Vi bliver i stigende grad udsat for ioniserende stråling. Det kan være på flyrejser eller ved scanning på hospitalet. Man ved, at stråling kan øge risikoen for kræft. Nu viser et nyt studie, at stråling kan fremkalde Alzheimer.
Der er de seneste år sket en stigning i foretagede scanninger og strålebehandlinger, og flere bliver scannet flere gange i livet.
– Man modtager kun lave doser fra sådan en eksponering, og så længe man kun bliver eksponeret få gange i sit liv, er der ingen grund til bekymring. Men jeg bliver bekymret, når jeg ser, hvordan moderne mennesker kan blive eksponeret mange gange i deres levetid, og at mange små doser kan blive akkumuleret. Vi ved ikke nok om konsekvenserne af sådanne akkumuleringer, siger Stefan J. Kempf til sdu.dk. Han er postdoc på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi og står bag det nye studie sammen med kollegaer fra Italien, Tyskland, Japan og Danmark.
Forskerne har undersøgt påvirkningen af ioniseret stråling på musehjerner. Tidligere studier har vist, at selv lave doser stråling kan udløse kognitive ændringer i hjernen. Samme resultater har det nye studie vist. Her kiggede forskerne især på hjernedelen hippocampus, der ofte er negativt påvirket hos Alzheimers-patienter.
– Når man sammenligner bestrålingerne i vores forsøg med de bestrålinger, man får under en CT-scanning, vil man se, at vi udsatte musene for en dosis, der er mere end 1000 gange mindre end den dosis, en patient får fra en enkelt CT scanning. Selv så små doser fremkaldte ændringer i hippocampus svarende til Alzheimers-forandringer, siger Stefan J. Kempf.
Kilde: Sdu