Nyheder

Spis sommerens grønt og bær

26. juni 2013

Det er både sundt og miljørigtigt at spise sæsonens lokale råvarer. Netop nu og nogle måneder frem er det ekstra sjovt at leve efter den devise.

Ganske mange har svært ved at nå de 600 gram frugt og grønt om dagen, som kostrådene anbefaler. Men vi befinder os på den tid af året, hvor det er lettest at få frugt og grønt i de rette mængder. Det bugner med frugt og grønt, og du kan mange steder hente friske og sprøde produkter hos producenten.

I øjeblikket er det bl.a. højsæson for kartofler, jordbær, aparges, forårsløg, sommerhvidkål, spidskål, ærter, gulerødder og blomkål.

De delikate kartofler

Selvom kartofler ikke skal iregnes de 600 gram, må vi ikke glemme den delikate spise. De smager fuldstændig fantastisk lige nu med dild og en klat økologisk smør. Der er gået lidt mode i at være stivelsesforskrækket, og mange slankekure blæser til kamp mod kartoflerne og andre stivelsesholdige fødevarer. Men kartofler er under alle omstændigheder et sundt alternativ til pasta, ris og brød. Kartofler er rige på kostfibre, C-vitamin og B-vitamin, og med 0,3 gram fedt pr. 100 gram er det heller ikke en grøntsag, du bliver fed af at spise.

Pluk selv dine jordbær

De danske jordbær er også rige på C-vitamin. Faktisk kan 50 gram dække dit behov for C-vitamin, og bærrets høje andel af vand gør den både kalorielet og en god spise i sommervarmen.

Det er lækkert at hente frugt og bær direkte hos producenten. Pluk-selv er en både billig og fornøjelig måde at hente eksempelvis jordbær i større mængder. På hjemmesiden plukselvfrugt.dk kan du orientere dig om, hvilke lokale producenter, der tilbyder pluk-selv, og du kan søge på specifikke typer frugt og bær. Du kan endda få hjemmesiden som app til din smartphone, så der er kørselsvejledning m.v. lige ved hånden.

Hold styr på sæsonerne

Det kan være svært at overskue, hvilke typer frugt og grønt, der er i sæson netop nu. Supermarkederne har jo det meste året rundt, fordi en stor andel importeres fra den anden side af jorden. Men der er hverken megen sundhed eller fornuft i at spise grønne asparges fra Sydamerika. Hvis du vil følge med i, hvornår de enkelte typer frugt og grønt er friskest på disse breddegrader, kan du kigge på hjemmesiden saesonforgodsmag.dk. Så kan du også se, hvad der er i vente af velsmag de kommende sommermåneder.

Kilder: saesonforgodsmag.dk, plukselvfrugt.dk

Forrige artikelLysten er din værste fjende

Næste artikelOverset miljøproblem i havene