Nyheder

Spis efter dit blodsukker for vedvarende vægttab

7. august 2017

Mange har forsøgt sig med slankekure på skema for at smide et par kilo, men sandheden er bare, at alle kroppe er individuelle, og at vi taber os på forskellige måder. Et studie fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet har nu fundet frem til, at man ved hjælp af en blodprøve kan fastlægge kostplaner, som er skræddersyede til det enkelte individs system.

Vi drukner i forskellige slankekure, som alle bliver solgt som vidunderkure. De fleste mennesker har forsøgt sig med en eller flere af de mange kure, såsom 5:2, Dunkankuren og Atkins. Problemet er, at mange, der følger en sådan kur, slet ikke er disponeret til at tabe sig ved hjælp af den givne kosttype, som kuren nu engang opfordrer til.

Faktisk kan man tværtimod tage på i vægt, hvis man spiser efter en kur, der ikke er indrettet til den individuelle krop. Men nu er der håb forude imod de genstridige kilo. Et nyt studie foretaget af Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet har nemlig ved hjælp af en blodprøve givet mulighed for at tilpasse rådgivningen til det enkelte menneske.

Tilpas din kur efter dit blodsukker

Det er niveauet af blodsukker, der afslører, hvilken kosttype man skal spise efter. I et stor kostforsøg har man brugt forsøgspersoner, som har spist forskellige sunde kosttyper, og hver gang har blodsukkeret spillet en stor rolle i, hvorvidt de tabte sig eller ej.

Er dit blodsukker relativt højt, skal du gå efter en fiberrig kost – uden begrænsning på antallet af kalorier for at opnå vægttab. Og det er ikke kun vægtøgning, man undgår, ved at reagere på sit blodsukker og regulere indholdet af kulhydrat og fedtstoffer på baggrund af insulinniveauet i blodet. Man mindsker også risikoen for at udvikle diabetes, siger adjunkt Mads Fiil Hjorth, Institut for Idræt og Ernæring, ved Københavns Universitet og forfatter på den videnskabelige artikel, der udkommer i forlængelse af studiet.

Har man et bemærkelsesværdigt højt blodsukker, vil man typisk allerede have udviklet type 2-diabetes. Hvis man her gerne vil opnå eller vedligeholde et vægttab, skal man spise en kost med mange plantebaserede fedtstoffer, såsom olivenolie, nødder og avocadoer.

Omvendt skal man med lavt blodsukker, hvilket man kan opleve i forbindelse med sport, øge indtaget af komplekse kulhydrater, der findes i f.eks. pasta og andre stivelsesholdige fødevarer. Før og under de fysiske aktiviter kan man også indtage simple kulhydrater som f.eks. druesukker eller visse sportsdrikke.

Et skridt i den rigtige retning

Mads Fiil Hjorth mener, at opdagelsen af blodsukkerets virkning på vores sundhedsmæssige tilstand er et stort skridt. Ikke kun i forbindelse med målrettede slankekure, men også for at sænke eller helt hindre diabetes type 2-udviklingen.

 

 

Kilde: nyheder.ku.dk

Forrige artikelBasisk kost kan give flere og bedre graviditeter

Næste artikelTrætte celler trænger til energi-boost