Stråling er et kontroversielt emne. Der findes både forskning, der peger på, at stråling fra mobiltelefoner og computere kan være sundhedsskadeligt, mens andre resultater fuldstændig frikender strålingen og erklærer den harmløs. For almindelige mennesker, der ikke har en videnskabelig baggrund, kan det unægtelig være svært at navigere i de modsatrettede udmeldinger, ligesom det sikkert heller ikke bliver gjort nemmere af, at strålingen er usynlig, og at de fleste i dag er yderst afhængige af både deres telefoner og computere i hverdagen. Derfor er det heller ikke en sjov tanke, hvis maskinerne kan være skadelige.
Og det er heller ikke til at slå fast med syvtommerssøm. Der er dog så meget usikkerhed om sikkerheden, at det kan være en god ide at benytte sig af forsigtighedsprincippet, der foreskriver, at man tager forholdsregler, fordi man ikke udenfor enhver rimelig tvivl, kan sige, at noget ikke er farligt. I samfundet fylder mobilmaster, Wi-Fi og trådløs elektronik meget, og der er ikke meget, man selv kan gøre ved det. Men med sine egne devices – som egen computer, mobiltelefon og i sit eget hjem, kan man faktisk ret nemt og med en lille indsats beskytte sig selv mod potentielle sundhedsrisici.
[relateredehistorier]
Det kan man med de rette poser, mobilcovers, tabletcovers, strålingstæpper og lignende, som skærmer af for strålerne mellem eksempelvis telefonen og kroppen. RadiCover er et bud på en dansk virksomhed, der er dedikeret udelukkende til at udvikle produkter, der mindsker stråling, og som benytter sig af uafhængige laboratorier til at udføre tests på produkternes evner. Derfor har de også øje for nogle af de tekniske detaljer, som er værd at have in mente, hvis man vil gå ned af denne sti.
Men inden vi dykker ned i det tekniske, er det værd at ridse op, hvorfor man overhovedet bør overveje at beskytte sig mod stråler. Som nævnt er der flere forskningsresultater, som fuldstændig blåstempler strålerne, men der er også studier, der gør det modsatte. For mere end ti år siden begyndte en række amerikanske forskere at undersøge sundhedspåvirkningen ved mobilstråling. Baggrunden for overhovedet at kaste sig over emnet var det stigende brug af mobiltelefoner i hverdagen. 95 procent af den voksne amerikanske befolkning bruger nemlig telefonerne i hverdagen, og derfor kan det ramme mange, hvis de skulle vise sig at have skadelige effekter.
Studiet, som tog ti år, blev udført på rotter og mus, og derfor kan man heller ikke en til en overføres til mennesker. Man bør dog bemærke, at det er meget normal praksis at udføre den her slags undersøgelser netop på dyr, og herefter koble resultaterne til handling, der har betydning for mennesker.
Resultaterne, som udkom for ganske få år siden, viste, at dyrene fik kræft af at være udsat for strålingen. En af forskerne bag var Ron Melnick. Han stod for de tekniske detaljer i undersøgelsen – altså hvor meget stråling dyrene skulle udsættes for, i hvilke intervaller og på hvilken måde. Det var vigtigt for Melnick at strålingen ikke var så voldsom, at det påvirkede dyrenes kropstemperatur mere end en grad, som er det, man tillader for mennesker.
Inden studiet troede man faktisk ikke, at denne type stråling kunne have en effekt, hvis ikke den påvirkede kropstemperaturen, forklarer Melnick. Men det kunne den. Hanrotterne udviklede kræfttumorer.
Strålingen, som rotterne blev udsat for, er højere end den, som mobiltelefoner udsender. Det, man dog ifølge Melnick bør være opmærksom på, er, at mennesker har et intensivt forbrug over mange år, og de regler og grænseværdier, som fabrikanterne af telefoner skal holde sig under, bygger på korttidspåvirkning, og de er ikke blevet revideret i mange år. Og netop hvor meget og hvor lang tid man bruger sin telefon, tablet eller computer er en væsentlig faktor. Flere af de studier, som finder en sammenhæng, peger på, at det især er langtidsbrugerne, der er i riskozonen. Men i verden i dag, vil de fleste af os blive langtidsforbrugere, som i nogle studier klassificeres som minimum 10 års forbrug.
Det er eksempelvis gældende i et svensk studie, som påviser en sammenhæng mellem kræfttumorer hos mennesker og forbrug af mobiltelefoni. Studiet hedder Interphone og ligger blandt andet til grund for at International Agency for Research on Cancer, som hører under WHO i 2011 kategoriserede mobilstråling som muligvis kræftfremkaldende.
Foruden resultaterne om kræft er der også flere undersøgelser der peger på, at strålingen kan give DNA-skader. Et eksempel på det er et australsk peer reviewed studie fra 2009 som påviser at stråling i den mængde, som udsendes fra mobiltelefoner, kan give DNA-skader. Særligt fremhæver undersøgelsen påvirkningen på sædceller, som både kan hindre mandens evne til at forplante sig, og have betydning for barnets sundhed, hvis det undfanges med skadede sædceller.
Så, når alt det er slået fast, kan vi vende tilbage til det tekniske.
Mobiltelefoner udsender nemlig ikke den samme mængde stråling hele tiden. Hvis den er et sted, med dårlig forbindelse, vil den arbejde hårdere for at komme i kontakt med masterne, og dermed stiger strålingen. Det kan også ske, hvis man pakker telefonen ind. Det er altså ikke nødvendigvis hensigtsmæssigt. Der findes dog nogle covers, som tager højde for netop det.
RadiCovers produkter er udviklet til at beskytte kroppen, men uden at få strålingsfrekvens til at blive højere. I praksis betyder det, at de reducerer strålingspåvirkningen på kroppen med 86 procent. Produkterne er testet i henhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og er altså virkelige gode bud på veldokumenterede produkter, der kan beskytte kroppen mod de mulige negative effekter af strålingen.
Foruden de virkelig slemme som kræft og DNA-skader peger producenten også på studier, der påviser mere milde symptomer som hovedpine, hukommelsesbesvær og træthed. Børn er særligt udsatte i forhold de at blive udsat for disse symptomer fra stråling.
Stråling er kontroversielt, svært at forstå og et meget mudret felt forskningsmæssigt, fordi resultater stritter i mange retninger. Men vil man være på den sikre side, kan man med en melet lille indsats educere sin strålingspåvirkning meget markant.