Julie Juanita Larsen: Kartoflen er en sand vinder i et bæredygtigt perspektiv. Blandes den med æg og laves til spansk tortilla, der er en kartoffel-æggekage, som både kan spises varm og kold, kan den let bruges som substitut for kød.
I Spanien bliver den ofte serveret i små stykker som tapas sammen med andre små retter. Jeg bruger den sammen med en frisk salat i stedet for kød, da det er en tung ret, der fungerer godt som hovedelement i måltidet.
Til 4 personer som hovedret,
8 personer som tilbehør
Du skal bruge:
Tortilla
- 500 g kartofler
- 3 skalotteløg
- 2 fed hvidløg
- olivenolie
- 7 æg
- 1 god spsk cremefraiche
- lidt revet muskatnød
- 1½ spsk salt
- ½ spsk peber
- lidt frisk persille til pynt
Chilidressing
- 140 g tomatpuré
- 150 g soltørrede tomater
- 3 fed hvidløg
- 2 spsk oregano
- 1 tsk garam masala
- 1 tsk løgpulver
- 1-2 dl rapsolie
- chiliflager alt efter smag
- – jeg bruger ca. 4 spsk salt efter smag
Sådan gør du:
- Skræl eller skrub kartoflerne og skær dem i helt tynde skiver.
- Hak løgene helt fint og pres hvidløget.
- Varm en pande op med en god slat olivenolie (til du ikke synes, du kan være mere bekendt).
- Kom kartoflerne, løg og hvidløg på panden og sku ned på lav varme. Lad det hele simre, indtil kartoflerne er møre, uden at det tager farve. Vend løbende rundt i blandingen.
- Slå æggene ud og pisk dem med cremefraiche, muskatnød, salt og peber.
- Tænd ovnen på 200 °C.
- Når kartoflerne er møre, kommes det hele i en bageform eller et ovnfast fad. Æggemassen hældes over, og det hele bages ved 200 °C i 20-25 minutter. Tjek, om tortillaen er færdig ved at stikke en kødnål ned i midten. Hvis der ikke er noget, der hænger i, er den færdig.
- Lav chilidressingen, mens tortillaen bager. Kom alle ingredienser på nær chiliflager og halvdelen af olien i en minihakker og blend til en ensartet masse.
- Kom det i en skål og tilsæt chiliflager.
- Hæld den sidste olie over, rør rundt og opbevar på køl.
- Lad tortillaen køle lidt af og pynt tortillaen med frisk persille og lidt chilidressing.
Fra bogen ‘Bæredygtig Kost’ af Julie Juanita Larsen.