Tema

Støt dit barns hjerne  

Dit barns hjerne har meget at være ansvarlig for. Faktisk påvirker den alt fra humør og adfærd til koncentration og indlæring.

Foto: Shutterstock
31. oktober 2022

Humør, adfærd, søvn, hormoner, koncentration, læring, sprog, motorik og meget mere – dit barns hjerne har meget at være ansvarlig for.  

Flere og flere børn og unge har i dag mentale udfordringer. Det ses f.eks. som adfærdsproblemer, angst, depression, søvnproblemer, koncentrationsproblemer med mere. 

Er du opmærksom på, hvor meget du selv kan gøre for at støtte dit barns hjerneudvikling og funktion?  

Ofte tror vi, at hjernen bare er noget, der passer sig selv og som bare klarer sig ud fra de gener, den har med. Sådan er det langt fra. Vi kan i høj grad påvirke hjernen og give den de bedste betingelser for at udvikle sig og fungere optimalt.  

I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan du kan bidrage til at balancere dit barns hjerne, så dit barn får de bedste betingelser for en velfungerende hjerne.  

Hvis I har udfordringer, så forvent at du skal gøre flere ting på én gang, før du ser positive ændringer og resultater. Men husk at tage det i små skridt, så det ikke bliver for uoverskueligt. Få eventuelt hjælp og vejledning af en holistisk behandler som for eksempel en Børnesundhedsvejleder.  

Hjernens behov 

Først og fremmest har hjernen brug for ilt. Hjernen kan kun overleve få minutter uden ilttilførsel. For at fungere optimalt skal hjernen have frisk ilt hele tiden. Se derfor på, om dit barns indeklima er godt – både derhjemme og i en eventuel institution. Sørg også for at være ude i den friske luft hver dag.  

Hjernen er, som resten af kroppen, bygget af proteiner, fedtsyrer, mineraler med mere. Ikke mindst fedtsyrer har stor betydning i hjernen. Cirka 60 % af hjernens tørvægt er fedtsyrer. Byggestenene til hjernen kommer ikke ud af den blå luft – de kommer fra den mad, vi spiser. I første omgang kommer de fra mors mad, mens fosteret ligger i livmoderen – herefter fra den mad barnet selv spiser.

Hvis ikke maden indeholder de optimale mængder af forskellige fedtsyrer, mineraler mm, så kan det få betydning for hjernens opbygning og dermed også funktion.   

Almindelig vestlig livsstil giver langt fra altid de næringsstoffer, hjernen har brug for. For at sikre dit barns hjernes opbygning og funktion skal du især være opmærksom på omega-3 fedtsyrerne DHA og EPA samt på D-vitamin og jod. Det er typisk stoffer, der mangler i vestlig livsstil. Derudover er det også klogt med fokus på cholin, jern, zink, folat og B12.  

DHA og EPA er essentielle fedtsyrer, der i studier har vist afgørende betydning for udvikling af hjernen. DHA er endda så veldokumenteret, at det må skrives som anprisning på kosttilskud.

EPA/DHA kommer fra havet, det vil sige fra alger, skaldyr og fisk. For at få tilstrækkelige mængder skal I spise fede fisk til aftensmad to gange hver eneste uge. Samtidig skal I undgå de store vildtfangede fisk, der indeholder tungmetaller. Vær også opmærksom på, at mange opdrættede fisk kommer fra miljøbelastende dambrug.

Alternativt til at spise fisk kan I vælge at tage en god kvalitets DHA/EPA-olie fra fisk eller alger. Det kan være en god idé at give dit barn tilskud, fra det starter på fast føde ved cirka 6 måneders alderen. Indtil da kan det få fedtsyrerne fra mors mælk via amning. Det kræver dog, at mor får nok til både sig selv og baby via sin egen kost/tilskud. Vælg altid et tilskud, som har mindst 250 mg af både DHA og EPA i en dagsdosis, og som er fri for tungmetaller og fri for harske fedtsyrer.  

