammen med yndlingssten eller -krystaller, som man placerer på kroppen, eller Himalaya-saltlamper, der frigiver negative ioner til rummet.

At have dufte til at tale til sanserne gennem det olfaktoriske system kan også fremme vores indre ro. Primavera har rene æteriske olier, der er udvalgt og produceret med omhu og omtanke. Heriblandt er blandinger som ”Let Go” på lavendel, iris og Ho-blad (Cinnamomum Camphora) er styrkende, groundende og afslappende. Der findes også roll on dufte til puls punkterne, eller air sprays til rummet.

Inspiration til spa-dag med veninderne

Jeg fik beskrevet en andens dejlige spa-dag med veninder. Det kunne jeg selv godt tænke mig, måske kunne du også…

Forhåbentlig en kilde til inspiration og afsæt for, hvordan du kan sætte nogle spa-timer sammen for dig selv eller i det selskab du mest måtte ønske dig. Fordi du er det absolut værd!

Man kan have nogle få grundlæggende ting forberedt, men ellers improvisere frit over emnet.

Den ovennævnte spa-dag var i en have med vildmarksbad og bål, men det kan naturligvis også være indendørs, hvor man kan gøre ekstra ud af æstetikken med planter, lys og dufte.

Husk hårbånd. Man kan forberede forskellige ansigtsmasker, håndscrubs, forskellige bodyscrubs med olie og salt, med olie og sukker eller kaffe (Lavera sheet masks), samt agurkeskiver til øjnene.

Saft eller lækre teer, vand med frugt, bær eller grøntsagsskiver og små lækre snacks. Alt fra nødder til tørrede eller friske bær og frugt støtter oplevelsen af spa-sundhedsforkælelse.

Vælg desuden blandt følgende forslag til ansigt, til hår, til hænder, til krop, til fødder.

Ansigt

Først rens ansigtet. Hav en rensemælk og vaskeklude klar til afrensningen.

Hjemmelavet ansigtsscrub og maske: Bland 1 tsk. økologisk flormelis med lidt lunkent vand, til det bliver en let, men ikke udvandet konsistens. Fordel den på ansigtet og lad den sidde et par minutter. Undgå helt inde ved øjnene, men gerne læber. Derefter fugtes fingerspidserne og man kan massere masken/skrubben rundt i ansigtet for en mild peeling. Man kan lade den sidde som maske i yderligere fem minutter, inden man renser af med vaskeklude opvredet i lidt varmt vand.

Ønsker du dybere rens, kan du herefter lægge en lermaske, som har mere proptrækker-effekt på f.eks. hudorme. Du kan købe noget kaolin ler, som f.eks. Urtegårdens Dybderensende ler med kaolin, eller nogle af Urtegårdens blandinger. Ler kan blandes op med vand, med rosenvand eller med aloe vera gel.

Efter den rensende maske kan du bruge f.eks. rosenvand eller roiboos te som skintonic.

Hår

Hårmasker og hovedbundsmassage er bare noget af det skønneste. Mens du sidder med ansigtsmaske, kan du forkæle håret med en hårmaske:
Gør-det-selv-udgaven af en hårmaske, der også er god for hovedbunden, er 5 spsk. Castor oil (også kaldet Riscinus olie) og dertil 2 spsk. mandelolie. Masseres blidt ind i hovedbund og hår, lad sidde 20 minutter.

Skyl håret efter med æblecidereddike 2 spsk til 5 dl lunkent vand. Godt for pH-værdien i hovedbunden, blødgør og giver glans til håret.

Ekstra pleje til håret kunne være at blande 50 ml jojobaolie, 50 ml arganolie og så tilføre 3-5 dråber broccolifrøolie. Gnid i hårspidserne for ekstra pleje og glans. Ingredienser fås bl.a. hos Urtegården.

