Nyheder

Spis rødt og lev længere

5. marts 2013

Røde grøntsager, frugt og bær hjælper dig med at smide overflødige kilo, styrke immunforsvaret og mindske risikoen for hjertekarsygdomme. De røde farvestoffer indeholder tilmed ofte lycopen og flavonoider, der virker forebyggende på en række kræftformer.

Mad skal være spraglet. Jo blegere, maden er, desto mere forarbejdet og fattig på vitaminer og mineraler er den som regel også. Så vælg altid den farverige mad frem for den blege.

Farverne kommer fra farvestoffer, der ofte har en antioxidantisk effekt. Antioxidanter er vigtige til at bekæmpe de såkaldt frie radikaler i kroppen, når syre og nitrogen nedbrydes.

Røde fødevarer fra planteriget, såsom tomater, rødkål, rødbeder, rødløg og røde linser er ekstra sunde.

Rødbeder er fyldt med nitrat

Der er f.eks. nitrat i rødbeder, der menes at kunne sænke blodtrykket. Hvis du dyrker motion og vil forbedre dine præstationer er der tilmed nyere forskningsresultater, der tyder på, at nitrat kan forbedre din ydeevne. Så både motionister og mennesker med forhøjet blodtryk har godt af rødbeder – og det kan både være de syltede og de rå.

Røde rodfrugter giver også en god og langvarig mæthedsfornemmelse, så hvis du vænner dig til at spise et halvt kilo røde rodfrugter om dagen, kan du ret hurtigt slippe af med overflødige kilo.

Tomater er sundest opvarmede

Tomater giver en stærkere prostata og indholdet af kalium sænker blodtrykket, modvirker knogleskørhed og mindsker risikoen for hjertekarsygdomme. Tomaters indhold af niacin bekæmper den skadelige kolesterol, mens farvestoffets indhold af lycopen virker præventivt på tyktarmskræft. Krom i tomaterne holder blodsukkeret stabilt for diabetespatienter og A-vitaminet er godt for synet. Tomater har den største sundhedsmæssige effekt, hvis de er opvarmede – og dem på dåse er fine.

Chili er smertelindrende

Chili øger mæthedsfornemmelsen og sætter gang i forbrændingen. Chili kan også øge kroppens produktion af endorfiner, hvilket kan virke smertelindrende. Chili er fyldt med antioxidanter, der modvirker hjertekarsygdomme og visse kræftformer.

Rød peber virker mod betændelse

Rød peber er en del sundere end de gule, orange eller grønne afarter. Indeholder fire gange så meget C-vitamin som appelsin. Rød peber er tilmed anti-inflammatorisk og fyldt med E-vitamin og folsyre.

Jordbær og hindbær mod kræft

Begge bær er fyldt med antioxidanter, der er gode mod visse kræftformer – bl.a. kræft i spiserøret.

Radiser giver galde

Den lille, stærke rodfrugt er god for leveren og maven, fordi den bidrager til galdeproduktionen, som er nødvendig, når fedtet i fødevarerne skal nedbrydes. Er også rig på natrium, C-vitamin og kostfibre.

Granatæble mod åreforkalkning

Den saftige frugt med den hårde skal er en uvurderlig kilde til sundhed. Rig på både C-vitamin, folsyre og antioxidanter. Menes både at kunne stoppe skader fra for højt kolesterol og åreforkalkning.

Blodappelsin er godt for mænd

Et meget bedre valg end almindelig appelsin – især for mænd. For udover C-vitamin er blodappelsin også fyldt med lycopen, der menes at modvirke kræft i prostata.

Kilde: Expressen.se

Forrige artikelNaturens midler mod stress

Næste artikelFrivilligt arbejde forlænger livet

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.