Nyheder

Storbyer får blodtrykket til at stige

25. maj 2010

Storbyboere er fortravlede, stressede og hidsige. Fordommen får nu opbakning fra forskning, der viser at blodtrykket i hvert fald er højere i byen.

Den sindige jyde og den hurtigsnakkende københavner. Vi kender alle historierne og klicheerne om byfolk versus landfolk, men der er faktisk noget om snakken. I hvert fald viser en ny tysk undersøgelse, at blodtrykket stiger, når folk bor tæt i byer med høj luftforurening.

Blodtrykket kan være årsag til sygdomme

I forvejen er luftforening kendt for at være skyld i hjerteanfald og slagtilfælde. Med den seneste undersøgelse er forskerne bekymret over, hvad luftforeningen kan føre til på længere sigt.
– Luftforureningen påvirker de underliggende processer, som fører til kroniske hjertekarsygdomme. Derfor er det nødvendigt at mindske eksponeringen til høj luftforurening så meget som muligt, siger Barbara Hoffman, der er leder af Enhed for Miljø-og Klinisk Epidemiologi, University of Duisburg-Essen.
Det skriver metroXpress.

Blodtrykket er for højt hos 200.000

På Gentofte Hospitals Kardiologisk Afdeling er ledende overlæge Jan Kyst Madsen bekendt med, at blodtrykket i gennemsnit er højere i storbyerne.
– Man lever et helt andet liv i byerne end på landet. Når man bor i byen har man travlt, man er ofte mere stresset, bilerne dytter, og der er flere mennesker. Der er rigtig mange faktorer, der påvirker blodtrykket, siger Jan Kyst Madsen.
Omkring 200.000 danskere lider af for højt blodtryk, vurderer overlægen. Og når blodtrykket er højt, koster det alt for ofte livet.

Få målt blodtrykket

– Man får åreforkalkning på et tidligere tidspunkt, end man ellers ville have gjort. Dermed har man større risiko for at få hjerneblødninger og blodpropper i hjertet, forklarer Jan Kyst Madsen til metroXpress.
Han anbefaler, at voksne får målt blodtrykket hos lægen og i øvrigt motionerer, spiser sundt og undgår stress.
Symptomer på, at blodtrykket er for højt, kan være hovedpine, hjertebanken, trykken for brystet eller spiseforstyrrelser.
Kilde: MetroXpress
(Oprettet den 26. maj 2010)

Forrige artikelPotenspiller kan give høretab

Næste artikelGør grillen lidt sundere