Nyheder

Studiestart: Stå stærkt mod presset

Foto: Adobe Stock
1. september 2021

Netop nu starter mange unge på videregående uddannelser, og gymnasierne har allerede ringet ind til et nyt skoleår. Det er skønt, men for mange unge kan det også være en hård kultur med pres og præstationsangst. Derfor kan det være en god ide at geare kroppen til at stå stærkt. 

Starten på en ny uddannelse, om det er på gymnasiet eller en videregående uddannelse, er spændende. Både fagligt og socialt. Der er et væld af nye omgivelser, indtryk, mennesker, arrangementer, faglige udfordringer og nye fag. Og alt det er jo i sig selv glædeligt. Men det stiller også krav til de unge mennesker – og måske i dag i højere grad end tidligere – krav om at de kan mærke sig selv og sige fra.

For det er nemt at lade sig rive med i rusen af alt det nye, uden omtanke for sine egne grænser eller ambitioner. Og pludselig kæmper man om 12-taller og laver lektier med tømmermænd. 

En undersøgelse lavet af Kræftens Bekæmpelse fra 2019 viser i hvert fald, at halvdelen af de 15–25-årige har følt sig presset af deres venner til at drikke, og at hver tredje drikker mere, end de har lyst til, fordi de føler, at det bliver forventet af omgivelserne. For mange af de unge, som føler presset, er der en oplevelse af, at det er utjekket at sige nej til alkohol, eller at et nej ikke bliver respekteret. Det siger selvfølgelig en hel del om den danske drukkultur, som en stor del af de unge også ønsker, bliver ændret. 

For at skubbe til den kulturændring sætter Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden i de kommende uger fokus på drukpres. Det sker blandt andet med en række kampagnefilm, som skuespilleren Lars Ranthe har hovedrollen i.

“Stå ved dine grænser “

Lars Ranthe spillede en af karaktererne i den oscarvindende film “Druk”, som er blevet omdiskuteret for, hvorvidt den hylder en usund alkoholkultur. Men det er i hvert fald ikke en hyldest, der vises i den nye kampagneserie. Her bliver der nemlig med et glimt i øjet sat fokus på absurditeten i at presse andre til at drikke. 

Det er vigtigt at vise de unge, at vi som voksne har en holdning til alkohol, og at det er ok at turde at stå ved sine egne grænser og sige nej. Det betyder ikke, at vi ikke anerkender, at de unge skal feste. Men det viser, at vi faktisk respekterer dem og ser dem som de fremtidige fakkelbærere, de er. Derfor er det også vores pligt at videregive vores erfaringer og indsigter, når det kommer til alkohol og drikkepres, siger Lars Ranthe. 

Men netop det med at sige nej kan være udfordrende. Og det bliver ikke nemmere, hvis man fysisk og mentalt er lidt ude af balance. 

Beroligende B-vitaminer

Men her kan der altså være hjælp at hente. For der er mange ting, man kan gøre, for at stå stærkere imod pres og stress. Man kan blandt andet øve sig i at bruge sin vejrtrækning aktivt. For man kan nemlig med helt simple vejrtrækningsøvelser aktivere sit parasympatiske – også kendt som det afslappende – nervesystem.

Man kan også se på de byggeklodser, man giver kroppen. For lidt ligesom med træer, så kan man nemt komme til at svaje i vinden og risikerer at knække sammen, hvis ikke man har en stærk stamme. Og her gælder det altså om at give kroppen de rette forudsætninger for at kunne stå imod. 

Der er flere forskellige vitaminer, mineraler, metaller og urter, som er værd at nævne i den forbindelse. B-vitamin ligger højt på listen. B-vitamin er nemlig vigtigt for et sundt nervesystem, ligesom vitaminerne beskytter cellerne mod oxidativ stress. Forskning viser faktisk, at B-vitamin i kombination med C-vitamin, zink, calcium og magnesium kan afhjælpe stress og angst. Det er både smart i en eksamenssituation, hvor nerverne har det med at sidde lidt uden på tøjet, men kan altså også være nyttigt i tider med store omvæltninger og indtryk, som kan virke stressende, eller hvor man er lidt ekstra nervøs – måske nervøs for at sige fra. 

Forrige artikelKnoglesunde børn

Næste artikelSkadelig kemi på finansloven