Nyheder

Spis fisk – også når du er gravid

29. august 2007

Er du gravid er det også vigtigt at du spiser fisk 2 gange om ugen, fordi fisken indeholder stoffer, som det kan være svært at få gennem anden mad. Fisk indeholder sunde fedtstoffer, som bl.a. har betydning for udviklingen af barnets hjerne.

Variation – fede og magre, store og småDer er mange forskellige fisk og den bedste måde at få glæde af alle de gode stoffer fisken indeholder er at spise forskellige slags. Både de fede som laks, sild og makrel, og de magre som rødspætter, sej og torsk. Nogle af de store rovfisk kan have et højt indhold af kviksølv. Kviksølv i større mængder kan påvirke udviklingen af barnets hjerne i sidste halvdel af graviditeten og i ammeperioden. Svaret er ikke at lade være med at spise fisk, hvis du er gravid eller ammer, fordi der også er forskning, der tyder på, at fisk gavner barnets mentale udvikling. Svaret er derimod variation – sørg for at spise forskellige fisk både fede og magre og store og små fisk. Maks. 100 g af visse rovfiskEr du gravid eller ammer bør du maks. spise 100 g om ugen af følgende rovfisk:- Helleflynder – Sværdfisk – Sildehaj – Gedde – Aborre – Sandart – Smørmakrel/Oliefisk/Escolar – Rokke – Tun (bøf) Det er kun de nævnte fisk du skal holde igen med hvis du er gravid. Alle andre fisk kan du roligt spise. Makrel og smørmakrel – to forskellige slags fiskSmørmakrel/oliefisk/escolar sælges ofte under navnet ”smørfisk”, det er dog ikke den rette betegnelse. Ægte smørfisk kan alle, herunder gravide, ammende mv. spise – de er ikke omfattet af anbefalingen om visse rovfisk. Ægte smørfisk er en stor gruppe af fisk i lighed med fladfisk og rundfisk, og til denne gruppe hører den makrel vi køber hos fiske handleren og i supermarked – fersk, røgede makrel og makrel i tomat eller lignende. Vi spiser for lidt fiskFødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 200-300 gram fisk om ugen, svarende til 30-40 gram om dagen. Men kostundersøgelsen fra 2000/01 viser at det kun er 1 ud af 7, der spiser mere end 30 gram fisk om dagen. Kilde. www.altomkost.dk

Forrige artikelSpis mager ost til hverdag

Næste artikelTjek skolemælken