D-vitamin og jod

D-vitamin har stor betydning for hjernens funktion. Vi kan ikke få tilstrækkeligt D-vitamin via kosten, så vi skal have det fra solens stråler direkte på huden eller fra kosttilskud. De officielle danske anbefalinger er, at dit barn op til 4 år skal have et tilskud på 10 mcg dagligt året rundt. Over 4 år anbefales der 5-10 mcg som tilskud i perioden oktober-april. Ifølge mange eksperter er disse anbefalinger i den lave ende.

D-vitamin er ikke kun vigtigt for hjernen, det er også uhyre vigtigt for immunforsvaret og for knoglerne. Giv gerne dit barn cirka 20 mcg som tilskud dagligt om vinteren og eventuelt mindre om sommeren, hvis solen skinner og I kommer ud og nyder den. Du kan f.eks. give D-vitamin via en multivitamin, som dråber eller som spray.  

Jod er et lidt overset mineral, når det gælder hjernens funktion. Kvinder der ikke får jod nok, føder børn der er mentalt retarderede. Så slemt går det heldigvis sjældent i den vestlige verden, men det er stadig vigtigt at sikre tilstrækkeligt med jod både før og efter fødslen for at sikre en optimal hjerneudvikling. Jod er tilsat til industrisalt og bordsalt. Mange vælger at købe havsalt, himalayasalt el. lign. og også at spare på salt. Vælg derfor en god kvalitets multivitamin/mineral, der har tilsat jod, især hvis du er gravid, og til dine børn. 

Graviditet og blodsukkerbalance

Ny forskning viser, at cholin er et næringsstof du med fordel kan kende, når det handler om børns hjerner. Cholin er et B-vitaminlignende stof, og det bruges bl.a. til at producere signalstoffer i hjernen. Det er vigtigt bl.a. for hukommelsen og for koncentrationen. Æg, nødder og fisk er gode kilder til cholin. Du kan også supplere med cholin som tilskud.

Hvis du er gravid, kan du med fordel vælge en graviditetsvitamin/mineral med cholin tilsat. En god kvalitets multivitamin er i det hele taget en god investering, da den også vil hjælpe med at dække ind for de øvrige vigtige næringsstoffer.

Et studie viste for nogle år tilbage, at indsatte, der fik en multivitamin dagligt, var involveret i færre voldelige episoder, mens de sad i fængsel.  

Ud over de specifikke næringsstoffer, så kan du også hjælpe dit barns hjerne ved at sørge for, at det er nemt for kroppen at holde et stabilt blodsukker. Hjernen er helt afhængig af stabil tilførsel af brændstof, det vil sige et stabilt blodsukker. Både for lavt og for højt blodsukker kan skade hjernen. Derfor har kroppen forskellige mekanismer for at regulere blodsukkeret.

Du kan hjælpe kroppen og dermed hjernen meget med den mad, du giver dit barn. Undgå raffinerede madvarer. Sørg for at alle måltider – også mellemmåltiderne – indeholder grove kulhydrater, protein og sundt fedt. Især protein og fedt er med til at holde blodsukkeret mere stabilt. Vær især opmærksom på morgenmad og mellemmåltider, som ofte kan bestå mest af korn, frugt og evt mælkeprodukter, som alle giver en forholdsvist høj blodsukkerpåvirkning, hvis ikke det balanceres med sundt fedt og protein.  

Night shift

Ud over ilt og næring er hjernen dybt afhængig af tilstrækkeligt med god søvn. Søvn er et stort emne. Her får du nogle vigtige tips til dit barns søvn. For mere viden specifikt om søvn kan du finde tidligere artikler om børn og søvn på naturli.dk.

Søvn og hjerne hænger utroligt meget sammen. Derfor vil du også opleve, at flere af de tiltag, der hjælper søvnen, også hjælper hjernen og omvendt.  

Sørg for naturligt lys i dagtimerne og mørke om natten. Det hjælper til produktionen af det vigtige søvnhormon melatonin. Sluk for skærme en til to timer før sengetid, da det blå lys forstyrrer søvnen. Alternativt kan du indstille skærmene til “night shift” så de får rødlige toner om aftenen.  

Tilskud af omega-3, DHA og EPA, har også vist effekt på søvnen i studier. Det samme har tilskud af magnesium. Magnesium virker afslappende på både muskler og nervesystem. Til børn er magnesiumcreme eller lotion et godt valg, da det er nemt at smøre på og optages fint gennem huden. Smør gerne cirka 15 minutter før sengetid.  

