Nyheder

Spis tomater dagligt

10. oktober 2012

Det er en god idé at spise tomater jævnligt. Nye undersøgelser tyder på, at du kan nedsætte risikoen for slagtilfælde med mere end 50 pct, hvis du tager for dig af den anvendelige grøntsag.

Det er finske forskere, der har undersøgt forbindelsen mellem tomater og hjertesundhed.

Tomater gør det lettere at nå seks om dagen

Det kan være svært at nå de 600 gram grønt og frugt dagligt, der anbefales. Men tomater gør det lidt nemmere at nå målet – og så er de ovenikøbet sundere opvarmede end rå.

De fleste grøntsager er sundest i rå form. Så snart man skærer i dem eller koger dem, går der vigtige vitaminer tabt. Hvis du vil have det fulde udbytte af gulerødder, skal du gnaske dem rå og sørge for lidt ledsagende fedtstof, så K-vitaminerne optages i kroppen.

Men du har måske ikke lyst til råkost hver eneste dag, og kogte gulerødder er da også bedre end ingen gulerødder. Det forholder sig anderledes med tomater, som du roligt kan købe på dåse og hælde i gryderetten.

Lycopen bekæmper de frie radikaler

Det er stoffet lycopen, der giver tomaterne deres røde farve, og det er netop dette stof, der menes at rumme årsagen til grøntsagens sundhedsfremmende egenskaber. Lycopen er en antioxidant og fungerer populært sagt som en svamp, der opsuger de såkaldt frie radikaler. De frie radikaler opstår, når atomer i kroppens molekyler mangler en elektron og går på hugst efter elektroner i andre atomer. Denne proces menes at forårsage fedtaflejringer i blodårerne, der øger risikoen for slagtilfælde og hjertekarsygdomme. Frie radikaler opstår bl.a. af for lidt eller for meget motion, stress, rygning, luftforurening og indtagelse af for mange usunde fedtstoffer.

De finske forskere testede lycopenniveauet i blodet hos 1000 finske mænd i alderen 46 til 65. Forsøget begyndte i 1991 og siden registrerede man de individuelle lycopennivauer og antallet af slagtilfælde. Resultatet af undersøgelsen var, at man tilsyneladende har 55 pct. mindre risiko for slagtilfælde, hvis lycopenindholdet i blodet er højt.

Snarere sund livsstil end blot lycopen

Amerikanske forskere er dog ikke sikker på, at resultatet er så entydigt.

– Det er et spændende studie, og det passer med andre data vi kender om slagtilfælde-risiko og forbrug af frugt og grøntsager. Men der er ikke noget egentligt bevis for, at du har lavere risiko for at få et slagtilfælde, hvis du spiser tomater, siger Dr. Daniel Lobovitz, der er direktør for Stern Stroke Center i New York.

Han peger på, at gruppen af forsøgspersoner, der ikke fik slagtilfælde, også havde lavere blodtryk, var yngre og røg gennemsnitligt mindre end den gruppe, der fik problemer med hjertet.

Stærkt antioxidant

Lycopen har dog været i søgelyset for dets sundhedsfremmende egenskaber i flere år, fordi det er en meget stærk antioxidant. Antioxidanter er vigtige i kampen for at holde mængden af frie radikaler nede, så det er under alle omstændigheder en god idé at have nogle dåser med hakkede eller flåede tomater stående i skabet. Lycopen tager ikke skade af konserveringen, og flere studier peger på, at stoffet tilsyneladende optages bedst i kroppen, når det indtages i opvarmet form. Det er derfor en god idé at spise tomater flere gange om ugen, men en daglig dosis skulle være endnu bedre for sundheden.

Kilde: Cnn.com og netdoktor.dk

Forrige artikelUndgå fedt de forkerte steder

Næste artikelSeminar om naturlig smertelindring

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.