Nyheder

Spis dig til en bedre nattesøvn

19. februar 2017

Søvnproblemer i en eller anden grad kender vi næsten alle til. Men vidste du, at det, du spiser og drikker måske har noget at sige, når det kommer til din søvn?

Tæller du alt for mange får, når du skal sove, og vågner du op til flere gange hver nat? Måske er det noget så banalt som din kost, der er synderen.

– Der er ingen tvivl om, at nogle madvarer kan være med til at forringe vores søvn og nogle kan være med til at fremme den. Og det samme gælder drikkevarer, fortæller ernæringsekspert og forfatter Martin Kreutzer til jp.dk.

Et glas varmt mælk inden sengetid er mere end bare et klassisk element i en scene fra en amerikansk film. Mælk indeholder søvnhormonet melatonin, som er det hormon, som dannes i hjernen, når kroppen befinder sig i mørke.

– Fødevarer, som har et højt indhold af aminosyren tryptofan, kan også have en gavnlig effekt på søvnen. Det er sådan noget som mandler, dadler, chokolade og yoghurt, fortæller Alice Jessie Clark, adjunkt på Institut for Fødevarevidenskab.

Regelmæssige spisetider og begrænset koffeinindtag

Ikke overraskende er både Alice Jessie Clark og Martin Kreutzers første anbefalinger at skrue ned for koffein og alkohol før sengetid.

Koffeinen kan gøre det sværere at falde i søvn, mens alkoholen forringer søvnkvaliteten.

Stærke krydderier og opkvikkende madvarer lige før sengetid er heller ikke hensigtsmæssigt. Eksempelvis en cola, hvor man får både sukker og koffein ind i systemet.

Men det er ikke kun indholdet i kosten, der påvirker dine nætter, det kan også være tidspunktet for måltiderne.

– Nummer et i forhold til kost og søvn er regelmæssighed. Det, der styrer vores døgnrytme er primært lys og mørke, hvornår du står op, og hvornår du spiser. Regelmæssige spisetider er godt for søvnen, forklarer Mikael Rasmussen, søvnvejleder ved Center for Stress.

Regelmæssighed og konsekvens er også kodeord for indholdet af kosten, hvis man gerne vil spise sig til bedre søvn. Tilføring af næringsstofferne over uger og måneder vil oftest have en gavnlig effekt, siger Martin Kreutzer.

Fem fødevarer, som kan give bedre søvn:

  • Mælkeprodukter
  • Valnødder
  • Mandler
  • Dadler
  • Bananer

Forrige artikelGør motion til et frikvarter – gør den mindful!

Næste artikelDen dyre fiskeolie er ikke altid bedst