Krop

Spray dig med næring

10. marts 2015

Vitaminer og mineraler er essentielle for din krop, men optagelsen igennem kost eller tilskud er meget afhængig af din fordøjelse. Optagelse gennem slimhinder eller hud er en metode, der har flere fordele og muligheder – og der er udviklet sprays både til hud og oralt brug.

En sund og varieret kost burde sikre din krop de rette mængder vitaminer og mineraler. Sådan siges og skrives det ofte, når eksperter med andre dagsordener søger at overflødiggøre markedet for kosttilskud. Det er sikkert korrekt, hvis du lever i en sund og rask organisme, der sikrer den optimale optagelse af næringsstofferne, og hvis du til enhver tid har adgang til de helt rette fødevarer. Hvis du er perfekt, og hvis de rammer, du lever i, er perfekte.

Men verden er som bekendt ikke perfekt, og de fleste eksperter har da også de senere år (mere eller mindre modvilligt) erkendt, at de fleste kan have gavn af et tilskud D-vitaminer i vinterhalvåret. Da det ikke er mange danskere, der spiser fed fisk dagligt eller blot overholder Fødevarestyrelsens anbefaling om fisk to gange ugentligt, kan et tilskud med D-vitamin være et godt supplement til en sund og varieret kost.

Det samme gælder for en række andre vitaminer og mineraler. Hvis man spurgte danskerne, om de spiser sundt og varieret, ville en meget stor andel formodentlig svare ja. Men opfattelsen af egne kostvaner og det faktiske indhold af vitaminer og mineraler på tallerkenen kan godt variere en del. Får du et varieret udvalg af frugt og grønt? Måske. Men får du også de mindst 600 gram dagligt, Fødevarestyrelsen anbefaler? Måske ikke.

Dertil kommer, at meget forarbejdet mad er overtilberedt og måske bestrålet for at sikre lang holdbarhed. Så hvis du vælger lidt færdigmad fra køledisken i ny og næ, kan din mad være næsten blottet for en række essentielle næringsstoffer.

De forskellige typer vitaminer og mineraler

Der findes to hovedtyper af vitaminer: De vandopløselige og de fedtopløselige. Vandopløselige vitaminer optages let af kroppen, og de lagres ikke. Kroppen skiller sig af med overskydende vitamin via urinen, og derfor er det vigtigt med disse vitaminer i kosten, så beholdningen holdes ved lige.

B- og C-vitaminer er eksempler på vandopløselige vitaminer, og de findes heldigvis også i et væld af fødevarer.
Fedtopløselige vitaminer optages af kroppen ved hjælp af galdesyrer, som er fordøjelsesvæsker, der er nødvendige i optagelsen af fedtet fra tarmen. A-, D-, E- og K-vitaminer er eksempler på fedtopløselige vitaminer, og de oplagres i kroppens fedtdepoter til senere behov. D-vitaminer er lidt specielle, fordi det er et vitamin, du også selv danner, når huden udsættes for sollys.
Kostmineraler er uorganiske substanser, som findes i jord og vand, og som også er nødvendige for en godt helbred. De mest almindelige kostmineraler er jern, magnesium og kalcium.

Hvad enten du får vitaminerne og mineralerne gennem kosten eller supplerer med et kosttilskud i flydende form eller som tabletter, skal de optages i dit tarmsystem. Det er primært i tyndtarmen, at næringsstofferne bevæger sig ud gennem tarmvæggen til blodstrømmen, men tarmens evne til at udskille næringsstofferne til blodet er meget afhængig af din sundhedstilstand og hvor god din tarmfunktion er på det givne tidspunkt. Kvaliteten af din mineral- og vitaminoptagelse kan for eksempel være afhængig af, hvor meget kaffe, du har drukket, eller om du drak rødvin til maden i går aftes.

Optagelse igennem hud og slimhinder

Men du kan også optage stoffer til organismen på andre måder. De fleste eks-rygere kender til nikotinplastrene, der kan overføre nikotinen gennem huden til blodbanerne, og det er velkendt, at hormonforstyrrende stoffer i eksempelvis parfume også overføres til din organisme gennem huden.

Slimhinderne er en anden del af din organisme, der let optager stoffer udefra. Mennesker, der tygger skrå, får nikotinen gennem mundhulens slimhinde, og stikpiller i endetarmen er også et velkendt eksempel på, at slimhinderne er overordentlig gode til at optage stoffer af den ene eller anden slags.

Det er denne viden, der ligger bag udviklingen af vitaminer og mineraler til optagelse gennem hud eller slimhinder. Det har nogle ret klare fordele, fordi optagelsen er uafhængig af din tarmfunktion lige nu, og du kan derfor få tilskuddet uden at skulle tænke på, hvad eller hvornår du har spist. Når vitaminer i sprays er mikro-emulgeret kan de optages gennem mundens slimhinder.

Multivitamin på spray

Nordic Healthsprays producerer biotilgængelige vitaminer og mineraler til forskellige spray-produkter, der både kan sikre det daglige behov for vitaminer og bruges mod eksempelvis muskelkramper eller urolige ben. Forskellige studier har vist, at produkterne virker, og at metoden til optagelse af vitaminer og mineraler er effektiv.

