Nyheder

Spis som en indianer

11. april 2013

Før var det hipt at bekende sig til stenalderkost. Men det er bare så meget “yesterday”, som man siger i visse kredse. Det nye sort er indianerkost.

Vi undskylder for det urbane og poppede ordvalg i indledningen, men det er måske meget passende ved introduktionen af endnu en kost-dille. De har det med at afløse hinanden, og konceptet for de fleste er, at nutidens madkultur er usund, og alt var meget sundere dengang middellevealderen var nede omkring de 30.

Men der er da også sunde takter i såvel stenaldermad som indianermad. Bevares. Så indianerkosten, der er blevet en stor succes i bl.a. Sverige, kan sagtens tjene til en fornuftig inspiration.

Der er seks grundlæggende regler ved indianerkosten.

1: Spis naturligt

Hold dig fra raffinerede, konserverede, farvede råvarer. Find de naturlige råvarer. Istedet for at købe en røget forel i supermarkedet, kan du eksempelvis fange og røge den selv. Hvis der ikke er så meget indianer i dig, at du har mulighed for at fange dine fisk selv, bør du købe dine fisk så tæt på fangstpladsen som muligt. Så er du nemlig sikker på, at den ikke er proppet med stoffer, der skal få den til at holde sig og se frisk ud.

2: Bær og majs

Både bær og søde majs er fortræffelige snacks. Majs indeholder mange sunde stoffer og særlige fibre, der bidrager til en sund bakterieflora i tarmen. Og når tarmene har det godt, har immunforsvaret og fordøjelsen det også godt.

Både tørrede og friske bær er gode som snack og som tilbehør til måltider med kød. Der er både plantefibre, antioxidanter og C-vitaminer i bær, hvilket gavner immunforsvaret og beskytter dit dna mod forandringer.

3: Nødder, frø og fisk for omega 3

Omega-3-fedtsyrer fra nødder, frø og fisk hjælper både hjerne og hud. De kan også have en antiinflammatorisk virkning, og indianerne fik rigeligt med omega-3-fedtsyrer.

4: Vilde ris

Indianerne spise vilde ris, der slet ikke er ris, men derimod en form for vildt søgræs. De er glutenfrie, og du kan rolig skifte kartoflerne, pastaen eller den hvide ris ud med vilde ris eller quinoa.

5. Kun vildt

Indianerne spiste kun vilde dyr, og kød fra vilde dyr er generelt sundere end kød fra opdrættede dyr. Der er en anden sammensætning af fedtsyrer, og kødet er mere magert. Men det kan naturligvis være svært kun at spise vilde dyr, med mindre du er meget velhavende. Alternativet er at vælge kød fra dyr, der har bevæget sig så meget som muligt, hvilket vil sige fritgående kvæg og grise.

6: Ingen rug eller hvede

Grundlæggende må du kun spise fødevarer, der var tilgængelige for indianerne i Michigan-området før 1600-tallet. Så rug, hvede, raffineret sukker m.v. er bandlyst.

Kilde: iForm 6/2013, eb.dk

Forrige artikelGrøn te – et sundt valg

Næste artikelMusik mod angst