Nyheder

Styr din ånde

15. februar 2011

Vi lider alle af dårlig ånde nu og da. Nogle mere end andre. Vi giver gode tips til, hvordan du undgår at lugte grimt, når du åbner munden. 

Dårlig ånde er tabubelagt. Det skyldes, at mange forbinder det med dårlig mundhygiejne. Mange tror, at mennesker med dårlig ånde blot har undladt eller sjusket med tandbørstningen. 

600 forskellige bakterier

Men det er ikke kun et spørgsmål om, hvor flittigt man bruger tandbørsten, der afgør, om man lugter godt eller dårligt ud af munden. Uanset om man har det smukkeste tandpastasmil, en miserabel samling pløkker eller slet ingen tænder, kan man lugte dårligt ud af munden.

Lugten kommer nemlig ikke fra tænderne. Lugten kommer fra den bakterie-forsamling, vi alle samler under og på vores tunge. En almindelig, rask mund kan huse op mod 600 forskellige bakterier. Der er ikke noget at sige til, at nogle bakterietyper undertiden ”clasher” med hinanden og forårsager grim lugt.

Har du dårlig ånde?

Hvis du skal gøre noget ved dårlig ånde, skal du først afgøre, om du har dårlig ånde.  Problemet er ofte, at mennesker vænner sig til egne lugte, så de får svært ved at opdage problemet selv.

Det er ikke så sikker en metode, hvis du puster ind i dine foldede hænder og lugter efter. Det er en mere sikker metode, hvis du slikker på bagsiden af din hånd og lugter efter, når det er tørt.    

Du kan også kigge på din tunge. En lyserød og skinnende tunge tyder på frisk ånde, men en tunge, der enten er gullig eller hvidlig tyder på en usund bakterieflora og dermed dårlig ånde.

Drik vand for din ånde

Sørg for at drikke vand. Ligesom det kan lugte fælt fra et afløb på badeværelset, hvis gulvvarmen har udtørret det, kan en tør mund give dårlig ånde. Der er ilt i spyt, og bakterier har svært ved at overleve sammen med ilt. Derfor kan vand og tyggegummi hjælpe til. Mange tager en mintpastil, hvilket da også kan fjerne lugten midlertidigt; men det fjerner ikke de bakterier, der er årsag til lugten.    

Undgå syre og sukker

Mad og drikke påvirker ikke kun din vægt. Du kan også med fordel tænke på, hvilken mad og drikke, der kommer indenbords, hvis du har problemer med dårlig ånde.

Begræns indtaget af syreholdige drikke såsom kaffe, øl, vin og sodavand. Undgå de søde sager såsom chokolade og slik, da sukker er guf for visse bakterier. Derudover kan det være en god idé at begrænse indtaget af løg, hvidløg, karry og visse fisk (de fleste ved vist, hvor lang tid man kan lugte et stykke med makrel i tomat).

Drik dig til en bedre ånde

Men der er faktisk også mad- og drikkevarer, der kan begrænse en dårlig ånde. Grøn te er anti-bakteriel og kan fjerne lugten. Kanel rummer essentielle olier, der begrænser bakterier i mundhulen.  Brug frisk kanel på din morgenmad eller brug en kanelstang i din te.

Frugt og grønt renser

Rå grønt og frugt har en dobbelt gavnlig funktion. Når du f.eks. tygger gulerødder, æble eller bladselleri skaber du spyt og får dermed ilten til at dræbe bakterierne. Samtidig renser grøntets ujævne kanter tunge og svælg for bakteriekolonierne.

Så hvis du døjer med dårlig ånde, kan du med stor sandsynlighed fjerne problemet med grønne mellemmåltider og masser af vand. Hvis du trods god mundhygiejne og sund kost alligevel lugter fælt ud af munden, bør du søge læge. Så kan det være tegn på anden sygdom.

www.therabreath.com

Forrige artikelSe din smerte i øjnene

Næste artikelBlåbærkage