Hvis du er på slankekur, har influenzaen nemmere spil. Så julens ædegilde er (næsten) sund fornuft.
Amerikanerne har et mundheld om, at en feber skal udsultes, en forkølelse skal fodres – “Starve a fever, feed a cold”.
Videnskaben kan imidlertid afkræfte den ene halvdel af dette stykke almueviden, nemlig at en feber skal sultes væk.
Generelt skal man tværtimod sørge for at spise rigeligt i hele influenza-sæsonen, fordi det gør det nemmere for kroppen at bekæmpe infektionerne.
Det viser et forsøg på Michigan State University med laboratoriemus, som blev opdelt i to grupper: Den ene gruppe mus blev fodret normalt, den anden blev sat på en kaloriefattig diæt, som dog indeholdt lige så mange vitaminer og andre mikronæringsstoffer som en normal kost.
Alle musene blev så smittet med influenzavirus, og de normalt spisende mus viste sig at have langt nemmere ved at nedkæmpe infektionen. De kom sig desuden hurtigere efter sygdom.
Forklaringen menes at være, at musene på kaloriefattig kost ikke er så hurtige til at danne celler, som kan bekæmpe ny virus.
– Hvis man udsættes for en ny influenza-type, som man ikke i forvejen har dannet antistoffer imod, så er kroppen afhængig af en bestemt type celler til at slå virussen ihjel … disse naturlige dræberceller er vigtige i de tidligste stadier af en virusinfektion, siger Elizabeth Gardner, der er professor i ernærings-immunologi ved Michigan State.
Mange andre forsøg har ellers vist, at en kaloriefattig kost kan forlænge livet for alt fra gærceller til primater, men Elizabeth Gardner mener, at man skal gøre en undtagelse i influenza-sæsonen, der starter så småt i oktober-november og som regel topper i januar.
Det er altså en rigtig dårlig ide at gå på fastekur efter nytår, selvom julens ædegilder har givet ekstra kilo på sidebenene. Til gengæld kan man glæde sig over, at netop julesulet måske kan betyde et par sygedage færre.
Kilde: Berlingske