Nyheder

Spis plantebaseret og beskyt dig selv mod corona

Foto: Adobe Stock
17. september 2021

Det er budskabet fra Dansk Vegetarisk Forening, som med belæg fra forskellige studier peger på, at en mere plantebaseret kost kan mildne sygdomsforløb med corona og potentielt være et brugbart værktøj mod fremtidige pandemier. 

Det kan se meget vilkårligt ud, når man ser på, hvem der oplever alvorlige forløb og indlæggelser med corona. For selvom særligt syge og ældre er i risikogruppen for et svært sygdomsforløb, har landets hospitaler også haft yngre og ellers raske mennesker indlagt med virussen. 

Et bud på en forklaring kan måske findes i kosten. I hvert fald viser et studie udgivet i The British Medical Journal – Gut, at der er en sammenhæng mellem sværhedsgraden af et coronaforløb og diæt. Mere specifikt viser undersøgelsen, at risikoen for at blive hårdt ramt corona og indlagt er lavere, hvis man spiser en sund plantebaseret kost. 

[relateredehistorier]

Det vil Dansk Vegetarisk Forening fremlægge på en konference på Christiansborg 20 september. Foreningen mener, at det er utroligt, at der i den danske coronahåndtering ikke har været mere fokus på sammenhængen mellem kost og sygdom, og at de nye resultater endnu en gang sætter streg under det faktum. 

– Det bør simpelthen ikke længere være muligt at ignorere det åbenlyse, at man kan sænke risikoen for alvorlige sygdomsforløb ved at ændre sin kost. Det er helt oplagt, at en plantebaseret kost kan styrke modstandskraften mod Covid-19, og det er på høje tid at sætte fokus på kostens betydning, siger generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl.

41 procent lavere risiko

Studiet, som blev publiceret tidligere på måneden, baserer sig på data fra knap 600.000 mennesker i USA og Storbritannien. Ud af den store gruppe havde 31.815 mennesker dokumenteret corona i 2020, og deres forløb blev sammenholdt med deres kostvaner, som blev undersøgt ud fra spørgeskemaer. Og her fandt forskerne altså, at risikoen for et svært coronaforløb var lavere for de deltagere, som havde en sund plantebaseret diæt. 

Der er i studiet taget højde for andre risikofaktorer som BMI og øvrige sygdomme, der kan påvirke sygdomsforløbet, og selv med de faktorer ude af ligningen, var forskellen rimelig markant. Mennesker, som scorede højest på kostskalaen, og dermed spiste sundest med fokus på frugt, grøntsager og lignende, reducerede deres risiko for et svært sygdomsforløb med 41 procent sammenlignet med mennesker med den laveste kostscore. 

Forskerne fandt derudover, at sund kost reducerede risikoen for at blive smittet med ni procent. 

Seniorforsker og en af forfatterne bag studiet, Andrew Chan, leder af afdelingen for klinisk epidemiologi på Massachusetts General Hospital, udtaler til The Harvard Gazette:

– Selvom vi ikke kan understrege nok, hvor vigtigt det er at blive vaccineret og beskytte sig med mundbind i tætpakkede indendørs omgivelser, så peger vores studie også på, at man kan reducere sin risiko for at få COVID-19, eller få et svært sygdomsforløb, som man måske vil dø af, hvis man har fokus på sin kost. 

Har råbt forgæves siden marts 2020

Dansk Vegetarisk Forening understreger, at det nye studie bare er et i rækken, der forbinder plantebaseret kost til et mildere coronaforløb. De fremhæver blandt andet et studie, som blev udgivet i juni i år, som peger på samme konklusion. Foreningen har desuden lavet sin egen undersøgelse på sine egne medlemmer. Ud af 4000 besvarelser angav 310, at de havde været syge med corona. Af dem blev 0,65 procent indlagt. Undersøgelsen bygger på et lille datagrundlag, men for foreningen er det med til at understrege sammenhængen. Og det er med de tal i bagagen, at de nu vil råbe politikerne op. Noget, de har forsøgt i mere end et år.

– Vi har forsøgt at råbe myndighederne op siden marts 2020, og det er utroligt, at der endnu ikke er kommet bred fokus på emnet. Vores budskab er, at hvis man allerede sidste år havde sat fokus på, at det er vigtigt at spise grønnere og få nok motion for på den måde at forebygge f.eks. forhøjet blodtryk og blodpropper, havde vi måske kunnet mindske befolkningens sårbarhed gennem pandemien, siger Rune-Christoffer Dragsdahl. 

Konferencen finder sted på mandag, hvor der vil være oplæg fra både danske og internationale eksperter og fokus på sammenhængen mellem kost, immunforsvar og sundhed samt indblik i den seneste nye forskning på området om Covid-19 og en grøn kost. 

Forrige artikelPensionsopsparing: Grøn helt eller sort skurk?

Næste artikelMedicin må ikke smides i skraldespanden