Nyheder

Strålebehandling kan give hjerteanfald

20. marts 2013

Kvinder, der er blevet strålebehandlet mod brystkræft, har større risiko for hjerteanfald senere i livet. Det dokumenterer et nyt, omfattende studie, som danske forskere og danske brystkræftpatienter har bidraget til.

Det er forskere fra Storbritannien, Danmark og Sverige, der har forsøgt at dokumentere en bivirkning ved strålebehandlingen, man har været opmærksom på længe. I den forbindelse har man undersøgt 2200 danske og svenske kvinder, der imellem 1958 og 2001 har fået strålebehandling for brystkræft. Forskerne har kigget i hver enkelt patientjournal og har derfor kunnet se, præcis hvilken stråledosis, hjertet har været udsat for. De har også indhentet andre oplysninger om de enkelte kvinders sundhedstilstand, så som andre risikofaktorer for hjertesygdomme.

Rygning øger risiko for hjerteanfald hos tidligere brystkræft-patienter

Resultatet af studiet viser med al tydelighed, at der er en forbindelse mellem strålebehandling og hjerteanfald. Koblingen er mest udtalt hos kvinder, der før strålebehandlingen havde diabetes, kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), højt BMI, havde lidt af hjertekrampe (angina pectoris) eller anden hjertesygdom. Rygere havde også en forøget risiko.

Større risiko for hjerteanfald efter tyve år

Der var størst risiko for hjerteanfald indenfor de første ti år efter strålebehandlingen, men selv efter tyve år var risikoen større end i resten af befolkningen.

– Resultatet bekræfter, hvad vi længe har haft mistanke om: Stråling øger risikoen for hjerteanfald og kvinder med andre kendte risikofaktorer for hjertesygdomme løber en større risiko end andre. Undersøgelsen giver os et bedre grundlag, når vi skal vægte strålebehandlingens fordele mod den skadelige virkning på hjertet hos den enkelte patient, siger Per Hall, der er professor ved Karolinska Institutet i Stockholm og medforfatter til studiet, der netop har været offentliggjort i New England Journal of Medicine.

Strålebehandling reducerer risiko for tilbagefald med 70 pct.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er strålebehandling nødvendig efter såvel brystbevarende operation som bortoperering af brystet, fordi den reducerer risikoen for tilbagefald med 70 pct. Strålebehandlingen bruges til at slå de kræftceller ihjel, der eventuelt måtte være tilbage efter operationen.

Kilder: ki.se, cancer.dk

Forrige artikelMagnesium: Forklaring lige for

Næste artikelSå hurtigt smitter du kollegerne

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.