Mad

Spir, pluk og drik!

5. maj 2013

Danmarks førende juicemester, Mads Bo, er frisk på banen med ny juice- og smoothiebog. Denne gang med supersunde ukrudtsplanter og spirer, men stadig med smag for øje.


Drop ukrudtsbrændere og round up. Brug i stedet dit ukrudt og vilde planter i saftpresseren. De indeholder nemlig langt flere vitaminer og mineraler end de sundeste grøntsager i supermarkedet. Ukrudt VIL leve, uanset hvor meget vi forsøger at skille os af med det. De modstår gift, ild og tørke. De er ekstrem sejlivede, og hvis det er den slags modstandskraft, du ønsker, så bare tag for dig af retterne.

Der er så meget livskraft i ukrudt og spirer, og de seneste år har Mads Bo Petersen plukket store mængder ukrudt og vilde planter og brugt dem i juicer og smoothies. Erfaringerne har han samlet i sin nye bog ‘Super grønne juicer og smoothies”. Vi bringer et par smagsprøver på både opskrifter og gode råd, så du kan udnytte forårets spirende livskraft til at lave dine egne eliksirer.

Kunsten at kombinere

Det ikke fedt at drikke juicer og smoothies, hvis de ikke smager godt, og vi nærmest skal holde os for næsen for at få dem ned. Så en god balance mellem frugter, grøntsager og ukrudt er altafgørende. Mads Bo anbefaler et forhold, der hedder 80 pct. grønt og 20 pct. frugt. I smoothies kan det være lidt svære at kamuflere smagen af det grønne. Her skal forholdet nærmere hedde 50/50.

Der er en grund til, at vi har fået tænder

Vi mister omkring 70 pct. af fibrene, når vi juicer. Derfor skal friskpresset juice ses som et supplement til en sund og varieret kost. Kroppen har bl.a. brug for fibre, som friskpresset juice er fattig på. Blender vi vores frugter, grøntsager og ukrudt til en smoothie, får vi alle fibrene med, men husk også at bruge tænderne på måltider med bid i.

Drik det hele

Det er en særlig god ide at indtage alt fra grøntsagerne, hvilket også inkluderer skrællen, som selvfølgelig skal være vasket. Det gælder også stokken fra broccoli, bladene fra blomkål eller sågar toppen fra både gulerødder og rødbede. Faktisk indeholder den grønne gulerodstop mange flere vitaminer og mineraler end selve guleroden. Helt præcist 192 gange så meget A-vitamin og syv gange så meget calcium. Rødbedetoppen har halvt så mange kalorier pr. gram som roden, men over dobbelt så mange af de vigtige næringsstoffer i sig.

Når du plukker ukrudt

På samme måde som der er visse uskrevne regler, når man spiser sne, er der nogle forholdsregler, inden man plukker løs af naturens spisekammer. De indlysende er at undgå at plukke ukrudt langs en hovedvej eller steder, hvor der kan være sprøjtet med ukrudtsbekæmpelse. Derudover kan man jo tænke i hundeejeres gåruter, spekulere i nedfaldne fuglelorte fra omkringliggende træer, osv.

Væn dig til ukrudtet

Drik aldrig ukrudt som det eneste, men bland/fortynd det meget gerne med andet som f.eks. agurk, citron, selleri og æble. Er du ikke vant til at drikke potente sager som rødbede og ingefær, vil jeg helt grundlæggende anbefale at starte som beskrevet nedenfor. Lad evt. de fem skridt strække sig over tre til fire måneder. Vælger du at starte for voldsomt, kan det resultere i maveonde og for mange – lidt for irriterende – toiletbesøg.

  1. Start med frugt, bær, milde grøntsager som agurk, gulerod og rød peber
  2. Næste skridt er blegselleri og grønne blade, som f.eks. spinat
  3. Gå videre til kål. Det kunne være spidskål, rosenkål, rødkål og hvidkål
  4. Begynd at eksperimentere med grønkål, hyben og ukrudt som brændenælder
  5. Herefter er det de ‘rå og vilde sager’ som mælkebøtteblade, skvalderkål og skovsyre.

Få gode råd til, hvilket ukrudt du kan bruge i Mads Bo’s artikel “Ukrudt til blender og juice”

Bogen:

Super grønne juicer og smoothies

Juicemester og smoothiespusher, Mads Bo, er på banen med endnu en bog om farverige vitaminbomber. Her har han samlet sine erfaringer med at tilsætte sine smoothies og juicer ukrudt og vilde planter. Bogen indeholder også 30 skønne opskrifter. Læs mere om bogen ‘Super grønne juicer og smoothies – drik dit ukrudt og dine grøntsager’ på Highonlife.dk.


Opskrifter:

Body Builder

Grøntsagsspreder

Green-a-colada

Goji Power

Højspænding

Forrige artikelBoost med bakterier

Næste artikelBananer er ligeså vigtige som mælk