Nyheder

Stress før graviditet kan føre til for tidlig fødsel

7. januar 2009

Oplever en kvinde stress eller sorg op til et halvt år før undfangelsen af et barn, risikerer barnet at blive født for tidligt.

Alvorlige begivenheder og medfølgende sorg eller stress hos en kvinde kan være skadeligt for hendes ufødte barn, selvom begivenhederne finder sted et halvt år inden, barnet bliver undfanget. Det er konklusionen af et britisk studie offentliggjort i tidskriftet Human Reproduction af 1,35 mio. danske kvinders graviditeter og fødsler i årene 1979 til 2002. Ifølge studiet kan stor sorg eller stress op til seks måneder inden undfangelsen af et barn betyde, at barnet fødes for tidligt, og årsagen er sandsynligvis den effekt, som stresshormonerne har på livmoderen, ligesom et øget forbrug af tobak og alkohol under den stressede periode også kan spille en rolle. Alvorlig sygdom eller død blandt kvindens ældre børn øger risikoen for fødsel før den 33. uge med 59 pct. og fødsel før 37. uge med 23 pct. Dertil øger dødsfald eller sygdom i den nære familie risikoen for fødsel før 37. uge med 16 pct., skriver BBC på sin hjemmeside.
Mødre, som mangler en forældre, eller som ikke har en partner har også forøget risiko for at føde for tidligt, viser undersøgelsen.
Kilde: Dagens Medicin

Forrige artikelComputer-terapi kan afhjælpe angst og depression

Næste artikelBørn bliver syge af vuggestuen