Nyheder

Stress er næsten lige så farligt som tobak

17. oktober 2006

Vi arbejder overalt – derhjemme, i bilen, i toget og i sommerhuset. Det grænseløse arbejde med bærbare, trådløst internet og mobiltelefon er den direkte årsag til øget stress.

Arbejde sender nu næsten lige så mange danskere på langs med hjerte-kar-sygdomme som tobak. Arbejdsmiljøet er årsagen til 20 procent af alle hjerte-kar-sygdomme, mens rygning har ansvaret for omkring 25 procent af hjertelidelserne. Og den vigtigste årsag i arbejdsmiljøet er stress, skriver Politiken.

»Der er tale om to ligevægtige årsager til hjerte-kar-sygdomme«, siger dr. med, professor Tage Søndergård Kristensen fra Arbejdsmiljøinstituttet.

»Stress påvirker blodtrykket, fedtet i blodet, blodcirkulationen, pulsen, hjerterytmen og giver betændelsestilstande i kredsløbsorganerne. Alt sammen bidrager til øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Stress er livsvigtigt, uden stress var menneskeheden gået under for længst, men kronisk stress er vi ikke beregnet til at have«.

Professoren er med i et internationalt forskerteam, som netop har udgivet en samlet gennemgang og vurdering af litteraturen om stress og hjerte-kar-sygdomme for den for europæiske sammenslutning af hjerteforeninger – European Heart Network.

Siden 1987 er antallet af kronisk stressede danskere fordoblet fra seks procent af befolkningen til cirka 12 procent i dag. De 30 til 44-årige er de allermest stressede.

Tage Søndergård Kristensen giver det »grænseløse arbejde« en væsentlig del af skylden for den stigende stress.

Computer derhjemme betalt af arbejdsgiveren, trådløse internetforbindelser og mobiltelefoner gør det muligt at arbejde i bilen, flyvemaskinen, toget, sommerhuset, hjemme – ja, i sengen, på stranden eller i skoven for den sags skyld.

Kilde: Politiken

Forrige artikelDansk sundhedsforskning halter

Næste artikelEr din hverdag en fest?