Tema

Stå stærkere mod stress med D-vitamin

Foto: Shutterstock
29. januar 2021

2020 har på mange måder været et stressende og usikkert år, hvor vores måde at leve på er blevet vendt på hovedet, mens reglerne for, hvad vi må, ændrer sig med korte mellemrum. D-vitamin kan gøre os bedre i stand til at kapere stress. Og det er ikke blot selvoplevet stress, men også de fysiske stresssymptomer, der bedres.

Hvis det hele føles lidt mere uoverskueligt og stressende sidst på vinteren, kan det hænge sammen med, at vi på denne årstid ofte er lave på D-vitamin i kroppen. I hvert fald har et amerikansk-norsk studie slået fast, at D-vitamin kan bedre vores reaktion på stress.

Så det er værd at kigge nærmere på sådan et studie – særligt i lyset af det herrens år 2020, for med indtoget af en global pandemi og skiftende retningslinjer er det ikke mærkeligt, at mange mærker et øget psykisk pres. Og vinteren, som er over os.

For D-vitaminmangel er ikke en sjældenhed på vores breddegrader i den mørke del af året. Vi kan få vitaminet gennem kosten, men en stor del af produktionen finder sted, når huden eksponeres for den rette mængde sollys. Desværre er solen mange måneder om året for svag i Danmark til at den produktion finder sted, og så risikerer vi at komme i underskud.

Derfor kan et tilskud være en god ide – især om vinteren.

Læs også: Styrk dit immunforsvar – helt naturligt

D-vitaminmangel og dårlig restitution

I det ovennævnte studie blev deltagerne inddelt i to grupper, som i fem måneder fra januar til maj enten fik placebo eller tilskud med D-Pearls. Studiet blev foretaget efter alle videnskabelige standarder, dobbelt-blindet og placebo-kontrolleret, på en gruppe af 86 frivillige indsatte i et amerikansk fængsel.

Deltagerne havde ved forsøgets start samme indhold af D-vitamin i blodet, og de havde alle nogenlunde normale og sammenlignelige reaktioner på stresstests.

Både i den aktive gruppe og placebogruppen kunne forskerne både før, undervejs og ved afslutningen se en signifikant stigning i f.eks. hjerterytmen fra start til stress og omvendt fra stress til restitution. Ved studiets afslutning led kontrolgruppen af mangel på D-vitamin, og man så, at de fik sværere ved at komme sig over stresspåvirkningen end gruppen, der i perioden havde fået tilskud.

Anbefalet niveau af D-vitamin

Forskerne bag forsøget konkluderer, at daglig indtagelse af tilskud med D-vitamin som D-Pearls altså kan øge kroppens modstandskraft mod stress – og hjælpe med at opretholde et anbefalet niveau af D-vitamin i kroppen. D-vitamin har som bekendt også stor betydning for bl.a. vores immunsystem.

Når der bliver brugt D-Pearls i forsøget, hænger det især sammen, at dette produkt har vist god optagelighed i tidligere studier. D3-vitaminet i kapslerne er opløst i koldpresset olivenolie, hvilket er væsentligt, da D-vitamin er fedtopløseligt. Blandingen af olie og vitaminer sikrer den effektive optagelighed i kroppen.

Læs også: Skru op for D-vitamin under graviditeten 

Forrige artikelFlourstof fundet i grundvandsboringer

Næste artikelEr du klar til kamp?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.