Nyheder

Stresset? Prøv naturterapi

Foto: Adobe Stock
15. juni 2021

Hver tiende dansker oplever symptomer på alvorlig stress dagligt, og ubehandlet kan stress lede til depression og angst. Derfor er det vigtigt at tage sygdommen alvorligt. I Københavns kommune udnytter man nyere forskning på stress og natur i en ny oase i byen.

Verdenssundhedsorganisationen WHO forudsagde for år tilbage, at stress og depression ville blive blandt de største sygdomsfaktorer i 2020. Nu er vi forbi det årstal, og der er ikke indikation på, at lidelserne er for nedadgående. Ifølge Stressforeningen kæmper mellem 10 og 12 procent af danskerne med alvorlige stresssymptomer dagligt, og omkring en halv million føler sig udbrændte på arbejdet grundet stress. 

[relateredehistorier]

Sygdommen kan have alvorlige konsekvenser. Man kan miste sit job. Det kan udvikle sig til en depression. I værste fald kan stress være dødeligt. Derfor er det også vigtigt, at man tager det seriøst, hvis man mærker symptomer på stress. Det kan være søvnproblemer, hjertebanken, ondt i hovedet eller maven, koncentrationsbesvær, tristhed og dårligt humør og meget andet. Stress kan nemlig tage sig meget forskelligt ud fra person til person, men mistænker man, at stressen er under udvikling, er det en god ide at søge hjælp. 

Og er man bosat i Københavns kommune, kan man nu blive tilbudt et forløb med naturterapi, hvis man kæmper med stress.

Unikke rammer til at afhjælpe stress

Naturterapi kan tage forskellige former, og den nye terapihave vil også byde på flere forskellige initiativer, der alle er designet til at lindre stress og skabe øget indre ro. Haven ligger i et hjørne af Vestre Kirkegaard og er omkranset af store træer, planter og vilde blomster, som skaber forskellige små rum, hvor man kan læne sig tilbage og lytte til rislende vand eller lyden fra fugle og insekter. 

Målet er, at haven skal kunne benyttes af alle, som har brug for et pusterum og et roligt sted at trække vejret, og derfor er haven som udgangspunkt også frit tilgængelig. Der er dog enkelte undtagelser. For haven vil også rumme forløb med psykologer, som man kan blive henvist til, hvis man er stresset eller psykisk sårbar. I de tidsrum, hvor et forløb er i gang, vil området være lukket af.

Christoffer Zeuthen er psykolog ved Center for Mental Sundhed i Københavns Kommune, og han er meget positivt stemt overfor den nye have, som han ser et stort potentiale i.

– Terapihavens unikke rammer hjælper mennesker med stress og andre psykiske udfordringer. Og særligt borgere, som har svært ved at se sig selv i et traditionelt terapilokale. Terapihaven og naturen inviterer til alternative måder at være til stede i nuet, blive nærværende og arbejde med det, som er udfordrende, udtaler han i en pressemeddelelse.

Første forløb er i gang

Uanset om man er stresset, presset eller bare trænger til en pause, er haven og naturen generelt altså et oplagt sted at søge hen. Stadig mere forskning viser, at mennesker med stress eller anden psykisk mistrivsel får stor gavn af at være i det fri, og at specifikke naturterapiforløb er meget effektive. 

Det første forløb er allerede i gang og går under navnet “Nærvær i Naturen”. Det vil blive tilbudt løbende året rundt. 

Teknik- og Miljøborgmester i kommunen Ninna Hedeager Olsen (EL), glæder sig også over, at Vestre Kirkegaard får lov til at danne ramme om terapiforløb, og ser det som oplagt, at den smukke natur bliver brugt til glæde for mennesker, som har det svært.

– Flere af Københavns kirkegårde rummer fine grønne områder og rolige oaser, som kalder på at blive brugt på nye måder. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu har en terapihave på Vestre Kirkegård, hvor vi kan bevare stemningen og respekten for stedet og samtidig bruge naturen til gavn for borgere med stress, siger hun.

Terapihaven er afskærmet fra kirkegårdens begravelsesområde, så man skal altså ikke være nervøs for at forstyrre mennesker i sorg, hvis man vil benytte omgivelserne til lige at slå hovedet fra og puste ud for en stund. 

Forrige artikelDine gener kan påvirke medicinindtag

Næste artikelTimm Vladimir: God mad er kærlighed, omsorg og eventyr