Undersøgelser tyder på, at hvis du har for vane at spise frugt og grønt til alle måltider, så får du også mere frugt og grønt end gennemsnittet.
Selvom det går den rigtige vej, er det stadig størstedelen af os, der får for lidt frugt og grønt til daglig. De, der er bedst med, har for vane at spise de sunde madvarer ved alle dagens måltider.
Det er DTU Fødevareinstituttet, der har analyseret vanerne hos de flittigste frugt- og grønt-spisere på data fra Den Nationale Undersøgelse af Danskernes Kostvaner og Fysiske Aktivitet i perioden 2000-2006. 990 børn mellem 4-10 år deltog, sammen med 6377 unge og voksne i alderen 11-75 år, skriver altomkost.dk.
Dobbelt så meget frugt og grønt
Ca. 20 pct. spiser frugt og grønt til alle måltider – de 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider – en eller flere dage om ugen. Og de dage viser analyserne, at der bliver sat markant mere frugt og grønt til livs. Faktisk får børnene dobbelt så meget som gennemsnittet, når der er frugt og grønt til alle måltider, mens de 11-75-årige får mere end dobbelt så meget.
Frugt til morgenmaden
En god strategi er altså at tænke frugt og grønt ind i alle måltider. I Danmark er der meget lidt tradition for at få frugt og grønt til morgenmaden, viser tallene, men så er det ekstra vigtigt at få det til frokost, mellemmåltider og aftensmad. Det er dog ikke svært at tænke især frugt ind i morgenmaden – på grød, som tilbehør eller i smoothies.
Der er i dag fortsat 60 pct. børn, der ikke når op på de anbefalede mængder, mens hele 80 pct. af de 11-75-årige i gennemsnit ikke når op på de anbefalede 600 gram om dagen.
(Oprettet den 13. januar 2010)
Kilde: Altomkost.dk