Tarmens betydning 

Det kan måske lyde lidt underligt, at tarmen har indflydelse på humør, adfærd, koncentration med mere. Men ikke desto mindre – tarmen har uhyre stor betydning for hjernens funktion. Studier har vist, at tarmens bakterier påvirker hjernen i høj grad. Tilskud af gavnlige bakterier har for eksempel vist effekt på depression, angst med mere. Pas derfor godt på dit barns tarmbakterier.  

Spis mange grøntsager hver dag. Fibrene er meget vigtige for tarmfloraen. Vær i kontakt med naturen for at få tilført de sunde bakterier derfra. Kæledyr og søskende har også vist at have positiv effekt på bakterierne.

Undgå overdreven hygiejne – naturlige bakterier er ikke farlige, men styrker i stedet kroppen og hjernen. Få gerne gode bakterier via maden f.eks. i fermenterede grøntsager eller syrnede produkter. Giv eventuelt dit barn et kosttilskud af probiotika (gavnlige bakterier), som er tilpasset barnets alder.  

Nogle børn har også brug for hjælp til at finde frem til, om der er fødevarer, som påvirker kroppen negativt. Det er helt individuelt, hvilke fødevarer der eventuelt trigger systemet. Hvis kroppen reagerer mod for eksempel gluten og/eller æg, så bliver tarmens bakterier ofte påvirkede, og tarmens slimhinde kan blive utæt – såkaldt “leaky gut” eller “utæt tarm”. Det betyder at ikke-færdigt-spaltede stykker af maden kan smutte over i blodet og lymfen og give påvirkninger rundt om i kroppen – også i hjernen. Mange familier fortæller om, hvordan de har oplevet store forbedringer i deres børns mentale sundhed ved at arbejde med fødevare-reaktioner.

Hvis I har gennemført de andre ting fra artiklen her, uden at I helt synes, det har givet resultater, så få gerne hjælp af en dygtig holistisk behandler/vejleder, til at se på eventuelle fødevarereaktioner. Det kan være svært at finde frem til, hvilke fødevarer der eventuelt driller, da reaktionerne ikke altid kommer lige efter, man har spist noget. De prøver for IgE-antistoffer og histamin, som laves hos egen læge i Danmark, dækker langt fra alle reaktioner. Derfor kan det være en god hjælp med en dygtig behandler/vejleder 

Pas på nervesystemet

Hjernen og nervesystemet kan også få hjælp via behandlinger og homøopati. Kraniosakral terapi er blid og effektiv behandling, som bl.a. kan berolige nervesystemet. Homøopatisk Chamomilla comp. er et rigtig godt middel til børn, der har brug for ro til både krop og hjerne.  

Hjernen er sårbar under opvæksten. Derfor er det særlig vigtigt at undgå kemiske stoffer, da de potentielt kan forstyrre hjernens udvikling.

Køb økologisk mad, vælg svanemærkede rengørings- og plejeprodukter. Hjernen er også sårbar overfor stress. Overvej om I har brug for at skrue ned for tempoet i hverdagen. Hjælp især dit barn til rolige aftner. Højtlæsning, massage og fodbad er skønne redskaber til at skabe ro og nærvær.  

Hvis I oplever, at jeres barn har udfordringer med den mentale sundhed, så håber jeg, at artiklen her har givet jer redskaber og ikke mindst tro på, at I kan gøre meget selv. Det hjælper som skrevet i starten sjældent at gøre bare én ting.

Men vælg alligevel noget ud, som er overskueligt – og byg så stille og roligt oven på. Måske arbejder I allerede med terapi eller redskaber, der har fokus på tanker og adfærd. Ved at medtænke hjernens og nervesystemets biologi og behov, vil I kunne opleve endnu bedre resultater. 

Forrige artikelKan man være fysisk aktiv på plantebaseret kost?

Næste artikelHPV-vaccinen – gentager historien sig?

Anette Straadt

Sundhedsplejerske
Skribent på Naturli siden 2011.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.