Mad

Spar & spis – LAD IKKE KRISEN SABOTERE DIN SUNDHED

Du behøver ikke lade helbredet betale prisen for Ukraine-krigens og krisens stærkt stigende fødevarepriser. Vores formødre mestrede opgaven – og det samme kan du. Det lover forfatter og sundhedsekspert Anette Harbech Olesen, der netop nu er højaktuel med bogen Spar & spis

Foto: Shutterstock, privat
16. januar 2023

Du behøver ikke lade helbredet betale prisen for Ukraine-krigens og krisens stærkt stigende fødevarepriser. Vores formødre mestrede opgaven – og det samme kan du. Det lover forfatter og sundhedsekspert Anette Harbech Olesen, der netop nu er højaktuel med bogen Spar & spis

Da første verdenskrig i årene 1914-1918 hærgede, kunne krisen i høj grad også mærkes herhjemme. Voldsomme prisstigninger og knaphed på råvarer førte til så strenge fødevarerationeringer, at staten besluttede at mobilisere husmødrene til at føre det danske folk gennem krisen med sundheden i behold. Som en slags general for husmødrenes koordinerede indsats udpegede den danske stat læge og ernæringsreformator Mikkel Hindhede (1862-1945). Han mente, at kartofler, grøntsager som kål samt grove kornprodukter som havregryn var langt bedre at satse på end for eksempel kød, hvidt brød og sukker. Ikke kun fordi disse råvarer var lettere tilgængelige under krigen, men også fordi de var sundere.

Han sendte husmødrene på kursus i at strække billige, næringsrige fødevarer og lave god mad på nye måder. De blev opfordret til at gå på jagt efter naturens og årstidens grønsager og til at servere kød i væsentlig mindre portioner, max. 60 gram pr. person – hvis der overhovedet skulle kød på bordet. De fik også lært at lave mad i høkasser for at spare på brændslet. Det var et smart træk at inddrage og træne husmødrene på denne måde, for det virkede. Efter krigen havde danskerne en betydeligt bedre sundhedstilstand end de fleste andre berørte befolkninger, som ikke havde haft samme fokus.

Dyrtidskogebogen

Mikkel Hindhedes Dyrtids Kogebog, tilegnet Den sparsommelige Husmoder, har mere end 100 år på bagen, men den taler alligevel med sine mange gode og praktiske spareråd lige ind i vores nuværende situation. Også fordi den først og fremmest betoner vigtigheden af at tænke sundhed ind i ligningen.

For hvordan undgår man lige at havne i en usund spiral, når økonomien lægger begrænsninger på, hvilke madvarer man har mulighed for at købe?

Nøgleordene – både ifølge Hindhede og Anette Harbech Olesens nye bog Spar & Spis – er planlægning og prioritering. At du sætter dig ned og laver en madplan for hele ugen, eksempelvis med retter fra bogen Spar & Spis, der både smager godt, er sunde og næringsrige og til at betale. At du desuden udformer en indkøbsliste og køber stort ind én gang om ugen, hvor du både kan tilgodese årstidens delikate grønsager og dermed også sundhed og pris.

Anette udtaler selv om sin nye bog Spar & Spis; – Jeg har skrevet rigtig mange kogebøger i mit liv, alle med sundheden som omdrejningspunkt, men budskabet i denne nye bog føles ekstra vigtigt at få ud. For vi må ikke lade hensynet til sundheden og glæden ved et godt måltid mad vige, fordi priserne stiger – eller fordi du af andre grunde havner i en situation, hvor du må vende hver en krone.

– Under researchen til min bog har jeg talt med mange kyndige hoveder, der på forskellig vis, også i bogen, opdaterer Mikkel Hindhedes tankegang til vores egen tid. Jeg deler både viden og værktøjer med jer, som betyder, at I fortsat kan nyde skønne, velsmagende og mættende måltider til små penge. I finder alle de lækre opskrifter i opskriftafsnittet i bogen Spar & spis.”

Mindre madspild

Faktisk er der ikke bare mange penge at spare, men også masser af tid, når først madplan og
indkøbsliste ligger klar. Du slipper for at træffe kortsigtede – og ofte dyrere – beslutninger hen over køledisken, når du er træt og uinspireret. Du kan bedre lave mad til flere dage ad gangen, så du mindsker madspild – og derved også sparer en masse tid i køkkenet, ligesom alle disse tiltag samtidig er vigtige våben i klimakrisen.

– Jeg har selv igennem de seneste syv måneder erfaret, at det sagtens lader sig gøre at lave god mad, uden at det går ud over hverken sundhed, mæthed, smag eller pengepung, siger Anette Harbech Olesen.

Forrige artikelRengøring i pagt med naturen

Næste artikelAlexanderteknik giver en sundere kropsholdning

Carsten Gottlieb

Redaktør