Nyheder

Styr på vand i varmen?

12. juli 2010

Hvor meget skal vi drikke, hvorfor og hvad kan vandet? Vi har set på myter og fakta om vand, kvalitet og væskebalance i varmen.

Vand er livsvigtigt – ingen tvivl om det! Og det er endnu mere vigtigt at få væske nok, når temperaturerne er oppe på 25-30 grader. Men vand er også blevet et tilbehør – til skrivebordet, dametasken og i motionscentret. Alle vegne traver folk rundt med flaskerne, småslubrer og investerer i vandrensere til den hjemlige vandhane.

Vi har set på myter om vand, vandkvalitet og mængder.

Myte: Du skal drikke to liter vand om dagen

Fakta: Ingen er faktisk helt sikre på, hvor reglen stammer fra, og hvordan teorien om, at mennesket fungerer bedst på to liter vand om dagen, er opstået. Sandheden er, at dit behov afhænger af din kost, din størrelse, hvad du laver og hvordan din kropskemi er sammensat.

Hvis du gerne vil vide, hvor meget du har behov for, så kan du veje dig selv hver morgen tre til fire dage i træk – helst udenfor menstruationsperioden. Hvis du har tabt dig et halvt kilo fra dag til dag, betyder det, at du har fået for lidt væske dagen før. Drik et stort glas vand hver morgen, for hvert halvkilo du har tabt, og tilpas dit daglige indtag, indtil din vægt er stabil.

Myte: Drik kun vand, når du er tørstig og så får du, hvad du har behov for.

Fakta: Hvis du holder dig helt i ro, kan du muligvis få nok ved at følge din tørst. Men ligeså snart du laver noget – og især motionerer – skal du være opmærksom på, at hjernen ikke kan nå at registrere og sende besked om væskemangel, får det er for sent. Så her skal tankes op inden.

Et studie fra Maastricht Universitet i Holland har vist, at kvinder mister mere væske end mænd under motion. Det tager iøvrigt en time for væsken at komme fra maven og ud i musklerne, så sørg for at drikke en halv liter vand en time før træning.

Myte: Kaffe og te virker dehydrerende

Fakta: Selvom kaffe sørger for hurtig exit og tekanden kan holde dig rendende til toilettet, så tæller væsken plus på balanceregnskabet. Det er jo hovedsageligt vand, og hvis du indtager kaffe og te i moderate mængder – fem kopper eller under om dagen – vil det ikke dehydrere dig. Faktisk hjælper alle væsker – juice, saft, sodavand m.m. til med at give cellerne væske. Du skal så bare være opmærksom på alle de kalorier, der samtidigt ryger med ind, hvis du ikke vil bule ud af at holde væskebalancen.

Myte: Vand fra flaske er bedre end vand fra vandhane

Fakta: Med mindre du skal sydpå eller andre steder hen, hvor vand fra vandhanen er ensbetydende med bakterier, så er vandhanen det bedste sted at slukke tørsten. Vandet herfra er fyldt med mineraler – f.eks. calcium, magnesium og zink – selv efter at være filteret eller hældt på flaske, har du glæde af dem.

Vand på flaske er ind imellem destilleret eller renset (kogt) og har i processen mistet mineralerne, så undgå ord som destilleret eller renset. Hvis det fremgår af flasken, hvor mange mineraler vandet indeholder, så skal du vælge vand, hvor calcium udgør 25 pct. ADT og 200 milligram magnesium.

Myte: Du taber dig ved at drikke vand før et måltid

Fakta: Vand kan ikke holde dig fra at overspise, og det skyller heller ikke maden hurtigere ud. Vand binder ikke til maden, så det forsvinder rimelig hurtigt ud af maven igen.

Hvis du vil udnytte vand i slankeøjemed, så spis vandholdige grøntsager og frugt, der ikke bidrager til mange ekstra kalorier, men som kan hjælpe med at fylde maven. Nogle vil også føle mindre sult, hvis de husker at drikke nok, fordi de simpelthen forveksler tørst med sult.

Vandmelon, ferskner, agurker og tomater er eksempler på frugt og grønt, der indeholder meget væske, og som kan mætte dig.

Myte: Sportsdrikke er til maratonløbere – ikke almindelige mennesker

Fakta: Ja, sportsdrikke er opfundet for at holde idrætsudøvere velhydrerede og energiske under udførelserne. Men hvis det er meget varmt, kan du også have glæde af væsker tilsat mineraler, der hjælper kroppen med at holde på væsken.

Hvis du bare drikker og drikker rent vand, ender du med at vaske de vigtige salte ud af kroppen, og risikerer dermed at dehydrere. Så under varme og ekstreme præstationer, skal du sørge for at supplere vand med mad eller væske som indeholder salte.

Myte: Jeg kan ikke dehydrere under svømning

Fakta: Du er faktisk mere udsat for at dehydrere, hvis du tilbringer lang tid ved poolen eller i havet. En af grundene er psykisk: Du føler ikke det samme behov for et glas vand efter en tur i vandet. Men fysisk snyder du også kroppen i vandet. Din tørstfølelse styres nemlig af mængden af blod i kernen af kroppen, og hvis hjernen registrerer et fald i den mængde, sender den besked om tørst. Men i vandet – altså det, du bader i – bliver du udsat for et tryk, der vil skubbe blodet fra din hud ind mod kropskernen – og dermed snyde systemet.

Kilde: womenshealthmag.com

(Oprettet den 12. juli 2010)

Forrige artikelHold en optimal form

Næste artikelVitaminer får medløb af forskningen

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.