Krop

Styr på de kvindelige sager

25. september 2009

Sommetider er det svært at være kvinde. Sådan lyder titlen på en kendt countrysang. Det er helt bestemt rigtigt, men heldigvis har kvinder generelt en større modstands- og bærekraft, så de bedre end mænd kan tåle de belastninger, livet medfører.

Den omsorg, som kvinder giver til andre, både til mænd og til deres egne og andres børn, er med til at gøre dem stærke. Men der er trods alt en række plager og sygdomme, som kvinder kan få og må lide under. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at forebygge og modvirke dem med naturlige midler.

Vi kan f.eks. starte ved et af de mest grundlæggende kendetegn ved at være kvinde: nemlig menstruationen.

Den første menstruationsblødning kan være et chok for en pige. Heldigvis er de fleste piger i dag ’advaret’ på forhånd – tidligere var det ikke sikkert, at hun i forvejen var blevet oplyst om, at den ville komme.

De færreste piger slipper for smerter i forbindelse med menstruationen, og her er der meget andet at gøre end at sluge smertestillende tabletter.

Smerter ved menstruationen hænger sammen med hormonlignende stoffer ved navn prostaglandiner, der blandt andet hjælper livmoderen til at trække sig sammen for at slippe af med det yderste lag af slimhinden i livmoderen. Hvor store smerter en kvinde har ved menstruationen, afhænger af, hvor meget prostaglandin kvinden producerer, men også hvilken art af prostaglandin.

Dannelsen af det smertedæmpende prostaglandin 1 fremmes af fedtsyren gammalinolensyre (GLA), der blandt andet findes i kæmpenatlysolie. Prostaglandin 3 modvirker også smerter og findes først og fremmest som EPA i fiskeolie, men kan også dannes ud fra hørfrøolie. Det smertefremkaldende prostaglandin 2 dannes først og fremmest ud fra mættet fedt som for eksempel dyrefedt, mælkefedt samt margarine af alle arter. Det er derfor godt ved menstruationssmerter at undgå at spise margarine og friturestegte ting. Derimod er det godt at tage tilskud af fiskeolie af høj kvalitet og at tage kæmpenatlysolie – GLA – i ugen før og under menstruationen.

Du kan også hæmme dannelsen af prostaglandin 2 ved at tage tilskud af ingefær, hvidløg, almindeligt løg, nellike og gurkemeje (curcumin). Gurkedol er f.eks. en blanding af curcumin og ingefær, men der er mange andre curcumin-produkter.

Bag menstruationssmerterne kan der også ligge en ubalance mellem det kvindelige køns­hormon østrogen og det andet kvindelige køns­hormon gestagen med overvægt af østrogen. I nogle tilfælde kan tilførsel af gestagen, f.eks. gennem huden i form af vild yamscreme (bioidentisk progesteron) klare problemet, især hos kvinder i 30’erne og 40’erne før overgangsalderen.

Tips til månedlig velvære

Moderat motion er i øvrigt godt mod menstruationssmerter. Motion udløser dannelse af kroppens egne smertestillende morfinlignende stoffer og får opmærksomheden væk fra smerterne. Svømning er speciel godt. Psykiske problemer, angst og stress kan i høj grad forværre menstruationssmerter.

Varme får musklerne til at slappe godt af, også i livmoderen. Brug f.eks. en varmedunk eller et frottéhåndklæde, der er vredet op i så varmt vand som muligt (det må ikke brænde).

Kalk (calcium) kan give en betydelig lindring. Det har flere videnskabelige studier vist. Mange får for lidt kalk gennem deres kost. Kalk findes især i vand, der ikke har været kogt, i broccoli, andre grønsager, frø, mandler og nødder, brændenælder, mælkebøtter og bønner. Des­uden i oliven, tørret og frisk frugt samt fisk.

Du skal sammen med calcium altid tage et tilskud af D3-vitamin og magnesium, der sikrer optagelsen og udnyttelsen af kalken. Calcium uden magnesium øger også risikoen for forkalkninger i kroppen. Mange moderne mennesker mangler magnesium, f.eks. fordi de drikker meget sodavand og kaffe. Tag f.eks. 500 mg magnesium (ikke Magnesia). Cola afkalker knoglerne meget. Piger, der drikker cola, får fem gange så hyppigt knoglebrud, så også derfor er det en god idé at undgå. Tilskud af B6-vitamin, f.eks. 50 eller 100 mg dagligt, samt E-vitamin hjælper også mod kramper i livmoderen.

Det kan være en god hjælp at drikke frisk ananasjuice, der indeholder enzymet bromelain, som slapper musklerne af. Kamille virker meget afslappende, også på livmoderen. Så drik meget kamillete. Pycnogenol, der er ekstrakt af franske maritime pinjetræers bark, har i mange studier vist sig at være virksomt mod menstruationsforstyrrelser, blandt andet smerter ved menstruationen. Urterne agnus castus og dong queen er også gode ved menstruationssmerter på grund af hormonbalancen.

