Nyheder

Spøgelses-gen har betydning for stofskiftefunktionen

Foto: Adobe Stock
3. februar 2020

Danske forskere har fundet en sammenhæng mellem et specifikt spøgelses-gen og stofskiftet. I praksis betyder det, at genet sandsynligvis spiller en rolle i forhold til udviklingen af diabetes, og derfor måske i fremtiden kan bruges aktivt i behandling eller forebyggelse af sygdommen.

Der er delte meninger om, hvor meget gener betyder for os. Hvor meget siger vores gener om, hvem vi er? Hvilket menneske vi kan blive? Hvilke sygdomme vi får eller ikke får? Nogle læger, forskere og eksperter tildeler generne stor betydning. Den gruppe vil sandsynligvis mene, at eksempelvis screening for BRCA-genet, som er blevet linket til brystkræft, er meget nyttigt.

Andre tilskriver generne mindre betydning og indtager en position, som siger, at selvom man har et gen, der er linket til brystkræft, betyder det ikke, at man får det – genet skal aktivt udløses. Samtidigt vil de også påpege, at det ikke er alle kvinder, som får sygdommen, der er bærer af det specifikke gen.

[relateredehistorier]

Uanset hvor man står, så er gener genstand for stor opmærksomhed. For generne er alt andet lige vores arvemasse, og hvis der er en mulighed for, at sygdomme kan mindskes, ved at identificere visse gener og forebygge eller bruge de geners egenskaber aktivt, kan det betyde meget for udviklingen af sygdomme ikke bare blandt os, men vores børn og børnebørn. Og ser man på en af de helt store sundhedsudfordringer i dag, så ligger diabetes langt oppe på listen. Derfor kan det også vise sig at være interessant, at danske forskere har fundet en sammenhæng mellem et gen og stofskiftets funktion.

Mus blev overvægtige og fik diabetes

Det nye gen er et såkaldt spøgelses-gen. Det betyder, at det ikke ligesom andre gener, er med til at udvikle de proteiner, som kroppen er bygget af. Derfor troede man før i tiden også, at spøgelsesgenerne var ligegyldige. At de ikke havde en funktion. Man er dog langsomt begyndt at finde ud af, at spøgelses-generne ikke er nyttesløse. Et eksempel på det er fundet fra Syddansk Universitet.

Her har man nemlig ved hjælp af dyrestudier fundet, at spøgelses-genet LinclRS2 har betydning for stofskiftet. Det betyder, at det også har betydning for udviklingen af sygdomme som diabetes.

I det konkrete forsøg lykkedes det forskerne ved moderne metoder at gøre genet inaktivt for at se, hvad der så skete med musene. Og der gik ikke længe før musene blev overvægtige og udviklede diabetes. Når forskerne så aktiverede genet igen, kunne de observere hvordan musene blev sundere og fik et mere stabilt blodsukkerniveau.

Viden kan måske give bedre behandling

Præcist hvad den nye viden skal bruges til er endnu usikkert, men Jan-Wilhelm Kornfeld, der er professor i molekylærbiologi på SDU, mener, at der er potentiale i fundet. Han udtaler i en pressemeddelelse:

– Det er svært at forudse nøjagtigt, hvordan denne nye viden kan anvendes, men vi skal undersøge, om det kan bruges aktivt til behandling af diabetespatienter eller andre patienter med stofskiftesygdomme.

Ifølge diabetes foreningen har mindst 267.350 danskere diabetes. 80 procent af dem lider af type 2. Med til diabetes hører risikoen for følgesygdomme, som kan være nedsat følesans i fødderne, nyreskader, øjenskader og hjerteskader. Omkring en tredjedel af mennesker med diabetes har en hjertekarsygdom. Det tal er mere end dobbelt så mange som i den øvrige befolkning.

Der er en øget risiko for at udvikle diabetes – både type 1 og 2 – hvis en eller begge forældre har haft sygdommen, og det hænger sandsynligvis sammen med det nyfundne spøgelses-gen. Historien melder dog endnu ikke noget om, hvad der får genet til at virke eller ikke virke, som det skal.

Forrige artikelEr du klimaveganer? Så husk også sundheden!

Næste artikelSkal dette være året? Hvor jeres familie går snotfri?