Nyheder

Stop julens madspild #1

8. december 2015

Julen er højsæson for madspild. Naturli vil i de næste uger med bistand fra TV-kokken Claus Holm komme med gode bud på udnyttelse af råvarerne.

Ifølge undersøgelser er december en god måned for byræve, rotter, vildkatte og andre dyr, der leder efter føde i skraldespande. Danskerne smider nemlig mad for op mod 1,1 milliarder kroner ud i skraldespanden. Det er rester fra julefrokoster og naturligvis den store aften, der fylder i skraldespande og husholdningsregnskaber. Den seneste analyse fra Coop Analyse og Stop Spild Af Mad viser, at rødkål, hvide kartofler, ris a la mande, flæskesteg og and ligger øverst på listen over retter, som oftest bliver tilovers efter danskernes julemiddage.

Vi bliver altid mætte

Claus Holm, kok, kogebogsforfatter og kendt TV-kok fra TV2-programmer som Go’ appetit, Go’ morgen Danmark samt et hav af andre TV programmer er ambassadør for Danmarks største frivillige organisation mod madspild, Stop Spild Af Mad. Han har netop udviklet nye opskrifter og nye gode råd til danskerne, så man er klædt godt på til kampen mod Julens madspild.

– Når julen nu rammer os, breder panikken sig i krop og sind. Vi tænker jo, ohhh nu lukker alle butikker, og der bliver sikkert udsolgt, men det sker ikke. Jeg har levet siden 1970 og holdt 45 gange jul, og vi er altid blevet mætte. Har altid fået gaver, der var mad nok også til dagen efter, og sjovt nok skete det samme for naboen. Der vil altid være mad nok i vores del af verden, desværre er det ikke sådan alle steder i verden. Så lad os nu tænke os om, når vi køber ind. Jeg bor i Svendborg, og min Dagli’Brugs har åbent til kl. 16 selve juleaftensdag, så det går nok, ikk’ da? spørger Claus Holm retorisk.

Udnyt råvaren maksimalt

Men det er svært at kæmpe mod vanens magt, og hvis man er det mindste i tvivl om, hvorvidt én and er nok, er det ret nærliggende at købe to. For der skal jo ikke mangle noget – og hverdagens mantra med at spise lidt mere grønt og lidt flere kartofler, når det er småt med kød, gælder naturligvis ikke den store aften.

Men meget går tabt. Allerede ved tilberedningen overser mange de muligheder for fuld udnyttelse af råvaren, der er ganske væsentlige, påpeget Claus Holm:

– Tag f.eks. en hel and: 1) lår syltes/confiteres, 2) bryst sprødsteges, 3) hals og kråser: langtidssimres til salat, 4) de små bi fileter: bruges til en appetizer, 5) vinger sprødsteges til snack, 6) skroget bruges til fond, sovs eller suppe. Så er den brugt rub og stub, og vi får max ud af det indkøb, så alle føler sig glade tilfredse og mætte, og intet går til spilde. Man kan jo også stege anden hel, som vi typisk også gør, her kan man stadig bruge kødet som strimler i en salat eller en risotto eller kog skroget til en vietnamesisk suppe med nudler, fishsauce og strimlet andekød, siger Claus Holm.

Har du en stump flæskesteg i overskud? Her er en mundvandsfremkaldende opskrift fra Claus Holm:

Jule Club Sandwich med flæskesteg- pickles og kål
4 personer

Det skal du bruge:
Flæskesteg fra i går
Pickles eller drueagurker
4 æg, slået ud og stegt som til spejlæg
2 tomater, halveres og steges på samme pande som æggene
Rødkål fra i går
Hvis du må, så steg 4 skiver mager bacon
8 stk ristet fuldkornstoast
8 skiver agurk

Sådan gør du:
Brødet ristet på din toaster, æggene og tomaterne steges og så skal der bare samles og så toast låg på. Del den i trekanter, og servér med ekstra salat til.

Forrige artikelProtest mod EU-godkendelse af Roundup

Næste artikelKaffe er en sund last