Et par flade magneter anbragt på huden over underlivet med hudvenligt plaster kan have en meget fin virkning på smerterne. Magneter virker både smertestillende og regulerende på vævene.

Er der ikke noget, der hjælper, eller hjælper det ikke godt nok, bør du undersøges hos din læge eller en gynækolog. Der kan f.eks. være tale om sygdommen endometriose, hvor celler fra livmoderslimhinden er smuttet ud gennem æggelederne og har sat sig fast i bughinden eller andre steder. Under menstruationen bløder det så også disse steder, hvilket kan give mange smerter. Kan man ikke fjerne dette væv, er behandlingen oftest at give hormonbehandling med p-piller, men uden pauser.

De slemme dage før

Mange kvinder er mere følsomme i perioden lige før menstruationen og tåler mindre. Væske kan hobe sig op i kroppen, oftest på grund af en ændret hormonbalance i løbet af cyklus. I første halvdel af måneden, hvor ægget udvikles, har det østrogene hormon overtaget. Når ægget kommer ud af æggestokken, vil den hule, det kommer fra, begynde at producere gestagent hormon. Dette forbereder slimhinden i livmoderen til det befrugtede æg eller senere menstruationen. Kommer der ingen ægløsning, vil der også komme til at mangle gestagent hormon. Denne mangel vil kunne bidrage til udviklingen af præmenstruelt syndrom, PMS, der oftest forekommer hos kvinder over 30. PMS skyldes dog ikke kun mangel på gestagen. Det er balancen mellem hormonerne, der kan give problemer, foruden mange andre ting.

Der er en række symptomer ved PMS, både psykiske, legemlige og sociale. Humøret kan blive ustabilt og svingende fra tristhed, depression, håbløshed til vrede og irritabilitet. Der kan være angst, nervøs spænding og følelse af over­belastning, hurtig udtrætning, mangel på ener­gi, nedsat interesse for arbejde, familie, venner og fritidsinteresser samt en fornemmelse af ikke at kunne koncentrere sig. Der kan også komme ændringer i spisevaner med f.eks. øget appetit og trang til søde ting. Søvnen kan blive dårlig, eller der kan komme trang til at sove mere.

Legemlige symptomer kan være ømme bryster, følelse af oppustethed, led og muskelsmerter samt vægtøgning.

For meget almindeligt salt kan forværre symptomerne. Det gælder også for kaffe, te og cola. Alkohol kan forværre PMS.

Værre eller bedre

Foruden hormonbehandling findes der mange naturlige måder at forbedre eller modvirke PMS på. Spis flere kulhydrater (fuldkornsprodukter, f.eks. pasta og brød, ris, grønsager, rørsukker), men pas på, at der ikke sniger sig for meget af det dårlige fedt ind sammen med kulhydraterne. Rødt kød, æg og mælkeprodukter er fyldt med mættede fedtstoffer, der øger risikoen for PMS. Undgå også margarine.

De sunde fedtsyrer hjælper derimod godt. Specielt kæmpenatlysolie, der bl.a. indeholder gammalinolensyre (GLA). Fiskeolie indeholder også vigtige fedtsyrer, men kan også fås ved nog­le få dage om ugen at spise sild, laks, makrel, sardiner, helleflynder eller ørred.

Antioxidant-vitaminerne A (eller betakaroten), C og E kan være en god hjælp ved PMS. Ved mangel på B-vitamin forværres de psykiske symptomer på PMS. Tag derfor et sammensat B-vitaminpræparat eller endnu bedre: naturlige B-vitaminer i ølgær, lever, fuldkorn og fibermorgenmad, bønner, ærter og nødder. B6-vitamin i doser på 50-100 mg halverer risikoen for PMS. B12-vitamin har også vist sig at have effekt.

Magnesium hjælper også, bla. fordi magnesium hjælper kroppen med at danne de gode prostaglandiner, som ikke alene hjælper mod kramper i livmoderen, men også mod væske­ophobningen og de psy­kiske symptomer ved PMS. De bedste kilder til magnesium er grønne bladgrønsager, bønner og ærter, rå nødder og korn, tofu, avokado, rosiner og tørrede figner. Du kan fint kombinere med et kalktilskud.

Ingefær, f.eks. i maden, som te eller som tabletter, modvirker kramperne i livmoder og muskler samt gigtsymptomer, eventuelt sammen med curcumin som f.eks. i Gurkedol. Det gør varme og kamillete også. Agnus castus-dråber er en velkendt og nu videnskabeligt funderet måde at behandle PMS på. Agnus castus indeholder stoffer med hormonlignende virkning. Man kan også købe Bidro PMS, der indeholder både agnus castus, gelée royal (bidronningefoder) og pollen.

Naturmidlet Femal, der består af pollenekstrakt, gelée royal og E-vitamin, har i en dansk undersøgelse vist sig at virke mod PMS og være et godt alternativ til hormonbehandling, vanddrivende behandling eller midler mod depression. Den vægtøgning, som mange kvinder oplever før menstruationen, reduceres med op til 60 pct. Et mildt vanddrivende middel, gerne naturmedicinsk, kan være til gavn.

