Nyheder

Spis tunbøffer med måde

2. november 2006

Der er dobbelt så meget kviksølv i frisk og frossen tun som i dåsetun, viser ny stikprøveundersøgelse fra IMS. Alle prøver holder sig dog under grænseværdien.

Det er ikke kun dåsetun, som i sjældne tilfælde kan indeholde så meget kviksølv, at det kan være et problem for gravide og ammende kvinder. Også friske og frosne tun indeholder det giftige tungmetal. Det viser en stikprøveundersøgelse, IMS har foretaget.

Der blev fundet kviksølv i samtlige ti prøver af frisk og frossen tun. Koncentrationerne var i gennemsnit dobbelt så høj som i en undersøgelse af dåsetun, som IMS offentliggjorde for nylig.

– Vores undersøgelse bekræfter, at tunbøffer som hovedregel indeholder mere kviksølv end tun på dåse. Det skyldes, at bøfferne er skåret af store fisk, som ophober mest kviksølv, siger Jethe Lennore, miljø- og sundhedsfaglig konsulent i IMS

Den højest fundne koncentration af kviksølv var dog omtrent ens i de undersøgelser, nemlig omkring 0.8 mikrogram pr. gram. Det er i nærheden af, men dog stadig under, de danske myndigheders grænseværdi for kviksølv i tun på 1 mikrogram pr. gram.

– Myndighederne råder gravide og ammende til højst at spise 100 gram rovfisk som fx tun om ugen. Men med de værdier, vi har fundet, er det et spørgsmål om man ikke bør gå endnu videre og råde kvinder i risikogruppen til at vælge andre fisk end rovfisk, siger Jethe Lennore.

IMS har på baggrund af de to undersøgelser af kviksølv i tun opfordret Fødevarestyrelsen til at se nærmere på, om de nuværende kostråd om fisk er tilstrækkelige.

Kilde: miljoeogsundhed.dk

Forrige artikelSygehuse får karakter

Næste artikelFærre kalorier giver færre rynker