Krop

Stempelforvirring i kosmetikjunglen

Foto: Shutterstock
29. juni 2021

Der findes en vifte af forskellige mærkningsordninger til kosmetiske produkter. Hver med sine krav og begrænsninger. For at vælge det rigtige mærke, skal man kende sine prioriteter og dernæst vide, hvilke stempler, der harmonerer med disse.

Vi har alle kosmetik derhjemme. For begrebet kosmetik dækker nemlig alt fra deodoranter til shampoo, make-up til barberskum og solcreme til neglelak. Så prøv at tænke efter; hvor meget af det bruger du fast eller sæsonvis? Det er værd at tænke over, for hvert eneste af disse produkter, om det er mascara, bodylotion eller sæbe, interagerer med vores krop. Derfor er der også risiko for, at de kan påvirke den negativt.

I de senere år er der kommet mere fokus på det faktum. Et eksempel er i forhold til parfumeallergi, og hvor det tidligere var anset som lækkert og normalt, at vores produkter skulle dufte af citrus, kokos eller blomster, er der i dag langt flere parfumefri alternativer. Netop fordi det er bevist, at risikoen for allergi stiger i takt med eksponering. Men det er ikke kun parfume – eller mangel på samme – du kan være opmærksom på.

For når det kommer til kosmetik, findes der en vifte af forskellige typer og mærkningsordninger, som alle kan hjælpe – eller forvirre – når vi skal vælge den ene shampoo frem for den anden.

Det er derfor afgørende at gøre op med sig selv, hvad der betyder noget for dig, når det kommer til de personlige plejeprodukter, og dernæst vide, hvilke mærker, du kan kigge efter for at indfri den ambition.

Pas på green-washing

Økologisk, dermatologisk testet, miljøvenligt, GMO-frit, uden parabener, allergivenligt, fairtrade. Det er bare nogle af de mærker og stempler, man kan møde, når man køber kosmetik. Hvert mærke eller stempel dækker over nogle specifikke kriterier, som bliver kontrolleret af enten offentlige eller private aktører.

Det er op til producenterne selv, om de vil gå efter de forskellige mærkningsordninger ved at tilpasse deres produktion til certificeringskravene. Men ved at gå efter produkter med specifikke mærker, øger man sin sikkerhed for, at man faktisk får, hvad man ønsker.

Der er nemlig i disse år en del producenter, som lukrerer på det øgede forbrugerfokus på rene, naturlige og miljøvenlige produkter. De deklarerer deres produkt som sådan, selvom det ikke harmonerer med virkeligheden.

Fænomenet kaldes green-washing, og uanset om mærket kommer fra myndigheder eller private, er de garant for en grad af kontrol, der mindsker risikoen for at blive vildledt.

Læs også: Særlige mærkninger er i fremgang

Hvad gemmer sig på stemplet?

Som allerede fastslået, er det en god ide at gøre op med sig selv, hvad man ønsker i sit produkt. Er der eksempelvis vigtigt for dig, at det er økologisk? Så er der forskellige mærker, du kan gå efter. Et eksempel på det er Ecocert-mærket. Der findes flere grader af Ecocert-certificeringer, og det strengeste er Ecocert COSMOS Organic.

Når et produkt er stemplet Ecocert COSMOS Organic, kan man vide sig sikker på, at 95 procent af produktets plantebaserede ingredienser er naturlige. Derudover er 20 procent af det samlede indhold økologisk (10 procent i produkter, som skylles af kroppen ved brug som sæbe og shampoo).

Et andet mærke, man kan kigge efter, er NaTrue. Her findes også forskellige kategorier, som dækker over, hvor stor en andel af produktet, der er økologisk og naturligt. Den strammeste mærkning kræver her, at 95 procent af det samlede produkt er økologisk.

Natrue siger dog mindre om, hvorvidt produktet er miljøvenligt og produceret ansvarligt, som er en del af Ecocert standarden.

De forskellige mærker har altså deres begrænsninger og muligheder, og de kan være en hjælp til at finde de produkter, som harmonerer med dine ønsker. Men det kræver, at du ved, hvad du vil have, og hvad du så skal have øje for.

Mærkning på kosmetik

  • Ecocert (økologi og miljø)
  • Dermatologisk testet (hudirritation)
  • Svanemærket (miljø)
  • AllergyCertified (fravær af allergi-, hormonforstyrrende- og kræftfremkaldende stoffer)
  • Den Blå Krans (Astma-Allergi Danmarks godkendelse)
  • Natrue (naturlige og økologiske ingredienser)
  • Cosmebio (naturlige og økologiske ingredienser, fokus på miljø og arbejdsforhold)
  • Fairtrade (arbejdsforhold)

Forrige artikelMærkningsordninger – forvirring eller brugbart redskab?

Næste artikelSnyd i landbruget kan anmeldes anonymt

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.