Liv

Store valg – større oplevelser

10. november 2015

Mikie Breum fra Husum valgte tidligt at rejse langt ud og opleve verden. Passionen har krævet både mod og vilje til at tage beslutninger, der er ulig normen.

Første gang Mikie Breum som 16-årig tog på langfart ud i verden, blev hun grebet af den tydelige kulturforskel, der var på livet i Charlottenlund sammenlignet med Costa Rica, hvor hun var udvekslingsstudent. Hun boede hos en stor, omsorgsfuld og katolsk værtsfamilie. De havde let til latter og brugte meget tid på familielivet, og det virkede rart at være barn i den familie.

Mikie begyndte at reflektere og sætte spørgsmålstegn ved den skandinaviske model, hvor børne- og ældreomsorgen er institutionaliseret og ved vores kultur som helhed. I forhold til i Danmark brugte værtsfamilien og costaricanerne lang tid på at hygge sig sammen og mindre tid på bekymringer, og livet oplevedes lettere og mere lystfyldt.

At vælge sit liv

Oplevelsen i Costa Rica gav hende mod på at komme rundt på kloden og se, hvordan andre lever deres liv. Nu har hun sammenlagt rejst i over 10 år, oftest over 5-8 måneder af gangen.

– Jeg har mødt mange forskellige mennesker og tilgange til livet, som har gjort indtryk, og jeg er blevet bekræftet i, at der er mange måder at leve livet på, siger Mikie.

– Den danske kultur byder ikke på samme glæde og lethed, som jeg mødte i Costa Rica, eller samme evne til at være i nuet og tilfredshed med tingenes tilstand som jeg oplever i de fattige tredjeverdenslande.

Den typiske danske livsstil virker ikke tiltrækkende på hende. Det er den grå hverdag med fuldtidsarbejde, børn, hus og have, hvor dagene ligner hinanden med det tilbagevendende husarbejde og tid foran tv’et, Mikie afskrækkes af.

– Materialismen og bekymringerne fylder for meget. Især i forhold til, at jeg har oplevet folk med meget lav materiel levestandard, men med større spontanitet og livsglæde. Jeg mener, at folk glemmer at tage stilling til, hvordan de ønsker at leve deres liv eller ikke tror, der findes realistiske alternativer til det traditionelle.

Mikie oplever selv at kunne køre træt i de daglige deadlines, arbejdspresset samt de mindre magtkampe, der er på mange arbejdspladser, og for hende er friheden at komme væk fra disse rutiner.

– Jeg er et bekymret menneske, men når jeg rejser, oplever jeg ikke at have særlig mange bekymringer, siger Mikie.

Frihedens omkostninger

Hun er opmærksom på, at man ved sine valg kan forme livet anderledes, men at der er også konsekvenser. Eksempelvis har Mikie og hendes kæreste Søren valgt at være meget nøjeregnende angående økonomien.

– Vi har ikke dyre vaner med hensyn til tøj, cafebesøg, elektronik eller bil, men går efter de billigere glæder i hverdagen. F. eks. cykler vi ofte en lang tur og spiser ude i naturen. Vi bor billigt og sørger for, at vores lejlighed er fremlejet, når vi rejser, og når vi bor i kolonihaven om sommeren.

En anden udfordring er, at Mikie må ud og lede efter nyt job mellem hver rejse. Det kræver en indsats, men kan lade sig gøre. I forhold til karrieren tror Mikie, at det generelt trækker lidt ned at være meget væk.

– Hvis man er meget karrieremindet, vil man nok opleve et hak i karrieren, hvis man rejser så meget som jeg. Men jeg har selv haft flere spændende jobs. Nogle arbejdsgivere ser på de erfaringer og kompetencer, man har opnået på rejserne, og måske at man kan bidrage med nogle gode historier og et friskt pust.

Rejser frem for børn

En tredje konsekvens af livsstilen er fravalget af børn.

– Jeg havde jo forestillet mig, at jeg skulle have børn, og jeg tænker over det en gang imellem. På om det bliver mere ensomt, når jeg er gammel, når der ikke kommer nogen børn og besøger mig. Nogle gange kan jeg godt synes, at det er lidt æv.

Mikie og Søren var til at begynde med ikke enige omkring børnespørgsmålet. Søren syntes ikke, at det harmonerede med det rejsende liv, de begge ønskede. Det ville vanskeliggøre rejserne, være kompliceret at skulle tage børn væk fra legekammeraterne og institutioner, samt være sværere at opsige jobbet, fordi den økonomiske sikkerhed betyder noget andet, når man har børn.

– Jeg var dog hurtigt med på den, og er i dag rigtig glad for det. Alene nu synes jeg, at arbejdslivet lægger beslag på så mange timer af ens liv, at der ikke er tid nok til rigtigt at leve. Hverdagen med børn ligger hurtigt i et fast program, og jeg er ikke så god til, når livet bliver alt for ensformigt.

Mikie forstår andres valg om at få børn, det var bare ikke det, hun selv skulle.

Gevinsten er oplevelser og udvikling

Trods omkostningerne er Mikie ikke i tvivl om, at hun lever, som hun bør, for at være mest mulig glad. Og hun er sikker på, at mange andre også kunne opleve at livskvaliteten rykkede et tak opad, hvis de ind imellem drog ud på en længere rejse.

– Det er oplevelser for livet, og noget man husker bagefter.

På det personlige plan oplever Mikie at have udviklet sig meget igennem sit rejseliv. Talrige møder med alle mulige personer har åbnet hende op.

– Hvis jeg har brug for det, beder jeg de lokale om hjælp, og da jeg stort set altid er blevet mødt med positiv respons, har mit syn på fremmede mennesker ændret sig. Nu ser jeg hurtigt det gode i mennesket og er selv mere tolerant. Jeg stoler på min intuition og føler mig selvstændig, hvilket er en stor tryghed når du rejser alene.

Bredere horisonter

Mikie synes, at rejserne, som en art dannelsesrejse, sætter perspektiv på tilværelsen. Konsekvensen kan være større taknemmelighed, med hvad man har, mindre materielt begær, samt at have nemmere ved at være tilstede i nuet.

– Jeg tror, det kunne føre til en større mental sundhed, hvis flere tog ud på de lange ture. Hvis man døjede med en lettere depression eller forstadier til stress, kunne man måske komme omkring det ved at tage på en forbyggende rejse, hvor der var tid til en selv og til naturen. Det ville være en fordel for både dig og arbejdsgiveren, hvis du ellers var endt med en sygemelding.

For Mikie og kærestens vedkommende skal der for første gang ikke rejses så meget de kommende år. De har lagt en plan om at arbejde mere de næste fem til syv år, og skabe sig et økonomisk overskud, der siden giver dem større bevægelsesfrihed. Målet er at kunne rejse den største del af året i fremtiden, og arbejde de sidste fire til fem måneder.

 

Mikie Breum: Lynkinesere og søde asier – En rejse tværs gennem Asien

2015, Forlaget mellemgaard, 530 sider, 269,95 kr.

Personlig beretning om en eventyrlig vandretur, suppleret med inspirerende refleksioner omkring forholdet mellem tredjeverdenslandene og vesten, og om at følge sine egne livsværdier.

 

Forrige artikelKontrolfreak? Giv friheden en chance!

Næste artikelMennesker dør af knuste hjerter