Multivit-spray er den daglige vitaminpille i sprayform. Du skal spraye dig selv i munden omkring fire gange om dagen, som var det en frisk-ånde-spray. Det kan gøres på én gang eller fordeles ud over dagen. Ifølge forsøg på Cardiff University er det mest optimale at spraye under tungen eller på indersiden af kinden, når vitaminerne og mineralerne skal optages i blodbanen. Sprayen indeholder flere vigtige mineraler samt A-, C-, D-, og K1-vitaminer.

Mange mangler B12

B12-vitamin er en betegnelse for en gruppe kemiske stoffer, som ofte går under navnet kobalaminer. Vitaminet er livsnødvendigt, fordi det bruges i dannelsen af nye røde blodlegemer. B12 er også nødvendigt, hvis nervesystemet skal fungere optimalt, og for lave niveauer af vitaminet er forbundet med en højere risiko for udvikling af demens.

Men ganske mange har for lave niveauer af B12. Det kan være særligt udtalt blandt ældre, fordi de får for lidt kost med B12, har for lidt mavesyre eller fordi optagelsen af vitaminet blot bliver dårligere med alderen.

B12 er nemlig ganske kompliceret at optage, og nogle studier peger på, at helt ned mod én procent af B12-vitaminerne i tabletter eller fødevarer finder vej til organismen. Optagelsen i tyndtarmen er blandt andet afhængig af calcium, et særligt protein fra mavens slimhinde og en god balance i tarmfloraen. Den kan forstyrres af sukker, kaffe, alkohol og flere typer medicin.

Derfor kan det give rigtig god mening at tage netop B12 gennem slimhinderne. Boost B12-vitamin Spray indeholder den aktive udgave af B12-vitaminet, methylcobalamin, der i modsætning til B12-vitaminer i tabletter og fødevarer ikke først skal omsættes i kroppen. Derfor kan det gå direkte ud i blodbanen, når du sprayer under tungen eller på indersiden af kinden.

Sollys på spray

Som nævnt i indledningen mangler de fleste af os – i større eller mindre grad – D-vitamin i vinterhalvåret. Selv når solen skinner, er der slet ikke nok kraft i lyset til at vi kan danne de fornødne D-vitaminer. Men for mange kan manglen på D-vitamin være udtalt året rundt; hvis du har bleg og sart hud, kan din optagelse af vitaminet også være for lav i sommerhalvåret. Det kniber for ganske mange at spise tilstrækkeligt med fisk, der også er en god kilde til vitaminet. Endelig peger mere og mere forskning på, at de officielle råd om D-vitaminmængder i kosten er sat alt for lavt. D-vitamin er blandt andet essentielt, fordi det har stor betydning for din evne til at optage calcium, der er en forudsætning for sunde knogler.

Dlux D3-Vitamin Spray er en mulighed for at dosere D-vitaminerne efter behov. Den fås nemlig i både en 25 mcg/a- og en 75 mcg/a-udgave, ligesom der findes en særlig version til gravide, hvor der også er tilsat folinsyre, B1- og B6-vitaminer. Du skal blot spraye en enkelt gang i munden dagligt.

Magnesium som fodbad og spray

Magnesium er blandt de mest udbredte mineraler i kroppen, og kroppen indeholder omkring 24 gram af mineralet, fordelt med ca. halvdelen i knoglerne og resten i muskler og blødt væv. Magnesium er vigtig for energiomsætningen i muskler og væv, og underskud kan blandt andet mærkes ved muskelkramper, uro i benene, forstyrrelser i nervesystemet, manglende appetit, kvalme eller træthed – faktisk har magnesium indflydelse på 300 funktioner i kroppen.

Men ligesom disse symptomer kan pege på helt andre lidelser, kan du også godt mangle magnesium uden at registrere egentlige symptomer. Muskelsvaghed eller træthed kan være tegn på magnesium-mangel, men det er også symptomer, der let kan slås hen som konsekvensen af for lidt søvn eller for lidt motion.

Magnesiums betydning for muskler og nervesystem har stor betydning for såvel sportslige præstationer som god nattesøvn. Motionsløbere vil af og til opleve kramper i læggene, der ikke kan forklares med dehydrering. Mange ældre døjer med uro i benene eller forstyrrelser i nervesystemet, der kan give små spasmer i tæerne og ødelægge nattesøvnen. Det kan alt sammen skyldes magnesiummangel.

Nordic Health Sprays producerer en række magnesiumsprays, der kan bruges på huden. Magnesiumkloriden i sprayen er totalt ioniseret – den bedste magnesium, der findes. En særlig godnatspray kan virke mod uro i benene, en sportspray optimerer sportslige præstationer og fleksibiliteten i musklerne og en magnesiumspray mod smerter kan virke nu og her mod blandt andet kramper i musklerne eller iskiassmerter. Spray direkte på, hvor det gør ondt, og massér den olierede væske ind i huden, så kommer lindringen straks efter.

Badeolie eller badeflager med magnesium er en anden, meget blid måde at øge din krops magnesium-niveauer på. Et varmt og afslappende fod- eller karbad giver samtidig et skud af mineralet til kroppen.

Forrige artikelFitnesscentret – et væld af muligheder

Næste artikelEn cocktail gør kræftfremkaldende stoffer farligere

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.