Eller Bioselects Natural Restructuring Hair Mask – særdeles plejende hårmaske med bl.a. urter fra Kreta. Til farvet hår er Florames Hair Mask Color ekstra velegnet, fordi formlen af planteingredienser og olier som keratin og bambus silicat, jojoba og sheasmør er fugtgivende, plejer og giver glans. Med duft af økologiske æteriske olier af bl.a. sød orange og geranium.

Trænger håret til en detox, kan du prøve Innersense, der er baseret på naturlige, økologiske ingredienser og er uden sulfater, silikone eller syntetiske parfumer. Det er en eksklusiv hårmaske, som skånsomt renser håret for produktrester uden at udtørre.

Australian Bodycare har en Scalp Brush, som anvendes i både vådt og tørt hår for dejlig hovedbundsmassage, der fjerner døde hudceller og skælflager i hovedbunden. Den er også særligt velegnet til tør hovedbund.

Sundt og smukt hår kommer af en sund hovedbund, så det fortjener også særlig opmærksomhed.

Kroppen

Den føromtalte veninde spa-dag indeholdt et vildmarksbad, hvor man kunne sidde sammen og nyde det gode selskab. Det kunne også være en varm sauna efterfulgt af udebrus med koldt vand eller hop i sø eller hav. Ved stranden kan man efterfølgende gå på sten for ekstra zoneterapi eller bruge strandens sand som peeling på ben og fødder.

Alene hjemme kan vælge fod- eller karbad med bademælk fra Dr. Hauschka eller Weleda med velværegivende dufte som f.eks. rosmarin, eller lavendel eller fyrnåle. Du kan lave din egen bodyscrub af en god mandel- eller olivenolie blandet med kaffegrums, himalayasalt eller rørsukker – som peeling gerne på tør hud inden badet.

Fødder

Epsom salt, det magnesiumholdige salt, er skønt at bruge til afslappende og blødgørende fodbade. Epsom salt alene blandet i vand eller blandet med æteriske olier som f.eks. ren Greenish Epsom Salt, hvor man bruger 50 g. til et fodbad. Eller man kan bruge en af Westlabs blandede Epsom-salte og Himalaya-salte som f.eks. “Cleanse”, der også har dufte af citrongræs og pink grape, eller “Mindful”, der beroliger krop og sjæl.

Af magnesiumrige Epsom- og Himalaya-salte for at slappe af i kroppen. Med bl.a. bergamot, æteriske olier og CBD (cannabidiol) for at fremme ro.

Alle behandlingerne ovenfor ville du også kunne lave til dig selv til hjemme-spa et par timer, en dag eller en aften til selvforkælelse.

En rejse i Spa

Det kan være fantastisk at tage på en spa-weekend med veninder eller partner og få hele pakken med smukke rammer omkring sine spa-behandlinger.

I Danmark findes spa-oplevelser for enhver smag i hele landet. Vi har nævnt Fjordgaardens Spa i artiklen. Andre velrenommerede steder er Comwell Kellers Spa og Hotel Vejlefjord – begge midt i landet i Trekantområdet – eller Nordic Ayurveda ved Fredensborg.

I Carlsbergbyen i København findes i dag AIRE Ancient Baths Copenhagen, der er et internationalt koncept opbygget på principperne fra de klassiske, termiske bade i fortidens Rom.

Vil du rejse efter en særlig spa-oplevelse, kan fremhæves de mange tyske kurbade. Et nyere, urbant tilbud er Weleda City Spa i Hamburg.

Eller Sverige med traditionen for ”Kallbadhus” med koldt bad og sauna – eksempelvis det autentiske strandbad Skansen Spa i Båstad.

Vidste du …

Selve ordet spa menes oprindeligt at komme fra det bye Spa i Belgien, hvor navnet er kendt tilbage fra Romertiden, da den blev kaldt Aquae Spandanae.

 

Forrige artikelKan jeg behandle lyskebrok uden operation?

Næste artikelSyv gode grunde til havregryn på morgenbordet

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.