Nyheder

Stop julens madspild #2

15. december 2015

Det er nemt at køre træt i julemaden og bare smide resterne ud. Men juleresterne kan fint bruges i helt andre sammenhænge og madspild reduceres.

Når juleaften er slut, sukker de fleste smagsløg efter noget variation. December har måske budt på en del medister, and, brun sovs, rødkål, flæskesteg og alt det andet, der hører julen til. Selvom en gang andebiks med andekød, kartofler og andesovs kan være ret lækkert 1. juledag, begynder smagsløgene alligevel at sukke efter variation. Måske skriger kroppen på en sprød salat. Måske lokker det asiatiske køkken.

Pas på Moder Jord

Men det ene udelukker ikke det andet. Det mener tv-kokken Claus Holm, der er ambassadør for Stop Spild Af Mad.

– Jeg synes, vi skal tænke mere i rester og bruge mere af den mad, vi står og laver – og vi skal få det ind i hverdagen på en naturlig måde. Så vi hele tiden tænker ”hvis jeg nu bruger resten sådan, så går der mindre til spilde”. Vi skal passe på Moder Jord og bringe noget godt videre til vores børn. Det er vigtig, at vi alle bidrager og byder ind med dét, vi kan. Jeg tror på, at alle lige så stille bevæger sig i den rigtige retning. Rester er guld og vejen frem til mandens og kvindens hjerte – gør det for børnenes skyld, de holder fremtiden og gravpladsen for os. Rester og madspild handler ikke om at være 100% for eller imod, men at vi sammen er 100% på vej. Det er blevet lidt bedre, måske netop fordi vi har fået mere fokus på netop alt dét, vi smider ud, siger Claus Holm.

Det er væsentligt at få gang i madfantasien, for rester fra julebordet behøver ikke ende som en julemadsreprise igen og igen – ingredienserne kan bruges på helt andre måder, så du samtidig får et afbræk fra julemaden.

Man kan f.eks. sagtens lave asiatisk inspireret mad med resterne – eller skifte sovs og kartofler ud med pitabrød og masser af sprød salat. Claus Holm har et par gode bud:

Sprøde forårsruller med kål og plukkede rester

20 stk. (så har du nogle i fryseren til en anden gang)

Det skal du bruge:
150-200 g rester, kødet strimles tyndt (kylling, and eller andet)
100 g rødkål, fint snittet
1 ingefær, friskhakket
1 pakke wonton dej, kan købes i asiatiske butikker eller Kvickly
2 spsk. mandler, ristede og hakkede
2 spsk. soya

Sådan gør du:
Alt blandes godt i en skål, krydres med salt og peber, husk nu at alt skal være snittet tyndt og plukket tyndt, da det skal ind i de små ruller.

Kom blandingen på en plade wonton dej, blot en spiseskelfuld, luk kanterne op og ind mod midten. Rulles stramt, pensl det sidste med vand og sæt rullen på lukningen, fryses og herefter steges de gyldne i vindruekerneolie i frossen tilstand.

And i pita med rødkål og masser af ”guldrester”

Det skal du bruge:
8 pitabrød, gerne fuldkorns
Andekødet, som vi har til overs fra i går, plukker vi og kommer i en skål.
Kom rødkålen op i, også den, vi har fra i går og bland det rundt

Pisk følgende sammen:
1 dl olivenolie
½ dl hvidvinseddike
1 spsk. sennep
Kom det hen over salat af and og rødkål
Tilsæt 100 g reven parmesan
Samt 2 spsk. kapers

Kom blandingen ind i pitabrødene
Kom de fyldte pitabrød i ovnen i ca. 10 minutter ved 170 grader, hvorefter der må spises med fingrene. Man kan godt spise to.

Bagefter, til dessert, er der slik, mandariner og fed film i flimmeren.

Forrige artikelBitterstoffer: Mavens venner til festen

Næste artikelHar vi gjort barndommen til en sygdom?