Nyheder

Spis, fast eller sov fra jetlag

12. august 2014

Rejser mod fjerne destinationer i øst eller vest er forbundet med risiko for jetlag. Men du kan gøre en del for at undgå dagevis af træthed, hovedpine og kvalme.

Hvis du har prøvet at rejse til eksempelvis USA eller Asien med fly, har du sikkert også prøvet at få jetlag. Det kan give dagevis med hovedpine og træthed, hvor kroppen knokler med at vænne sig til den nye tidszone. Det er ærgerligt at få kostbare feriedage ødelagt, og det kan være usigeligt hårdt, hvis du skal begynde på arbejde lige efter sådan en flyrejse.

Du får almindeligvis ikke jetlag af at flyve til Afrika, fordi tidsforskellen er mellem nul og tre timer. Men hvis du begiver dig langt mod øst eller langt mod vest, begynder der at komme kuk i dit indre ur.

Vælg rejse efter dit ur

Hvis du er morgenmenneske, vil risikoen for jetlag være mindst, når du rejser mod øst. Hvis du er en natugle, vil risikoen for jetlag være mindst, når du rejser på vest. Du skal som bekendt i begge tilfælde rejse den anden vej tilbage, men tommelfingerregelen er god at have i baghovedet, når du skal afgøre, om jetlag er bedst på ferien eller efter ferien.

Årsagen til denne forskel er naturligvis, at dagen bliver forlænget ved en rejse mod vest, mens den forkortes mod øst. Så hvis du har let ved at være længe oppe, er det bedst at forlænge dagen, mens du som morgenmenneske har lettere ved at falde i søvn tidligt, når dagen forkortes ved rejse mod øst.

Sov mindst fire timer

Nogle tror fejlagtigt, at det kan være en god idé at holde sig vågen den første nat, når de rejser til Asien. Men det er et dårligt valg, fordi de blot udsætter kroppens tilpasning til den nye tidszone. Det er vigtigt, at du altid søger at få mindst fire timers “ankersøvn” den første nat, der – som navnet antyder – fæstner dit indre ur til den nye rytme.

Gå på museum om morgenen

Hvis du er taget til USA, kan du med fordel besøge dunkle museer om morgenen og vente med de solbeskinnede parker og anden udendørsaktivitet til eftermiddagen og aftenen. Hvis du er rejst den anden vej er det lige modsat.

Lyset er nemlig en af de vigtigste faktorer, når kropsuret skal justeres. Så ved at besøge mørke lokaliteter de første morgener i USA, vænnes kroppen langsomt til omstillingen, mens mere lys i morgentimerne og mere mørke sidst på eftermiddagen hjælper kroppen på vej ved østlige destinationer.

Hævelser forværrer jetlag

Italienske forskere mener, at jetlag forværres af de naturlige, små hævelser i væv og hjerne, der kaldes ødem. Det er ophobning af væske, og det er denne tilstand, der er hovedårsagen til hovedpine og udmattethed. Men du kan reducere problemet med op til 50 pct ved at tage piller med fyrrebark. Det fås bl.a. i helsekostforretninger.

Støttestrømper er også gavnlige ved lange flyveture, mens de nye gigantfly, Airbus’ A380 og Boeing Dreamliner, sænker trykket i kabinen mere end andre fly, hvilket mindsker ødem-problematikken. A380 flyver dog – så vidt vides – ikke fra danske lufthavne, da flyet kræver ekstra brede landingsbaner.

Faste gavner også mod jetlag

Et studie fra 2008 fra Harvard viser, at faste kan nulstille kroppens ur. Så hvis du faster 12 til 16 timer før ankomst, vil dit indre ur være delvist nulstillet. Du må gerne drikke vand, men du skal holde dig fra alle andre typer drikkevarer.

Hvis du ankommer før klokken ti om formiddagen, skal du spise en let og proteinrig morgenmad. Ankomst efter frokost betyder, at du skal spise et måltid med mange kulhydrater – men først klokken 16. Derefter skal du atter faste til næste dags morgenmad klokken otte.

Insulinen styrer uret

Japanske forskere har fundet ud af, at kroppens udskillelse af insulin bidrager til kropsurets justering. Her er tommelfingerregelen, at du skal spise sushi eller nudler, når du kommer til Asien og burgere, når du kommer til USA. Kulhydraterne i bl.a. ris og nudler får nemlig udskillelsen af insulin op, hvilket ifølge forskerne sætter hastigheden på leverens indre ur ned, så hjernen følger med, og du lettere falder i søvn. Proteinerne i burgeren begrænser derimod insulinudskillelsen, hvilket gør det nemmere at forlænge dagen.

Forbered dig på tidsforskellen

Endelig er der den måske mest indlysende type forberedelse: Væn din krop gradvist til omstillingen. Gå nogle timer senere i seng i ugen op til USA-turen, eller stå tidligere op og gå tidligere i seng, når du skal rejse mod øst.

Stil dit ur til destinationens lokaltid, allerede når du sidder i flyveren – og prøv at få den fornødne søvn.

Kilde: dailymail.com

Forrige artikelTriclosan er kræftfremkaldende

Næste artikelTræn knoglerne i form