Nyheder

Sparepærer ødelægger søvnen

27. juni 2022

Det er en dårlig idé at surfe på internettet eller kigge fjernsyn lige før sengetid, hvis du vil værne om din nattesøvn. Men de nye sparepærer udgør også et problem.

Lys fra computerskærm, iPad, tv eller smartphone kan bryde forstyrrende ind i din døgnrytme og øge risikoen for søvnproblemer.

Det blå lys fra computeren gør aften til morgen

Døgnrytmen styres af øjets påvirkning af lys. Lyset om morgenen har et blåligt skær, som nulstiller vores døgnrytme, mens aftenens svindende, rødlige lys indstiller kroppen på, at det er tid at sove.

Hvis øjnene i en sen aftentime udsættes for det blålige lys fra computerskærmen, vil ganglie-cellerne i øjet sende signaler til hjernen, der både vil hæmme de søvn-fremmende nerveceller og aktivere nerveceller, der hjælper os med at holde os vågne.

Derfor er det et ret stort problem, at de nye sparepærer ofte lyser i blå og grønne nuancer. Hvor de gamle glødepærer havde hele farvespektret, har en del af sparepærerne færre nuancer. Så ganske mange sidder i oplyste stuer med tændt fjernsyn om aftenen og bliver badet i lys, der fortæller kroppen, at det er tid at stå op.

Det giver ikke bare dårligere søvnkvalitet; det får også mange til at blive længere oppe, fordi den naturlige træthed ikke indfinder sig.

Søvn er ligeså vigtig som sund kost og motion

Søvnproblemer er en lidelse, der rammer flere og flere. Den kan både optræde periodevis og blive en kronisk lidelse, der tapper dig for energi. Tilstrækkeligt med søvn er ligeså vigtig en faktor for dit helbred som sund kost og motion.

Du skal værne om din søvn, og det er ikke kun antallet af timer, der er vigtig, det er også kvaliteten af den. Du kan godt have sovet i otte timer og alligevel være træt, når du vågner. Søvnapnø, hvor du flere gange i løbet af natten er ved at kvæles og efterfølgende hiver efter vejret, er det mest ekstreme eksempel på dårlig søvnkvalitet, men alkohol, kaffe, lys og en række andre faktorer kan også nedsætte kvaliteten af din søvn.

Slut dagen af med dæmpet lys

Så hvis du kan undgå al brug af computere, tv og andre lyskilder af denne type efter aftensmaden, vil det kunne bedre din søvn. Dæmp hellere lyset i huset et par timer før du skal sove og slut eventuelt dagen af med opvask eller lignende gøremål, der ikke kræver den helt store hjerneaktivitet. Det værste, du kan gøre, er at besvare arbejdsrelaterede mails og foretage dig andre ting, der kan sætte dit hoved på overarbejde.

Kilder: Videnskab.dk, iForm 10/2013

Forrige artikelNaturli tester: Vakumpakning

Næste artikelNaturlig hudpleje: Lige i skabet