Motion, for eksempel cykling, jogging, svømning eller hurtig gang, der får pulsen til at gå op over 120, giver færre PMS-problemer, mindre væskeophobning og færre psykiske symptomer. Stress kan som nævnt forværre PMS, og motion modvirker stress samtidig med, at du kan få tid for dig selv. Yoga, meditation, afspænding og massage kan være en stor hjælp. Sindet har en stor indflydelse på både hormonsystemet og kroppen. Også sex er gavnligt ved PMS.

Kvinder og kønssygdomme

En lang række kønssygdomme kan true kvinders gode liv og evne til at få børn.

Især klamydia kan give betændelse og gøre dig ufrugtbar, også fordi der ikke altid er symptomer. Herpes ved kønsorganerne giver sår og smerter og kan ved dårligt immunforsvar blusse op igen og igen.

Kønsvorter, kaldet kondylomer, er også meget udbredt. De skyldes en række vira af typen HPV. Har du et godt immunforsvar på baggrund af sund kost med mange grønsager og frugt, und­gåelse af tobaksrygning, sukker, sodavand og cola samt for meget alkohol, vil du kunne nedkæmpe viruset, så kondylomerne forsvinder. Den nye vaccine, som i dag tilbydes unge piger før deres seksuelle debut, virker kun mod nogle få af de op mod 100 HPV-virusarter, og det er stadig meget uklart, om den vil kunne nedsætte risikoen for kræft i livmoderhalsen. Det er et stort og dyrt forsøg med millioner af piger som forsøgsdyr, og der rapporteres i stigende grad om alvorlige bivirkninger. Blandt andet en række dødsfald. Læs mere om kondylomer og HPV på www.dsgnet.dk

Som forebyggelse er det bedste at lære sine piger altid at kræve, at sex foregår med kondom, indtil de er sikre på deres partner. Desuden kan vi styrke deres immunforsvar ved en sund levevis.

Kvindelige kræftformer

Både brystkræft og æggestokkræft er hormonbetingede, og især brystkræft er meget almindelig i Danmark, hvor godt hver niende får det. I Kina er det kun en ud af 10.000. Derude er det ”de rige kvinders sygdom”, da der er en klar sammenhæng mellem kosten og kræften. Kun de rige har råd til at købe mælk, der indeholder væksthormoner, som fremmer risikoen for kræft i både brystet og æggestokkene betydeligt.

De rige spiser også mere, bevæger sig mindre og bliver lettere overvægtige. Alkohol fremmer også risikoen for kræft. De fattige lever overvejende af grønsager og ris og spiser mindre. Grønt og frugt har en bevist kræftforebyggende virkning. Fedt af omega-6-typen, blandt andet margarine, øger risikoen, mens det sunde fedt i olivenolie, fed fisk, mandler, avokado og nødder nedsætter risikoen. Steger man sin mad for meget, øges risikoen betydeligt.

Hormonbehandling, inkl. p-piller, øger også risikoen for kræft, især de kunstigt fremstillede hormoner. Hormoner, der er bioidentiske med de naturlige hormoner, udgør en langt mindre risiko. Risikoen øges også ved at have fået flere aborter.

Tobaksrygning, hyppig brug af antibiotika, brug af antidepressiv medicin og natarbejde er også risikofaktorer.

Det stærke køn

Heldigvis hører kvinder til det stærke køn og har mange glæder i kraft af det. Ingen mænd kan opleve den samme glæde ved at få børn, ved at amme et barn eller ved at udøve kvindelig omsorg. På trods af sygdomsfarer og almindelige tilbagevendende gener lever kvinder også flere år længere end mænd.

Derfor er der ingen grund til at være ked af de kvindelige sager. Med sund kost, motion og et par velvalgte tips og tricks kan du forhåbentlig nyde dine kvindelige sider i rigtig mange år.

Ny bog om smerter

Carsten Vagn-Hansen har skrevet en bog om smerter og naturlig smertebehandling, for der er heldigvis rigtig meget, man selv kan gøre mod smerter, og derved undgå at skulle have lægemidler med alle de bivirkninger, de kan have.

Bogen ”Når det gør rigtig ondt” giver et indblik i de forskellige muligheder, der findes for smertebehandling – både kemisk og naturligt. Den kommer også omkring nogle af de kvindelige smerter, som artiklen her er inde på.

Måned efter måned

Har du menstruationssmerter, eller ryger humøret helt i kælderen hver måned? Så er der god grund til at se på din kost op til og under menstruationen. Ved at spise visse fødevarer frem for andre kan du nemlig støtte din krop og sind i at klare den månedlige udfordring bedre. Du kan også eksperimentere med forskellige ’kvindevenlige’ kosttilskud.

Forrige artikelMillionøse: Penge på kvindesprog

Næste artikelGiv dig selv en omgang belønningsmotion