Nyheder

Større håb for kræftbehandling

4. juli 2017

I en nær fremtid vil kræftbehandling oftere være et individuelt tilpasset immunforsvarsboost.

Der er en voksende modstand mod kemokure mod kræft. Det kan også virke besynderligt, at man forsøger at gøre syge mennesker raske ved at bryde immunforsvaret helt ned. Statistikkerne taler da også sit eget, tydelige sprog: Ved en række kræftformer er der ikke synderligt statistisk belæg for, at kemoterapi virker – det er bare alt for ofte det eneste, lægen har på hylden.

Immunterapi

Men fremtiden ser heldigvis lidt lysere ud. I Legemiddelverket, den norske lægemiddelstyrelse, er man i gang med godkendelsesproceduren af en række immunterapi-medikamenter til kræftbehandling.

– Fremover vi der komme medicinbehandling, hvor man kan tage en del af patientens gener ud og tilpasse medicinen, så den passer perfekt til den enkelte. Jeg tror, vi vil se medicin mod kræftformer, som der ikke findes behandlig for i dag, siger Kristin Svanqvist fra Legemiddelverket til det norske dagblad Verdens Gang.

Tre klare tendenser

Steinar Aamdal, der er leder af afdelingen for eksperimenterende kræftmedicin på Radiumhospitalet, Oslos universitetssygehus, bekræfter tendensen.

– Der er en kæmpestor udvikling på dette felt. I dag er der omkring 800 studier af immunterapi over hele verden. Der har aldrig været så mange, siger han.

Der er tre klare tendenser for fremtidens kræftbehandling, som er begyndt at blive tydelige.

1: Kombinationsbehandling

Immunterapimedikamenterne som allerede er godkendt kan kombineres i såkaldt dobbelt eller tredobbelt-behandling. Behandlinger, hvor man bruger flere end et medikament.

2: Persontilpasset behandling

Den første type godkendte immunterapi-medicin blev kaldt PD1-hæmmere. De nyeste kaldes PDL1-hæmmere og går endnu dybere i detaljeniveauet hos patienter, blandt andet ved at tolke på genmutationen i deres kræftceller. Det gør, at behandlingen kan tilpasses den enkelte på et helt nyt niveau.

3: CAR T-celle-terapi

CAR står for Chimic Antigen Receptor som betyder, at kroppens egne immunceller bliver ændret i laboratorier til en personlig supermedicin, tilpasset den enkelte. En kræftsvulst består af store mængder friske celler, der kæmper mod de syge celler i svulsten. Ved at tage de friske celler ud af kroppen og styrke dem, forventes det at de kan nedkæmpe de syge, når de føres tilbage igen.

Kilde: VG.no

Forrige artikelMistanke bekræftet: Pesticider dræber bier

Næste artikelSkøn og lækker under graviditeten