Nyheder

Spis den danske frugt

16. november 2011

Det er nu, at du skal besøge de danske frugtavlere og købe vinterforråd af æbler og pærer. Vi giver et par tips til opbevaring.

Du bør spise frugt hver eneste dag. Af de 600 gram frugt og grønt, der er indeholdt i de officielle anbefalinger for sund kost, kan de 300 gram fint være frugt. Men vi er slemme til at vælge eksotiske frugter som ananas, bananer, mango m.v. frem for de danske klassikere, æbler og pærer. Det vedrører andet end den beskedne effekt på betalingsbalancen; sundheden i eksotiske frugter er heller ikke helt den samme som i de danske. Eksotiske frugter plukkes før modning og modnes under transporten i kølecontainere. Det betyder, at vitaminindholdet aldrig vil være det samme, som hvis frugten kunne solmodne helt færdig. Derudover er frugtsukkerindholdet i de eksotiske frugter langt højere end i æbler og pærer, og de eksotiske frugter indeholder heller ikke så mange kostfibre. En ananas har f.eks. et fiberindhold på 1 gram pr. 100 gram, mens en dansk pære har hele 3,5 gram pr. 100 gram. Sukkerindholdet i pæren er 10 pct, mens den i en banan er 17 pct.

Køb æbler og pærer ved frugtavlerne

Der er god grund til at besøge frugtavlerne, da de danske supermarkeder af forskellige grunde ofte fravælger dansk frugt. Der findes et væld af spændende æblesorter i Danmark, men kigger man i supermarkedet, er der ofte kun et par danske sorter repræsenteret. Det skyldes efter sigende to ting; dels er de danske ganer i alt for høj grad tilvænnet ukomplicerede og let sødlige, sydlandske æbler, og dels passer mange ”skæve” æblesorter ikke ind i supermarkedernes ”10 stykker frugt for 25 kroner”-display.

Mange frugtavlere annoncerer med salg til private, så du har mulighed for at købe større udfordringer til smagsløgene, hvis du begiver dig ud på landet.

Æblerne skal have luft

Æblerne er levende organismer og skal behandles som sådan. Det betyder nænsom opbevaring på et sted, hvor der er køligt og luftigt. En overdækket terrasse er et godt bud. Læg æblerne i åbne, flade kasser i et enkelt lag. Der skal helst være lufthuller på alle sider. Læg æblerne med stilken opad, så de har samme stilling som på træet. Cellerne kan ikke lide at vende på hovedet.

Sørg for, at der er luft mellem kasserne og sørg for, at den nederste kasse er hævet over jorden. Derved sørger du for at svampesporer og modningsgassen ethylen ikke sætter sig fast.

Holdbarheden på æbler er forskellig

Holdbarheden for æbler opbevaret på den måde er meget forskellig. Det afhænger af plukketidspunkt og sommeren som helhed. Professionelle frugtavlere sørger for at plukke frugten på det helt rigtige tidspunkt, så optimal holdbarhed opnås. Det gør de ved at tjekke forholdet mellem fruktose, succrose, glukose og stivelse. Det kan være svært at gennemføre med æblerne ude i haven, men hvis du selv dyrker æbler og vil sikre så lang holdbarhed som muligt, gælder det om at plukke lidt før de er helt modne. Det koster lidt på smagsoplevelsen, men til gengæld får du lettere ved at udnytte høsten fuldt ud.

Æbler og pærer kan godt tåle nattefrost

Æbler opbevaret i ventilerede kasser på en terrasse kan almindeligvis godt tåle lidt nattefrost. Selvom vejrudsigten siger et par minusgrader er der sjældent frost inde i en kasse placeret tæt på huset. De fleste æblesorter kan sagtens klare temperaturer på 1-4 grader – pærer er almindeligvis endnu mere vejrbestandige end æbler. Men når det bliver rigtig vinter skal æblerne flyttes til en kælder eller et andet frostfrit sted med lav temperatur.

Musesikring af æblekasser

Det er ikke sjovt at spise æbler med bidemærker og ekskrementer på. Hvis æblerne skal opbevares i det fri, kan du lave en platform at stille kasserne på. Hæv den 15 cm fra jorden med eksempelvis lecablokke og sørg for, at der er mindst 15 cm fra understøtningen til pladens kant. Musen kan ikke kravle på undersiden af pladen og rundt om kanten.

Tjek regelmæssigt kasserne og fjern rådden frugt, så smitten ikke spredes. I princippet kan du opbevare æbler hele vinteren, men det kræver en del øvelse. Under alle omstændigheder kan du have æbler julen over, hvis du gør dig lidt umage.

Kilder: dr.dk/sundhed, havenyt.dk

Forrige artikelFuldkorn beskytter mod tarmkræft

Næste artikelThomas Rode: Fra petitfour til menneskeføde