Krop

Stærk vejrtrækning – bedre træning

25. september 2009

Åndedrætstræning er i mange år kun blevet benyttet af forskellige patientgrupper med åndedrætsbesvær. Ny forskning peger dog på, at også veltrænede idrætsudøvere kan have glæde af åndedrætstræning.

I jagten på stadig bedre præstationer har især udholdenhedsatleter (eksempelvis løbere, cykelryttere, roere og svømmere) taget åndedrætstræning i brug. Åndedrætstræningen kan udføres på to forskellige måder. Man kan enten styrketræne eller konditionstræne åndedrætsmuskulaturen. Fælles for de to træningsformer er, at de begge kræver et særligt apparat. Desværre er apparatet til konditionstræning af åndedrætsmuskulaturen så avanceret, at det stadig ikke findes til hjemmebrug. Det gør til gengæld apparatet til styrketræning af åndedrætsmuskulaturen.

Modstand ved ind- og udånding

Når der laves styrketræning af åndedrætsmuskulaturen benyttes et apparat, som kan skabe en modstand ved både ind- og udånding. Ved at øge belastningen tilstrækkeligt opnås en ekstraordinær stor belastning af åndedrætsmuskulaturen, som herved styrkes. I en ny canadisk undersøgelse så man nærmere på, hvordan styrketræning af åndedrætsmuskulaturen påvirker præstationsevnen under cykling. Resultaterne fra undersøgelsen viste, at 5 ugers åndedrætstræning forbedrede tiden til udmattelse under en cykeltest, hvor deltagerne skulle cykle længst muligt ved en intensitet på 80 pct. (af deres maksimale iltoptagelseshastighed). Åndedrætstræningen foregik 5 dage om ugen og bestod af to gange 30 belastede ind- og udåndinger. Efter træningsperioden havde mænd og kvinder forbedret sig hhv. 17 og 23 pct. under cykeltesten. Med resultater som disse, er der nok ingen tvivl om, at vi kommer til at se mere til åndedrætstræning i fremtiden, som supplement til almindelig konditionstræning.

Åndedrætstræning – sådan kommer du i gang

1. Anskaf dig et træningsapparat (powerlung eller powerbreath er de mest kendte)

2. Træn 5 dage om ugen

3. Lav som start to gange 30 belastede ind- og udåndinger pr. dag

4. Øg belastningen hver uge

5. Træn frem mod at du efter tre måneder laver 4 gange 15 ind- og udåndinger med meget stor belastning.

Links til udstyr til åndedrætstræning:

Søg efter Powerbreathe på www.amazon.co.uk

Søg efter Powerlung på shop.navyseals.com

Forrige artikelHer er min knold – klokken er 12

Næste artikelÅnd stressen ud og roen ind