Nyheder

Stimuler dit barns sanser fra begyndelsen

Foto: Adobe Stock
20. august 2021

Ved at bruge kroppen på den rigtige måde kan man styrke sin fysik, men også fremme kognitive funktioner. Derfor er der god grund til at tænke aktivitet og motorik ind i sit barns liv fra begyndelsen, hvis man vil skabe gode betingelser senere hen.

De fleste ved efterhånden godt, at fysisk aktivitet er sundt for mange ting, og at det er vigtigt at bruge sin krop aktivt livet igennem. Det er aldrig for sent at gå i gang, men der er mange gode grunde til at starte de gode vaner tidligt. 

For ud over at det er godt for den fysiske sundhed at være aktiv, så stimulerer aktivitet også både sanseapparatet og koordinationsevnen, som påvirker hjernen. Ved at tænke aktivitet ind i et barns liv helt fra begyndelsen, giver man altså den lille ny nogle gode forudsætninger for at fungere godt både kropsligt og kognitivt på sigt. Det ved Ann Helene Kristensen meget om. 

– Ved at lave forskellige øvelser med børn, hvor de arbejder med balance og koordination, udfordres deres hjerner til at bearbejde nye sanseindtryk. Og det spiller positivt ind på de højere, kognitive funktioner i hjernen såsom at tænke kritisk, planlægge og analysere, siger hun. 

Aktivitet som en del af hverdagen

Ann Helene Kristensen er uddannet ergoterapeut og har taget videreuddannelseskurser som blandt andet stimulastisk instruktør og i sanseprofilering og Kranio-Sakral-Terapi for børn i alderen nul til to år. Hun er desuden ejer af baby-steps, hvor hun blandt andet tilbyder hold i sansemotorik og babymassage. Baby-steps holder fysisk til i København, men har også en hjemmeside med blog, hvor man kan hente inspiration til at arbejde med barnets sanser derhjemme. 

[relateredehistorier]

Og for Ann Helene Kristensen er det en vigtig pointe, at man som forældre prøver at tænke sanser, motorik og aktivitet ind i de daglige rutiner – det er nemlig på den måde, man opnår den bedste effekt, forklarer hun. I sin egen hverdag gør hun det blandt andet ved at fragte sin treårige søn til vuggestuen på paddleboard.

På den måde undgår hun træls trafik og får mere natur og frisk luft ind i sønnens dagligdag, ligesom den motoriske træning ikke bliver et stressende element, men en integreret del af tilværelsen. Det er ikke alle, som har muligheden for at paddleboarde til vuggestuen, men man kan med fordel prøve at tænke over alternative måder at være aktiv, som er en positiv oplevelse for hele familien. 

Viden, støtte og vejledning

Vil man gerne have mere hjælp og læring i, hvordan man styrker sit barns sanser, motorik og kognitive funktion, findes der holdtilbud mange steder i landet, som kan give den ekstra støtte og vejledning. Ellers er der et hav af brugbare informationer på nettet, som man kan dykke ned i. 

Der kommer mere og mere evidens for, hvor vigtig samspillet mellem krop og hjerne er, og der er et stigende fokus på, hvordan ældre mennesker netop kan bruge kroppen til at forblive mentalt friske. Men samme mekanismer gør sig altså gældende lige fra begyndelsen, og man kan altså gøre sit barn en tjeneste senere i livet, ved at have arbejdet aktivt med kroppen fra start. 

Forrige artikelFemdobling af blomstermarker på fem år

Næste artikelSarah Grünewald: Hun sagde, hun kunne hjælpe mig, og tårerne trillede