Nyheder

Spis sundere – spis hjemme

19. august 2014

Det kan være fristende at spise ude, hvis du er tømt for energi efter en lang arbejdsdag. Men der er mindst seks gode grunde til at spise hjemme.

Det er de færreste forundt at have råd til restaurantbesøg hver dag. Men det er måske meget godt, for det er slet ikke sundt at spise for meget ude. Du oplever måske også tit, at det kan være tiltrækkende at spise aftensmaden på et spisested, så du slipper for indkøb og kokkeri efter en lang arbejdsdag? Men det er meget godt, hvis du i stedet finder på at lave noget enkelt hjemme i dit eget køkken. Her er seks gode grunde.

1: Du spiser mindre hjemme

Et studie fra American Cancer Society og University of Illinois har tidligere vist, at mennesker, der spiser ude, i gennemsnit får 200 kcal mere end mennesker, der spiser hjemme. Og det er uanset, om du spiser på en fin restaurant eller McDonalds. Du får også mere sukker, salt og fedt, når du spiser ude.

2: Du vælger det usunde ude

En amerikansk markedsundersøgelse har vist, at kun én ud af fire vælger den sunde ret på menukortet, når de spiser ude.

3: Du lever længere med madlavning

Det lyder måske lidt vildt, men forskere fra Australien og Taiwan har faktisk fundet ud af, at hjemmelavet mad reducerer dødeligheden. De kiggede på data fra 1888 mennesker over 65 og kunne se, at de, der lavede mad til sig selv mindst fem dage om ugen, havde en 47 pct større chance for at leve ti år senere. Men der kan naturligvis også være en god portion livskvalitet i at hygge i køkkenet – evt med lidt god musik og en tår rødvin.

4: Du øger risikoen for fedme

Som tidligere nævnt spiser du sandsynligvis lidt mere, når du spiser ude, men du øger også risikoen for at udvikle decideret fedme. Et studie, der blev offentliggjort i lægetidsskriftet Lancet tilbage i 2004, konkluderede, at unge mennesker, der ofte besøgte fastfoodrestauranter, havde en væsentlig større tendens til overvægt og insulinresistens, når de blev ældre.

5: Du spiser sundere hjemme

Du har sandsynligvis ikke en varm frituregryde stående klar derhjemme, og alene derfor vil du spise sundere i dit eget køkken. Men madlavning øger også din viden og fornemmelse for råvarer, så du tør eksperimentere med flere smagsvarianter. Derved finder du ud af, at der findes andre salater end iceberg, og du bruger sikkert også mindre salt, fordi en række krydderier kan fremhæve smagen mindst lige så godt.

6: Du lærer dine børn at være sundere

Hvis du har børn at tage med i køkkenet, er der endnu en god grund til at spise hjemme. En amerikansk undersøgelse fra 2012 viste, at børn, der hjælper til med madlavningen, er langt mindre kræsne i forhold til frugt og grønt.

Kilde: huffingtonpost.com

Forrige artikelPorrer styrker immunforsvaret

Næste artikelEr det mig, eller er her varmt?