Mad

Spis kost som munke og undgå kræft

27. september 2010

På den græske ø Athos lever munkene længe, og de får ikke kræft. De spiser en variant af det sunde middelhavskøkken. Den danske læge Stig Ekkert har været med munkene i køkkenet, og det er der kommet en kogebog ud af.

Læge Stig Ekkert vil hellere forebygge sygdomme end helbrede, når skaden først er sket. Han kalder sin praksis i Dragør for en forebyggelsesklinik. For snart tre år siden læste han i et videnskabeligt tidsskrift en notits om, at græske munke på halvøen Athos stort set ikke får kræft, og hans nysgerrighed var straks vakt. Især fordi der kun findes meget få lægevidenskabelige undersøgelser, der så utvetydigt dokumenterer kostens betydning.

Stig Ekkert ringede til lederen af det forsk-ningshold i Thessaloniki, som de seneste 12 år har undersøgt de 2000 munke. Beskeden lød, at disse mænd er langt sundere, end folk er flest, de lever længe og holder sig åndsfriske langt op i alderdommen, og kræftsygdomme får de stort set ikke. Prostatakræft, der ellers er så udbredt blandt almindelige mænd, forekommer uhyre sjældent hos munkene. Oplivet af de gode nyheder besluttede Stig Ekkert sig for at undersøge sagen nærmere, og i påsken for to år siden besøgte han Athos sammen med en fotograf. Kvinder har ingen adgang på øen, der i mange hundrede år har huset flere ortodokse munkeklostre. Den danske læge besøgte fem af øens klostre, men de lever stort set efter samme enkle opskrift alle steder: masser af fisk fanget i havet omkring klostrene, hjemmedyrkede grøntsager, olivenolie af egen avl, intet kød, men masser af vin, kaffe og te. Økologiske råvarer er altid udgangspunktet. Der bruges hverken kunstgødning eller sprøjtemidler i køkkenhaverne, men klostrets økonoma er ikke fanatisk. Om vinteren supplerer de egne forsyninger med pasta, ris og grøntsager udefra, og de er ofte ikke-økologiske.

Vi kan selv gøre meget med vores kost

– Det er fantastisk, at en videnskabelig undersøgelse for første gang klart dokumenterer, at kosten spiller en afgørende rolle i forebyggelsen af en lang række kræftsygdomme. Kræftlæger, som ikke går så meget ind for forebyggelse, har ment, at det først og fremmest er den genetiske arv, der afgør, om et menneske får kræft. Den græske undersøgelse viser, at vi selv kan gøre rigtig meget, hvilket er højst påkrævet i en tid, hvor flere og flere får kræft, siger Stig Ekkert.

Tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at vi højst sandsynligt vil opleve en stigning på 40 procent flere kærfttilfælde de næste 20 år.

Kost i stedet for maskiner

– At pumpe penge i strålekanoner er at lappe hullet. Desuden er mennesker, der overlever, ofte invalideret for livstid. Vi kan ikke behandle os ud af problemerne. Vi skal derimod sætte ind med forebyggelse, herunder sund kost. Det nytter, forsikrer Stig Ekkert.

Ud over forebyggelsesklinikken driver han også en restaurant i Dragør. Her sætter han en ære i at forene det kulinariske med det sunde og har overført en del principper fra munkenes måde at lave mad på til restauranten.

– Enhver kan uden stort besvær kopiere munkenes simple og anderledes tilberedningsmåder hjemme i eget køkken. Munkene smider aldrig kogevandet fra grøntsager ud. De bruger det for eksempel til at braisere fisk og grøntsagsretter i. Væden bliver suget ind i retten, der derved smager af mere og indeholder flere vitaminer og mineraler. Når retten er færdig, tilsætter munkene ofte saften af en citron. Citroner er sprængfyldte af C-vitamin, der er en vigtig antioxidant. Munkene bruger masser af friske krydderurter, der er så rige på vitaminer i koncentreret form, forklarer Stig Ekkert.

Kost: bælgfrugter på middagsbordet

Han vil også gerne opfordre til et forøget indtag af flere tørrede bælgfrugter som linser og bønner herhjemme. Bælgfrugterne udgør en vigtig proteinkilde på Athos, hvor kød ikke er på middagsbordet. Kød fra vilde dyr tillades for enkelte munke, der lever så langt oppe i bjergene, at de ikke kan få del i de fisk eller skaldyr, der serveres på klostrene. Der er kun konstateret to tilfælde af tarmkræft de seneste 12 år hos kødspisende munke, og blandt de øvrige har der ikke været et eneste tilfælde af tarmkræft.

I lægens egen restaurant er der kød på menuen, men i begrænsede mængder og af udsøgt kvalitet. Der er kommet flere tørrede linser og bønner på menukortet. Tilbehøret er vigtigere end kødet.

Mørkt kød og kræft

– Spiser man kød fra ko, gris og lam, anbefales det at indtage max. 100 gram pr. dag og max. 500 gram om ugen. Noget tyder på, at lyst kød som kylling er OK. Indtil andet er bevist, må vi tro på, at det er uskadeligt, siger Stig Ekkert.

Han har samlet facts om munkenes levevis samt opskrifter og egne indtryk fra besøget på Athos i kogebogen Athos Kuren med undertitlen Munkene, maden og det gode helbred, der udkom på Gyldendals Forlag i efteråret 2009.

– De græske forskeres undersøgelse dokumenterer ikke nøjagtigt, hvad det er i kosten, som bevirker, at munkene har et jernhelbred og kun sjældent bliver syge. Det er egentlig heller ikke så vigtigt, for faktum er, at opskrif­terne har en effekt. Ingen ved, om man undgår kræftsygdomme ved at bruge dem tre eller fem dage om ugen. Jo flere dage, jo bedre, anbefaler Stig Ekkert.

Naturli har fået lov at bringe et par smags-prøver fra bogen Athos Kuren – så velbekomme, siger vi bare:

Bagte æbler med raki

Grøn linsesuppe med zest af appelsin

Taramas

Fyldt dorade (guldbars)

Forrige artikelStyrke og kondition: Kombiner din træning

Næste artikelTaramas