Nyheder

Spis sundt om natten

25. maj 2009

Kaffe og slik er nærmest faste ingredienser i en vågen nat, hvis der skal arbejdes igennem. Men det kan faktisk godt betale sig, at satse på andet end sukkerbomber og koffeinchok. Kroppen har nemlig helt særlige behov om natten og har også brug for, at man planlægger perioder med normale døgnrytmer, forklarer eksperterne.

Vi har hørt adskillige gange, at natarbejde er ikke sundt. Men man kan faktisk gøre nattens arbejde lidt sundere, bl.a. ved at fokusere på nattens mad, og ved at sørge for at have en normal døgnrytme indimellem.

Nogle mennesker er bedre til natarbejde

– Principielt vil natarbejde altid være i strid med den menneskelige biologi, eftersom vi ikke er natdyr, fordi vores søvn-vågenhedsmekanismer blandt andet reguleres af lys og mørke, forklarer søvnforsker og overlæge, Dr. med, Søren Berg.

Man kan faktisk godt vænne sig til natarbejde, hvis man indimellem har en normal døgnrytme. Men kroppen kræver med jævne mellemrum at få noget lys i vågen tilstand, bl.a. for at opretholde kroppens hormonelle balance, forklarer Søren Berg.

– Nogle mennesker er bedre end andre til at kompensere for behovet for at være vågen om dagen og sove om natten, og dermed bedre til at have natarbejde. For tiden udvikles der tests, der kan bedømme om en personer er egnet til natarbejde. Med alderen bliver vi dårligere til at kompensere natarbejde, dvs. til at vende døgnet, fortæller Søren Berg.

Tænk over hvad du spiser

Om natten kører mange af kroppens fysiologiske funktioner på vågeblus, og derfor er der god grund til at tænke over, hvad du spiser om natten, og hvornår på natten du spiser.

– Mave- og tarmfunktionen er nedsat om natten, stofskiftet har skiftet til et lavere gear, og optagelse og omsætningen af sukker og fedt fra blodet er nedsat, fordi energibehovet er lavere. Disse ændringer gør, at det er vigtigt at spise en sund kost og spise i en fast måltidsrytme, når man har natarbejde, forklarer ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen fra SUHR`S Videncenter.

– Det er vigtigt, at fastholde en måltidsrytme, så man spiser på de samme tidspunkter i løbet af hele døgnet. Det betyder at kroppen tilpasses en naturlig rytme, selvom måltiderne er forskudt til andre tidspunkter.

Sund døgnet rundt:

Alt i alt foreslår Preben, at man spiser lette måltider om natten, så fordøjelsen ikke skal på alt for hårdt arbejde i løbet af natten.

– Om natten og til det sene aftensmåltid, skal man spise lette og små måltider. Tung, fedt- og sukkerholdig mad og store portioner, er sværere at fordøje og omsætte på grund af fordøjelsessystemets og stofskiftets nedsatte funktion, og så er det man kan blive træt og utilpas og få ondt i maven. Store bøffer, chips, pommes frites, fastfood, slik og kager er derfor ikke noget godt valg.

– Om morgenen er det vigtigt, at man spiser lidt let mad, inden man skal sove. Søvnen bliver nemlig dårligere, hvis man går i seng uden at have spist, eller hvis man spiser et stort og tungt måltid. Lidt havregryn med frisk frugt, lidt mager yoghurt med drys, eller en grovbolle med mager pålæg eller ost giver forudsætninger for at få en god dagssøvn.

– Måltidet efter dagssøvnen bør være det ”største” måltid på dagen. På det tidspunkt kører stofskiftet og mave- og tarmfunktion i et højere gear, og man er aktiv og formår at omsætte og forbrænde maden.

– Om natten kan man med fordel spise lidt let mad igen. En god grovbolle med mager pålæg og måske lidt kogte grøntsager fra aftensmaden og lidt frisk frugt vil holde én frisk i længere tid.

– Efter kl. 02.00 bør man ikke spise eller forsøge at begrænse indtaget til lidt frisk frugt og evt. lidt udskårne grøntsager – gerne kogte. Slik, for meget kaffe, kager, fed ostemad og fastfood gør dig sløv, uoplagt og ukoncentreret, slutter Preben Vestergaard Hansen.

Kilde: dr.dk

(Oprettet 25. maj 2009)

Forrige artikel300 gange sødere end sukker

Næste artikelÆldre lever længere uden langvarig og belastende sygdom