Nyheder

Spis sulten væk

29. juli 2014

Spiser du altid helt op? Så er du ikke alene – de fleste voksne spiser alt på tallerkenen, hvorimod børn kan stoppe, når de har fået nok.

Overvægt er et problem for flere og flere, og ganske mange normalvægtige vil også gerne tabe et par kilo, hvis de kunne. Selvom du gør alt det rigtige; spiser sundt, motionerer og får tilstrækkeligt med søvn, har du måske et par kilo, du gerne vil af med. Men hvad kommer de af?

Opdragelse og kultur påvirker evnen til at levne

Det kan meget vel være den skjulte overspisning, der har rod i vores opdragelse og kultur, som er problemet. Vi spiser mere, end vi har behov for, fordi det virker forkert at levne.

Et amerikansk studie fra Cornell University viste, at voksne i gennemsnit spiser 92 pct af den mad, de har fået på tallerkenen. Undersøgelserne blev udført på spisesteder i USA, Frankrig, Taiwan, Canada, Finland og Holland.

Undersøgelsen viste også, at der blev spist lidt mindre, når personerne blev forstyrret. Hvis de indtog måltidet uden forstyrrelser, spiste de i gennemsnit 97 pct af maden på tallerkenen, mens tallet faldt til 89, når der var distraktioner undervejs. Så måske er det sundest at spise sammen med andre.

Børn og unge levnede mere

Undersøgelsen viste også, at børn og unge under 18 ikke er så optagede af at tømme tallerkenen. De 326 deltagere under 18 spiste i gennemsnit 59 pct af maden på tallerkenen. Det kan selvfølgelig hænge sammen med, at børn generelt er mere usikre på, hvad de kan lide – men det kan også være fordi børn stopper med at spise, når de er mætte.

Du bedrager dig selv til at spise mere

Tidligere studier har vist, at vi gennemsnitligt spiser mere, hvis vi bliver præsenteret for en menu, der kaldes “lille”, end hvis samme menu præsenteres med betegnelsen “stor”. Så vi bedrages også til at spise mere.

Et godt modtræk er mindfulness ved måltiderne. Du skal ikke blot registrere, at frikadellerne smager af frikadeller; du skal smage på hver eneste mundfuld. Du bør også mærke efter, hvornår din sult er væk, for det er langt bedre end at vente på mætheden. Når du først føler dig mæt, har du i virkeligheden spist for meget.

Kilde: VG.no

Forrige artikelJordbærmarmelade med mynte

Næste artikelFjernsyn mod stress