Nyheder

Stigende mængder af giftrester i frugt kræver sporskifte

8. oktober 2008

Netop offentliggjort rapport fra Fødevarestyrelsen viser, at mængden af sprøjtegiftrester i danske æbler og jordbær er steget væsentligt. Men konventionelle producenter skal ikke hænges ud, siger Økologisk Landsforening. Pesticidhandlingsplanen har fedtet med sagen, og burde geares helt om til en udvikling af økologisk produktion

Dansk frugt og grønt indeholder generelt mindre sprøjtegift end det udenlandske, men forskellen er blevet mindre. I 2006 blev der fundet rester af sprøjtegift i hver tredje, danske æble, i 2007 var tallet steget til 52 procent. Tilsvarende steg tallet for danske jordbær fra 54 % i 2006 til 65 % i 2007. – De nye tal understreger behovet for at de aktuelle forhandlinger om ”Grøn Vækst” og Pesticidhandlingsplanen kommer til at indeholde helt konkrete tiltag for at fremme udvikling og udvidelse af økologisk frugt- og bærproduktion, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.
-Mange traditionelle frugtavlere er presset i knæ af lave priser, og der er behov for udvikling af en kvalitetsproduktion i Danmark som er både miljømæssigt og økonomisk bæredygtig. Her er økologisk produktion et godt bud, men der er behov for en udvikling af produktionsformen. Det kræver investering i forskning, forsøg, demonstration og rådgivning, siger Paul Holmbeck Økologiske alternativer til sprøjtegift Det kræver også at nogle af de økologiske behandlingsmetoder, som allerede er godkendt for økologisk produktion i alle andre EU lande, også bliver godkendt i Danmark. Men her er de økologiske producenter i samme båd som de konventionelle: langsommelige og omkostningstunge godkendelser af alternative midler til de traditionelle syntetiske sprøjtemidler. Økologisk Landsforening arbejder i øjeblikket sammen med Miljøstyrelsen på at få godkendte nye økologiske alternativer til traditionelle kemiske sprøjtemidler. – Det er meget vigtigt at vores samarbejde med miljøstyrelsen lykkedes, således at de økologiske godkendte midler i EU også kan anvendes i Danmark, som alternativ til traditionelle syntetiske sprøjtemidler – Også af konventionelle producenter. Det kan være planteudtræk som kvassia og neem eller endda kende husholdningsting som bagepulver. Det vil give store miljømæssige effekt. Vi kan vende denne negative udvikling, men det kræver handling nu, siger Paul Holmbeck En del af løsningen er altså brug af alternative midler som allerede nu er godkendt af EU til økologisk landbrug, men som ikke er godkendt i Danmark. Her vil økologerne kunne finde løsninger, som giver mere stabile udbytter hos danske avlere, så dansk økologisk produktion kan udvides, mener Paul Holmbeck, som ærgrer sig over den langsommelige godkendelsesproces. – Hverken politikere eller forbrugere vil acceptere at der er rester af sprøjtegift i hvert andet dansk æble. Men det er ikke løsningen at hænge de konventionelle producenter ud. Vi skal udvikle alternativet: sprøjtefri økologisk produktion af høj kvalitet, siger Paul Holmbeck.
Kilde: Økologisk Landsforening

Forrige artikelLev som præsten prædiker og undgå kræft

Næste artikelSukkersød hygge

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.