I påskemåneden ender 1,4 mia. kroner i skraldespanden, fordi helligdagene får os til at købe mere mad og smide mere mad ud. Så der er penge i at tænke sig om foran supermarkedernes hylder.
Helligdage handler om mad. Meget mad.
– Tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af fødevarer i påskemåneden er lidt større end gennemsnittet de øvrige måneder. Så danskerne køber mere mad, når der er helligdage, og vi skal være sammen med familie og venner. Madspildet er på 16 mia. kroner årligt i Danmark, og i påskemåneden udgør det cirka 1,4 mia. kroner, siger chefkonsulent Klaus Jørgensen, Landbrug & Fødevarer, på organisationens hjemmeside voresmad.dk.
Ganske vist er skærtorsdag i påsken en helligdag, fordi det var den dag Jesus indtog sit sidste måltid sammen med disciplene, også kaldet den sidste nadver. Men derfor behøver vi danskere jo ikke at købe ind og tilberede så store mængder lækker mad til påskefrokosten, at man skulle tro, der også var tale om vores sidste måltid.
Men det gør vi.
– Ifølge Dansk Handelsblad kommer vi i år til at bruge ekstra mange penge på påskeindkøb, eftersom påsken i år ligger i starten af måneden, hvor folk får løn og derfor har en tilbøjelighed til at hamstre eller købe ekstraordinært meget ind. Påskens madspild koster danskerne dyrt, og der er behov for en hjælpende hånd til de mange, som ikke er opmærksomme på, at de faktisk smider formuer i skraldespanden, siger Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.
I en familie med to voksne og to børn koster det årlige madspild cirka 10.000 kroner. Det betyder, at familien smider en femtedel af deres madbudget direkte i skraldespanden. I praksis kommer skraldeposen til at veje 57,2 kilo ekstra for hver person. Grøntsager, brød og mejeriprodukter er de madgrupper, der vejer tungest i posen.
Birgitte Escherich fra Stop Spild af Mad har mange gode råd til, hvordan du undgår at smide god mad i skraldespanden. Vi giver dig tre af dem.
1.
Kig i køleskabet, inden du handler. Ligger der råvarer, som kan indgå i retterne? Træk grøntsagsskuffen ud. ´Halvslatne´ rodfrugter kan laves til lækker dip, og daggammelt brød er en god snack, hvis de skæres i sticks og ristes på panden i olivenolie.
2. Inden du køber ind, så gang den mængde mad, du plejer at købe med 0,75. Køb mindre, ganske enkelt.
3. Gem rester af frugt og grønt, når du forbereder maden. Alt kan bruges. Peberfrugtstykker, tomat-ender og grøntsagsstokke gemmes til fars, suppe og sauce. Løgskaller kan bruges til fond eller suppe.
Kilder: kristendom.dk, stopspildafmad.dk, foodculture.dk
Forrige artikelUmami – smagen, der får dig til at spise mindre
Næste artikelEt æble om dagen holder allergien fra døren